Αρχική Νέα Τοπικά Μεταφορά 60 προσφύγων στην Αττική, απάντηση από την Υπατη Αρμοστεία σε δημοσιεύματα

Μεταφορά 60 προσφύγων στην Αττική, απάντηση από την Υπατη Αρμοστεία σε δημοσιεύματα

205

«Στις 9 Ιουνίου, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μετέφερε 60 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες στο νησί και είχαν δικαίωμα να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Οι τοποθεσίες των κέντρων φιλοξενίας των προσφύγων που μετακινήθηκαν στην Αττική, επιλέγονται από τις Ελληνικές Αρχές, και μεταφέρονται εκεί μετά την άφιξή τους στο λιμάνι του Πειραιά.
Το σχετικό δελτίο τύπου δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα με αφορμή δημοσιεύματα στην ηλεκτρονική σελίδα τοπικής εφημερίδας και «να διορθώσει πληροφορίες» που δίνουν προφανώς λάθος εικόνα για την ίδια.
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επιθυμεί να διορθώσει τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν… σχετικά με την οργανωμένη μεταφορά Προσφύγων από τη Χίο στην ενδοχώρα και το ρόλο της Υπατης Αρμοστείας στο νησί:
«Στις 9 Ιουνίου, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μετέφερε 60 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες στο νησί και είχαν δικαίωμα να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα. Οι τοποθεσίες των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων επιλέγονται από τις Ελληνικές Αρχές, και μεταφέρονται εκεί μετά την άφιξή τους στο λιμάνι του Πειραιά.
«Το 2017, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει μεταφέρει 1,565 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από τη Χίο στην ενδοχώρα, είτε σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, είτε σε χώρους διαμονής για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αιτούντων άσυλο υπό την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τον περασμένο χρόνο, η Ύπατη Αρμοστεία μετακίνησε περίπου 8,000 άτομα από το νησί προς την ενδοχώρα και αυτή η δραστηριότητά συνεχίζεται και είναι η βασική μας προτεραιότητα. Ο σκοπός της Ύπατης Αρμοστείας να υποστηρίζει τις Ελληνικές Αρχές στη μετακίνηση ατόμων με δικαίωμα εισόδου προς την ενδοχώρα και να μειώνει την πίεση στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στο νησί της Χίου θα συνεχιστεί».
Σχετικά εξάλλου με αναφορά στην ίδια σελίδα για την επιχείρηση των Αστυνομικών Αρχών στη Σούδα σήμερα 9 Ιουνίου πρωινή, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Παρακαλώ, όπως σημειώσετε ότι, η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει τις Τοπικές Αρχές, αλλά την ευθύνη για τη διαχείριση του κέντρου φιλοξενίας την έχει η Δημοτική Αρχή Χίου».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ