Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους Κοτζιά –...

Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους Κοτζιά – Ντιμιτρόφ -Νίμιτς

88

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ, avgi.gr

Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.
Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.

«Οι ευαισθησίες των λαών μας υπήρξαν οδηγός για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός
Η σημερινή συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στα Βαλκάνια, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το «Μακεδονικό», στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Για να απευθυνθούμε στους λαούς μας και στους λαούς των Βαλκανίων. Για να πράξουμε και οι δύο το πατριωτικό μας καθήκον. Δεν ανταμώνουμε εδώ για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να επουλώσουμε τις πληγές του χρόνου, να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας, και της ανάπτυξης όχι μόνο για τις μας αλλά και όλα τα Βαλκάνια».
«Η σημερινή μας υπογραφή πιστεύω ότι βάζει τα θεμέλια για αυτή την εποχή. Πολλοί λίγοι πίστευαν ότι θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας 26 χρόνιας διένεξης, αλλά η κοινή μας βούληση ήταν αυτή που ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες», είπε στη συνέχεια.
«Ανοίγουμε το δρόμο της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της συνεργασίας και συνανάπτυξης για τις χώρες μας και όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Να βαδίσουμε μαζί σε μια εποχή περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας και καταξίωσης. Η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια γι αυτή τη νέα εποχή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια, σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που μας επιτρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας, να τους καλέσουμε να τη διαβάσουν και να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να απευθυνθούμε σήμερα στους λαούς μας. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται και οι δύο».
Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της βιωσιμότητας της συμφωνίας, λέγοντας πως «χρειάζεται από κοινού επένδυση για να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών μας και γι’ αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε νέα έργα υποδομών». «Έχουμε ιστορικό χρέος να φροντίσουμε αυτό το βήμα να μην μείνει μετέωρο» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του.
Ο πρωθυπουργός τέλος ευχαρίστησε τόσο τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, όσο και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαπραγμάτευση.
«Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών» έσπευσε να προσθέσει.
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, ότι οι λαοί θα αποτελέσουν παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων. Όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, παραδείγματα αποτίναξης του μίσους» κατέληξε.


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ Tsipras_ipografi_simfvnias me PGDM_stis_Prespes

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ
Μήνυμα οικοδόμησης φιλίας με την Ελλάδα έστειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες.
«Οικοδομούμε φιλία με την Ελλάδα. Θα είμαστε φίλοι και συνέταιροι. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Οικοδομούμε τα θεμέλια της φιλίας και της συνεργασίας. Δημιουργούμε μια οικογένεια προς το συμφέρον των λαών» τόνισε και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Όταν κάποιοι είχαν αμφιβολίες, εμείς επιβεβαιώσαμε ότι είναι δυνατό. Σήμερα δίνουμε τέλος σε ένα πρόβλημα, σε μία αβεβαιότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός της γείτονας χώρας. «Με τη στήριξη των φίλων μας, πετύχαμε αυτό που πετύχαμε. Η συμφωνία αποτελεί μια λύση προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών» ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών».
Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε σε άλλο σημείο ο Ζ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και υπογράμμισε: «Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.