Αρχική Απόψεις Aρθρα Ύστατο χαίρε στον καρδαμυλίτη αντάρτη του Δ.Σ.Ε. Γ. Ποδιά

Ύστατο χαίρε στον καρδαμυλίτη αντάρτη του Δ.Σ.Ε. Γ. Ποδιά

266

Είμαστε σήμερα εδώ εκ μέρους του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και Δ.Σ.Ε. για να αποχαιρετήσουμε τον τελευταίο Καρδαμυλίτη Αντάρτη του Δ.Σ.Ε. σύντροφο Γιώργη Ποδιά στα 98 του χρόνια.
Ένας αιώνας πορείας γεμάτης προσφυγιά, αγώνα, εξορίες και φυλακίσεις.
Πάντα σταθερός, πάντα ακλόνητος βράχος στα ιδανικά και τις αξίες του Σοσιαλισμού και του Κομμουνισμού.
Δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι και έδωσε τα καλύτερα χρόνια της ζωής του στον αγώνα.
Για όλους εμάς σύντροφε ήσουν ένας θρύλος, ένας γίγαντας που μέτρησε το ανάστημά του μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες πατριώτες πολεμώντας τον Φασισμό, τον Ναζισμό κι αργότερα από τις τάξεις του ΔΣΕ τους Εγγλέζους και το ντόπιο μοναρχοφασισμό.
Μάτωσες μαζί με χιλιάδες άλλα παλικάρια για τη λευτεριά της πατρίδας και του λαού.
Εμείς, οι σύντροφοι σου της νέας γενιάς πάντα θα θυμόμαστε την ιστορία σου με Δέος και θα αποτελεί φάρο και οδηγό στους νέους αγώνες.
Η πορεία της ζωής σου ήταν η ιστορία αυτού του τόπου της Ελλάδας, του ΚΚΕ στις πιο κορυφαίες και συνάμα τραγικές στιγμές.
Πρόσφυγας το ’22 στη Χίο με την οικογένεια των γονιών σου του Γιάννη Ποδιά και της Καρδαμυλίτισσας Άννας Μπουρμπούλη, πρόσφυγας αργότερα στη Μέση Ανατολή κι ύστερα έγκλειστος στα σύρματα της Ασμάρας και του Ντεκαμερέ.
Επιστροφή στην Ελλάδα, ένταξη στις τάξεις του ΔΣΕ και τέλος πολιτικός πρόσφυγας για τριάντα χρόνια στην Πολωνία.
Και σήμερα η μεγάλη σου έξοδος στην Αθανασία.
Ναι, είναι Αθανασία όταν γράφεσαι στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του λαού και της πατρίδας σου.
Θα θυμόμαστε πάντα το Αγέρωχο βλέμμα, τα λίγα ουσιαστικά λόγια. Δυο κουβέντες που έκλειναν μέσα όλο το νόημα όλη της ουσία της ζωής ετούτης. Η επικοινωνία μας τα λίγα χρόνια που είχαμε την τύχη να σε γνωρίσουμε γίνονταν με τα μάτια της ψυχής και της καρδιάς.
Εμείς λαχταρούσαμε να μάθουμε, να γνωρίσουμε, να ακούσουμε κι εσύ μας έδειχνες το δρόμο. Δύσκολος δρόμος ανηφορικός γεμάτος εμπόδια …. «αυτός είναι ο δρόμος έλεγες τραβάτε … Τι νομίζετε ότι είναι εύκολος … χρειάζονται θυσίες».
Για όλα τούτα αποφασίσαμε στο άκουσμα του θανάτου σου αντί στεφάνου να κατατεθεί ενίσχυση στο ΚΚΕ που με συνέπεια υπηρέτησες και να αναρτηθεί η φωτογραφία σου στα γραφεία του Συλλόγου.
Καλό σου ταξίδι σύντροφε Γιώργη Ποδιά θα σ’ έχουμε πάντα στο νου και την καρδιά μας σαν τον Αντάρτη τον ασυμβίβαστο να μας δείχνεις το δρόμο.

Σ.σ.: Τον επικήδειο διάβασε ο Δημήτρης Ψωμαδάκης, ως Πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ Χίου.