Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον 1.100 στρέμματα καμένης γης – δυναμική επέμβαση πυροσβεστικών δυνάμεων

1.100 στρέμματα καμένης γης – δυναμική επέμβαση πυροσβεστικών δυνάμεων

232

1.100 στρέμματα δασικής (πευκοδάσος και θαμνώδης βλάστηση) και καλλιεργήσιμης έκτασης (ελαιόδεντρα) κατέκαψε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί της Πέμπτης 2021, στο χωριό Κατάβαση στη Δημοτική Ενότητα Αμανής της ΒΔ Χίου.
Η κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, μαζί με εθελοντικές ομάδες του νησιού, αλλά και τη σημαντική ενίσχυση σε εναέρια μέσα και σε πεζοπόρα τμήματα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έφεραν πολύ καλά αποτελέσματα και από τις 2.30 μ.μ. είχε τεθεί υπό έλεγχο.


Στις 7.00 το βράδυ μέσω ασυρμάτου δίνονταν συγχαρητήρια σε όλους τους Πυροσβέστες, εθελοντές και στρατιώτες που βοήθησαν ώστε η φωτιά να ελεγχθεί παρά τους ισχυρούς και θυελλώδεις βοριάδες που έπνεαν στην περιοχή.

Αυτή η κατάσταση είχε οδηγήσει από τις 9.00 το πρωί, το Δήμο Χίου και την Αστυνομία να προχωρήσουν σε εκκένωση των χωριών Κατάβαση, Διευχά και Σιδηρούντα. Παρόλο που μόνο η Σιδηρούντα των λίγων μονίμων κατοίκων κινδύνεψε, με τη φωτιά να φτάνει στις αυλές των σπιτιών.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Να σημειωθεί ότι το συντονισμό της κατάσβεσης τον είχε ο Υποστράτηγος Π.Σ.- Συντονιστής Βορείου –Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης Γιάννης Σταμούλης, που με ελικόπτερο συντονισμού επόπτευσε την περιοχή. Στις πυροσβεστικές εναέριες δυνάμεις πήραν μέρος 7 συνολικά αεροσκάφη, με τρία ζευγάρια που εναλλάσσονταν. Ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ρίψεις νερού έκανε και το εντυπωσιακό ρωσικό Beriev-200. Καθοριστικότατη επίσης η συμμετοχή τριών πυροσβεστικών ελικοπτέρων, όπως και των εθελοντικών ομάδων του νησιού που μαζί με όλη τη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, με 22 οχήματα και τουλάχιστον άλλα 10 βυτιοφόρα από Δήμο και Περιφέρεια, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στον έλεγχο της φωτιάς και στο σβήσιμο των εστιών.

Πεζοπόρα τμήματα από Σάμο και Θεσσαλονίκη
Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν επίσης από 10 άτομα από πεζοπόρο τμήμα της Σάμου και άλλα 25 άτομα από τη 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υπήρξε η ετοιμότητα από την 96 ΑΔΤΕ να πάρουν μέρος και δυνάμεις του στρατού αν κρινόταν αναγκαίο.
Από μηχανικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν μια μισθωμένη μπουλντόζα ερπυστριοφόρα και μια αντίστοιχη του στρατού και ανοίχτηκαν ασφαλείς δίοδοι για τα πεζοπόρα τμήματα. Με βάρδιες, άλλωστε, θα φυλάγεται όλο το βράδυ η περιοχή για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, αφού συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Χίος: 1.100 στρέμματα καμένης γης – δυναμική επέμβαση πυροσβεστικών δυνάμεων – ertnews.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά στην Κατάβαση
Επόμενο άρθροΣτη Χίο για το φράγμα “Κόρης γεφύρι” ο υπουργoί Σπ. Λιβανός – Ν. Μηταράκης