Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Μήνυμα στην Τουρκία και εξαγγελίες για τα νησιά του πρωθυπουργού από την...

Μήνυμα στην Τουρκία και εξαγγελίες για τα νησιά του πρωθυπουργού από την Κάρπαθο

15


Μήνυμα στην Αγκυρα να αποδείξει και εμπράκτως ότι επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ έστειλε από την Κάρπαθο, όπου βρίσκεται για τη γιορτή των Θεοφανίων, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Εξήγγειλε δε σειρά μέτρων για την περιφέρεια και δη, τα νησιά.
“Υποστηρίξαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος με την πεποίθηση ότι η πορεία αυτή είναι προς το συμφέρον τόσο του τουρκικού λαού όσο και των γειτόνων της. Τώρα είναι η ώρα που καλούνται οι γείτονές μας να αποδείξουν έμπρακτα ότι θέλουν και μπορούν να συγκλίνουν με το συνταγματικό, το οικονομικό και το πολιτικό κεκτημένο της Ένωσης” δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Και προσέθεσε: “… (να αποδείξουν) ότι θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές της καλής γειτονίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες, αλλά και προς την Κυπριακή Δημοκρατία”.


Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το 2005 είναι χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων δίπλα στον πολίτη, την απελευθέρωση των πολλών και μεγάλων δημιουργικών δυνάμεων στις τοπικές κοινωνίες, την αναζωογόνηση ολόκληρου του παραγωγικού ιστού της χώρας και τη δημιουργία μιας πραγματικά ισχυρής οικονομίας, με τη διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων που εγγυώνται καλύτερη ζωή στους πολίτες, με την αντιμετώπιση των μεγάλων καθημερινών προβλημάτων.


Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό είναι το χρέος της κυβέρνησης και αυτό κάνει, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε όλους τους πολίτες και όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους να συμπράξουν για να πάει μπροστά η χώρα.


Αμεση προτεραιότητα στα έργα της περιφέρειας
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει άμεση προτεραιότητα στα έργα, τις παρεμβάσεις και τις πολιτικές που αφορούν την περιφέρεια, την ελληνική ύπαιθρο, την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα.
Σημείωσε ακόμη ότι “είναι ώρα να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη Ολυμπιακή κληρονομιά” και μίλησε για νέα πολιτική ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας, με τη δημιουργία έργων πνοής, τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και της επιχειρηματικότητας του Έλληνα, καθώς και τη στήριξη των δράσεων που αποβλέπουν στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού.


Αναφέρθηκε επίσης στην επανίδρυση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, στη διαφημιστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό “νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και με διπλασιασμό των σχετικών δαπανών του προϋπολογισμού”, στην προετοιμασία νέου θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, στην εκπόνηση ολοκληρωμένου εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, στην εφαρμογή του νέου φορολογικού και αναπτυξιακού νόμου και στη δημιουργία έργων υποδομής, αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων που δυσχεραίνουν τις τοπικές αναπτυξιακές προσπάθειες.
Ο κ. Καραμανλής είπε πως ήδη έχουν αναθεωρηθεί τα επιχειρησιακά προγράμματα και έχει αλλάξει ταχύτητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η απορροφητικότητα του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου αυξήθηκε μέσα σε 10 μήνες από 14 σε 22%. Τόνισε ότι προετοιμάζεται και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξει νέα πρόσκληση υποβολής επενδυτικών σχεδίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στη μεταποίηση.

“Πακέτο” μέτρων για την Κάρπαθο
Ειδικά για την Κάρπαθο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έχουν ενταχθεί στα ΠΕΠ συγκεκριμένα έργα, όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου Αρκάσα-Αεροδρόμιο, το αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής στα Πηγάδια, το αρχαιολογικό μουσείο, ενώ υπογράφτηκε και η σύμβαση για την ασφαλτόστρωση της οδού Σπόα-Όλυμπος.
Μέριμνα έχει ληφθεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, για τη δημιουργία εργαστηρίων πληροφορικής στα σχολεία του νησιού, που χρηματοδοτείται με 93.000 ευρώ, ενώ αναβαθμίζεται το υπολιμεναρχείο του νησιού σε λιμεναρχείο, προγραμματίζεται η επέκταση του λιμανιού της Καρπάθου, ενώ ολοκληρώθηκε και η μελέτη για την επέκταση του λιμανιού της Κάσου και το έργο (κόστος 15 εκατ. ευρώ) θα δημοπρατηθεί φέτος για να ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2007.
Σε ό,τι αφορά στον τομέα της υγείας, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας του νησιού και την μετατροπή του σε σύγχρονο μικρό νοσοκομείο, με χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθεί και πολυδύναμο ιατρείο στην κοινότητα Ολύμπου, κόστους 230.000 ευρώ.
Επίσης, ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε την επιχορήγηση δημιουργίας μονάδας βοήθειας στο σπίτι για την Κάρπαθο, την Όλυμπο και την Κάσο, ενώ ανακοίνωσε ότι από το Μάρτιο το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέσει κατάλληλα εξοπλισμένο πλοίο με ομάδα γιατρών και νοσηλευτών για την παροχή ιατρικής περίθαλψης στους κατοίκους των μικρών νησιών.

Κέντρα νεοσυλλέκτων
Τέλος, εξήγγειλε τη λειτουργία μικρών κέντρων εκπαίδευσης στα έξι βασικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα οποία θα κατατάσσονται οι νεοσύλλεκτοι των νησιών, ώστε και η εκπαίδευσή τους να αναβαθμιστεί και να απαλλαγούν οι ίδιοι από την ταλαιπωρία των μακρινών αποστάσεων, ενώ είπε ότι οι στρατευμένοι μόνιμοι κάτοικοι της Καρπάθου, μετά τη βασική εκπαίδευσή τους, θα τοποθετούνται για το υπόλοιπο της θητείας τους στο νησί.
O πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής ξεκίνησε την επίσκεψή του στο νησί aπό την ορεινή Όλυμπο της Καρπάθου, όπου οι κάτοικοι
της Ολύμπου υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό με μαντινάδες και παραδοσιακούς χορούς και τους κέρασαν τοπικά γλυκίσματα.


ΠΗΓΗ: news.in.gr, ΑΠΕ