Αρχική Απόψεις Aρθρα Επιστολή- σχόλιο για τον “70χρονο- παλικάρι”

Επιστολή- σχόλιο για τον “70χρονο- παλικάρι”

13


“Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση που προσφέρετε μέσω του site chiosnews για τα νέα της Χίου, ειδικά σε ανθρώπους σαν και
μένα που βρισκόμαστε μακριά από το νησί. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ευχηθώ “Καλή Χρονιά”.


Ο λόγος που θέλησα να επικοινωνήσω μαζί σας είναι το άρθρο σχετικά με την αυτοκτονία του 70-χρονου, όπου αναφέρετε: ” χθες το απόγευμα κατέληξε, να το τονίσουμε και πάλι παλικαρίσια.” Εντωμεταξύ και στο άρθρο που αναφερθήκατε αρχικά στον αυτοπυροβολισμό και τη νοσηλεία του αποθανόντος στο νοσοκομείο, είχατε γράψει κατά λέξη ότι: “Χρειάζεται όμως να καταγραφεί αυτή η παλικαρίσια απόφαση που έλαβε για την ίδια του τη ζωή, διότι ήθελε να ζει με αξιοπρέπεια.” Αυτό το τελευταίο, κάποιος θα μπορούσε να το ερμηνεύσει ίσως ότι οι υπόλοιποι ασθενείς που πάσχουν από την επάρατη νόσο και το παλεύουν – δεν ζουν με αξιοπρέπεια, επειδή δεν βρίσκουν το κουράγιο να προβούν στην αυτοκτονία.


Δεν επιδιώκω να γίνω επικριτική, απλά θα ήθελα να σας εκφράσω την αμφιβολία μου κατά πόσο θα έπρεπε να τονίζουμε το γενονός ότι κάποιος ο οποίος αυτοκτονεί προβαίνει σε πράξη παλικαρίσια. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ίσως και τη θρησκεία μας, η οποία δεν επιτρέπει την αυτοκτονία (όπως και πολλά άλλα πράγματα, βεβαίως) και υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος που αυτοκτονεί χάνει την ψυχή του. Δεν θέλω να πω ότι στο άρθρο σας θα έπρεπε να επικρίνετε τον αποθανόντα για την αποφασή του να βάλει τέλος στη ζωή του (ήταν δική του απόφαση και δεν θα τον κρίνουμε εμείς), παράλληλα όμως πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έπρεπε ούτε και να τον επαινέσετε. Απλά αναρωτιέμαι για το τι μηνύματα δίδονται από τα δύο σχετικά άρθρα σχετικά με το ζήτημα της αυτοκτονίας.


Σας ευχαριστώ που δίνετε την ευκαιρία μέσω της ιστοσελίδας σας να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας εκφράσω την ταπεινή μου γνώμη.


Αφροδίτη Αρτεμίου”


 


Απάντηση chiosnews.com


Κυρία Αρτεμίου καλημέρα σας και χρόνια πολλά.


Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις ευχές σας, τα καλά σας λόγια και τις
παρατηρήσεις σας.


Πράγματι μπορεί να περάσει διαφορετικά μηνύματα από αυτά που μπορεί να είχε κατά νου ο συντάκτης όταν μετέφερε τη σχετική είδηση.


Για αυτό θα έπρεπε ίσως να αφαιρέσουμε το σχόλιο από την τελική είδηση.


Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πούμε ότι όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο δεν είναι παλικάρια και ότι δεν έχουν μια αξιοπρεπή
στάση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.


Εχουμε την άποψη όμως ότι από την ώρα που επρόκειτο για ένα άνθρωπο αρκετά μεγάλο σε ηλικία και με δεδομένο ότι είχαμε εξακριβώσει από ιατρική πηγή ότι πράγματι οι πόνοι ήταν αφόρητοι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και “παλικαρίσια” την απόφασή του, την οποία και οφείλουμε να σεβαστούμε.


Αυτοί οι λόγοι μας έκαναν να προχωρήσουμε σε αυτό το σχολιασμό, χωρίς όμως να αποδεχόμαστε γενικά αυτή τη φιλοσοφία.