Αρχική Νέα Τοπικά Συνέντευξη της Ισαβέλλας Μπουρνιά στο Μακεδονικό Πρακτορείο για τα 20χρονα της Ένωσης...

Συνέντευξη της Ισαβέλλας Μπουρνιά στο Μακεδονικό Πρακτορείο για τα 20χρονα της Ένωσης Ομογενών

17

Είκοσι χρόνια ζωής συμπληρώνει η δραστήρια Ένωση Ομογενών Χίου, που συσπειρώνει στους κόλπους της 442 μέλη. Όπως είπε στο ΜΠΕ η Πρόεδρος της Ένωσης Ισαβέλλα Μπουρνιά ο φορέας δικαιώνει σήμερα τους στόχους των ιδρυτικών μελών, επαναπατρισθέντες ομογενείς, οι οποίοι ήθελαν να προσφέρουν κάθε είδους διευκόλυνση στην καθημερινότητα των Χίων που επέστρεψαν στην πατρίδα.

Το Γραφείου Ενημέρωσης Ομογενών λειτουργεί με επιτυχία και συντονίζει δράσεις και εκδηλώσεις που συσπειρώνουν τα μέλη και προωθούν την αμφίδρομη σχέση με τους καταγόμενους από το νησί ομογενείς.

Η προσαρμογή των επαναπατρισθέντων δεν είναι πάντα εύκολη, έχοντας να αντιμετωπίσουν ποικίλα προβλήματα στον εργασιακό χώρο, με την γραφειοκρατία, αλλά και διαφοράς νοοτροπίας, λέεί η κ. Μπουρνιά. Η ίδια έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη. Το 1996 επέστρεψε συνειδητά στο νησί των γονιών της έχοντας ολοκληρώσεις τις σπουδές της στην Αμερική και δεν το έχει μετανιώσει. Σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως υπεύθυνη των Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων. Μας διαβεβαιώνει ότι όσοι έχουν επιστρέψει στη Χίο διαπρέπουν κυρίως στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ένωση Ομογενών Χίου έχει ενεργό ρόλο στη διοργάνωση των παγκόσμιων συνεδρίων αποδήμων, που γίνονται ανά τετραετία, ενώ εδώ και δύο χρόνια διοργανώνει το καλοκαίρι παιδικές κατασκηνώσεις, σε δύο περιόδους, για τα παιδιά των αποδήμων.

Παράλληλα δημιούργησε δύο ελληνικές βιβλιοθήκες στη Μελβούρνη και την Αδελαίδα, ενώ έχει αποστείλει βιβλία για τη βιβλιοθήκη της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης, που είναι και η μεγαλύτερη οργάνωσης αποδήμων Χιωτών. Στα άμεσα σχέδια της Ένωσης είναι η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου-πατριδογνωσία για τη Χίο.

Την Κυριακή, 16 Ιανουαρίου τα μέλη της Ένωσης Ομογενών Χίου δίνουν ραντεβού στην εκδήλωση που διοργανώνουν στα γραφεία της οργάνωσης με την ευκαιρία της κοπής της βασιλόπιτας, όπου το πρώτο κομμάτι θα είναι για τους χιλιάδες ομογενείς, που ζουν μακριά από το νησί.

Χιώτες υπάρχουν σε όλα τα μέρη της γης. Περίπου 60.000 εξ΄ αυτών ζουν στη Νέα Υόρκης. Επίσης στο Σικάγο, στη Βοστόνη, στην Καλιφόρνια, και τη Νέα Ορλεάνη, στην Ευρώπη και την Αφρική, αλλά και στους Αντίποδες όπου είναι συσπειρωμένη στην Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων.


Πηγή: ΜΠΕ