Αρχική Νέα Τοπικά Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του “LADY O”

Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του “LADY O”

15


Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των έξι αγνοουμένων αλλοδαπών ναυτικών του με σημαία Β. Κορέας φορτηγού πλοίου “Lady O”, που τα ξημερώματα της Δευτέρας βυθίσθηκε εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής, 14 ν.μ. Βόρεια των Ψαρών, ενώ έπλεε με φορτίο 732 τόνων σιδήρου και πλήρωμα έντεκα άτομα, δύο Λιβανέζους και εννέα Αιγύπτιους.


Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι τρεις Αιγύπτιοι ναυτικοί (οι δύο νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Χίου) ενώ δύο ανασύρθηκαν νεκροί από τουρκικά ελικόπτερα και επίσημα αγνοούνται έξι.


Τις έρευνες στην περιοχή, που βρίσκεται στα διεθνή ύδατα, αλλά στο FIR Αθηνών, συντονίζει το προσωπικό της φρεγάτας “Ναυαρίνο” του Π.Ν., ενώ συμμετέχουν εκτός από το Super Puma και τρία φορτηγά πλοία που κλήθηκαν για βοήθεια.


Εν τω μεταξύ απρόβλεπτες διαστάσεις έλαβε η επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών, καθώς στο σημείο, εντός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, έσπευσαν δύο τουρκικά ελικόπτερα και μία κορβέτα.
Στην ιστοσελίδα in.gr δημοσιεύεται το χρονικό του ναυαγίου που έχει ως εξής:


01.45: Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δίνει εντολή σε βρετανικό εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή για τον έλεγχο της επιχείρησης. Παράλληλα, δίνει εντολή για την απογείωση ενός ελικοπτέρου Super Puma και για την πλεύση της φρεγάτας “Ναυαρίνο” στην περιοχή του ναυαγίου.
05.10: Ο έλεγχος δίνεται στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο “Πράιμ”.
05.30: Τουρκική κορβέτα ζητά να αναλάβει τον έλεγχο της επιχείρησης, ωστόσο το ΚΣΕΔ αρνείται, δεδομένου ότι στην περιοχή υπήρχαν ήδη όλα τα αναγκαία μέσα.
07.05: Ίπταται της περιοχής έρευνας και διάσωσης τουρκικό ελικόπτερο χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως.
07.30: Το τουρκικό ελικόπτερο επιχειρεί ανεπιτυχώς τη διάσωση ναυαγού.
07.45: Πετά στην ίδια περιοχή δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο, επίσης χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως.
08.00: Φθάνει στην περιοχή η φρεγάτα “Ναυαρίνο” και αναλαμβάνει τον έλεγχο της επιχείρησης.
08.30: Τα τουρκικά μέσα αποχώρησαν από την περιοχή.


Αρμόδιες πηγές επισήμαναν ότι τα τουρκικά ελικόπτερα πέταξαν χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, με αποτέλεσμα να απογειωθούν ελληνικά F-16 για αναγνώρισή τους. Επίσης, η συγκεκριμένη περιοχή είχε δεσμευθεί για τη διεξαγωγή άσκησης από τη γείτονα από τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Περαιτέρω, η περιοχή με “νόταμ” είχε κηρυχθεί έρευνας και διάσωσης.


Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με τη “νόταμ”, στέλνοντας στην περιοχή του ναυαγίου δύο τουρκικά F-16, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά.
Εξάλλου, περίπου στις 2 το μεσημέρι, τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από την περιοχή του ναυαγίου, την οποία εγκατέλειψε μετά από την επικοινωνία του με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Τις πληροφορίες περί τουρκικής παρουσίας στην περιοχή του ναυαγίου κλήθηκε να σχολιάσει το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι το ναυτικό ατύχημα “έλαβε χώρα εντός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, που συμπίπτει με το FIR Αθηνών” και ότι “η Ελλάδα έκανε αμέσως τις απαραίτητες ενέργειες”. Για περαιτέρω πληροφορίες παρέπεμψε στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και Ναυτιλίας.


Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι σύμφωνα με το ΥΕΝ ενας από τους αλλοδαπούς ναυτικούς του πλοίου “Lady O” “χάθηκε” κατά την διαδικασία περισυλλογής του από τούρκικο ελικόπτερο.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, news.in.gr