Αρχική Απόψεις Aρθρα Άρθρο Γιάννη Χαλλιορή: Αιγαίο και Χίος

Άρθρο Γιάννη Χαλλιορή: Αιγαίο και Χίος

14

 Το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκαν γεγονότα που σχετίζονται με το παρόν και το μέλλον της περιοχής ικανά να μας αφυπνίσουν και να δώσουν ώθηση σε εκείνες τις δυνάμεις που, μακριά από ρητορικά σχήματα, πιστεύουν ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στο Αρχιπέλαγος.
Καθολική υπήρξε η συμμετοχή στην Παναιγαιακή κινητοποίηση με ζητούμενο την αναβάθμιση των συγκοινωνιών στο σύμπλεγμα του Αιγαίου. Το πρόβλημα που έφερε στο προσκήνιο η αγωνία των νησιωτών να εξασφαλίσουν ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες στις μετακινήσεις τους ήταν γνωστό, σήμερα όμως ζητά επιτακτικά τη λύση του. Οι, κατά καιρούς, αποκαλούμενοι και ακρίτες διεκδικούν στην ουσία το δικαίωμα να παραμένουν στις εστίες τους απολαμβάνοντας ίσες ευκαιρίες για δημιουργία και ζωή.
Στο ίδιο διάστημα, της κορύφωσης των κινητοποιήσεων, ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις της Τουρκίας με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή της πορεία. Πολλαπλασιάστηκαν, όμως, οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας, επανήλθαν στο προσκήνιο οι θεωρίες της Άγκυρας περί γκρίζων ζωνών, ζήσαμε τις προκλήσεις στα Ίμια και στα Ψαρά. Όλα αυτά έθεσαν σε αμφισβήτηση την πολιτική της χώρας, πολιτική η οποία στοχεύει σε ενθάρρυνση της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά της βήματα, προκειμένου να οδηγηθούμε σε εξομάλυνση των διακρατικών σχέσεων, σε εξάλειψη αστήρικτων διεκδικήσεων, σε επίλυση των διμερών διαφορών.
Οι ακρίτες συνηθισμένοι να αντιπαρέρχονται θερμά επεισόδια και προκλητικές συμπεριφορές κατανοούν, καλύτερα από τον καθένα, την ανάγκη χάραξης συνεπούς και αποφασιστικής εθνικής πολιτικής για την υπεράσπιση των δικαίων μας.
Τέλος, προ μηνός, υψώθηκε ακόμα μια κραυγή διαμαρτυρίας, από τη Χίο αυτή τη φορά. Ένα έμπειρο και ικανό στέλεχος της διοικητικής πυραμίδας, ο Γιώργης Στεφανίδης, σε άρθρο του στον τοπικό τύπο, υποστήριξε την ανάγκη για δημοκρατική αναβάθμιση του Αιγαίου και πραγματική διοικητική αποκέντρωση.
Στο παρελθόν και ο πρώην Βουλευτής Χίου και Υπουργός Αιγαίου Αντώνης Κοτσακάς, είχε διαπιστώσει την ίδια ανάγκη, προτείνοντας ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης για τα νησιά του Αρχιπελάγους.
Η νησιωτική ιδιομορφία επιβάλλει διαφορετικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις από εκείνες που μπορούν να εφαρμόζονται στην υπόλοιπη χώρα. Το πλαίσιο λειτουργίας του κράτους πέτυχε την υπερσυγκέντρωση των Γραμματειών, των Υπηρεσιών και του Υπουργείου Αιγαίου, στη Λέσβο. Ως εκ τούτου στην πράξη δεν υπηρετεί, παρά τις όποιες προθέσεις, το στόχο της αποκέντρωσης.
Με αιχμή την πρόοδο στις νέες τεχνολογίες και την εξέλιξη των μέσων, είναι εφικτή μια διαφορετική διοικητική δομή στον Αιγαιακό χώρο, τέτοια που να αίρει αδικίες και στρεβλώσεις. Για να λέμε βέβαια και του στραβού το δίκιο η τοπική μας κοινωνία ποτέ στο παρελθόν δε διεκδίκησε έδρα περιφερειακού θεσμού, εκτός από εκείνη του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ε Β. Αιγαίου, για τη Χίο. Έτσι η τελευταία δείχνει μοιρολατρικά να αποδέχεται τη δορυφορική σχέση της με τη γειτονική Λέσβο, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε Αθήνα για την περιοχής μας.
Στα πλαίσια, όμως, ισότιμης συμμετοχής στην αποκεντρωμένη λειτουργία του κράτους, η Χίος είχε κάθε δικαίωμα, αν όχι και υποχρέωση, να διεκδικήσει την έδρα της νεοσύστατης Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου. Η διεκδίκηση αυτή θα είχε τη νομιμοποιητική της βάση στη διαχρονική παρουσία της Χίου στα Γράμματα και στη σημαίνουσα γεωγραφική της θέση.
Με τα παραπάνω δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν άγονες τριβές ή να αμφισβητηθούν οι θεσμοί. Αντίθετα ότι είναι αναγκαίο να ληφθεί πρόνοια ώστε φαινόμενα, όμοια με αυτά που αναδεικνύει στο άρθρο του ο Γ. Στεφανίδης, να εκλείψουν. Και πολύ περισσότερο ότι χρειάζεται να αφυπνισθούμε, ως κοινωνία, διότι προ των πυλών βρίσκεται ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας.
Τα τρία αυτά γεγονότα, στα οποία αποσπασματικά αναφερθήκαμε, μετουσιώνονται και αποδίδονται σε μια κραυγή: Η ζωή στο Αιγαίο πρέπει να συνεχισθεί και η Χίος, επιτέλους, να διεκδικήσει τη θέση που είχε και της αξίζει.
Απαραίτητο για το σκοπό αυτό είναι να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό σχέδιο, ισόρροπης ανάπτυξης των νησιών του Αιγαίου, γιατί άλλως η Χίος, βοηθούντων και των αδυναμιών που τα τελευταία χρόνια μας χαρακτηρίζουν, κινδυνεύει να καταλήξει ουραγός της περιφέρειας, με βάση στοιχεία και δείκτες που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.


Γιάννης Χαλλιορής

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Ελπ. Τσουρή για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος στο Δήμο Καμποχώρων
Επόμενο άρθροΟμογένεια: Αναβλήθηκε η κλήρωση του μεγάλου λαχείου της Χιακής Ομοσπονδίας