Αρχική Νέα Τοπικά Mερική απελευθέρωση ναύλων τρίτης θέσης υιοθετεί το ΥΕΝ

Mερική απελευθέρωση ναύλων τρίτης θέσης υιοθετεί το ΥΕΝ

8


ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ του ναύλου της οικονομικής θέσης στις περιπτώσεις δρομολογίων όπου υφίσταται ανταγωνισμός προσανατολίζεται το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός, Μανώλης Κεφαλογιάννης, στην τακτική συνέντευξη Τύπου με τους δημοσιογράφους.


Οπως τόνισε χαρακτηριστικά όπου υπάρχει ανταγωνισμός, οι τιμές μειώνονται, ενώ οι προσφερόμενες υπηρεσίες βελτιώνονται. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι μπορεί να απελευθερωθεί ο ναύλος σε γραμμές που εξυπηρετούνται από τρία τουλάχιστον πλοία.


Ωστόσο η πρόταση αυτή συζητήθηκε ήδη σε επαφές εμπειρογνωμόνων του υπουργείου και της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας και απερρίφθη από τους δεύτερους, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχουν, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, γραμμές με τρία πλοία.


Πάντως, ο κ. Κεφαλογιάννης, επανέλαβε χθες για μία ακόμη φορά ότι το ΥΕΝ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακτοπλοΐας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου με τους φορείς των νησιωτικών περιοχών και τόνισε την ανάγκη να αποφύγει η χώρα μας την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με τον κοινοτικό κανονισμό.


Από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, προέκυψε ότι θα προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις περαιτέρω προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας με τον ευρωπαϊκό κανονισμό κυρίως στο θέμα των ναύλων, και σε ό,τι αφορά το καθεστώς της δημόσιας υπηρεσίας, επισείοντας παράλληλα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες την απειλή της Επιτροπής Ανταγωνισμού Είμαστε υπέρ του ανταγωνισμού και κατά των καρτέλ γι’ αυτό θέλουμε μία πολύ δυνατή Επιτροπή Ανταγωνισμού τόνισε χαρακτηριστικά.


Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα της ηλικίας των πλοίων ο κ. Κεφαλογιάννης, διευκρίνισε ότι η προσαρμογή της χώρας μας στη συνθήκη της Στοκχόλμης (οδηγία 2003/24/ΕΚ) που ορίζει τους κανόνες και τα πρότυπα αξιοπλοΐας, δεν συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη συγκεκριμένου ορίου ηλικίας σε ό,τι αφορά τα πλοία. Είναι δύο διαφορετικά θέματα είπε ο Υπουργός, χωρίς να διευκρινίσει εάν είναι υπέρ ή κατά της κατάργησης του ορίου ηλικίας.


Ο κ. Κεφαλογιάννης, πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου η χώρα μας να προσαρμοσθεί νωρίτερα με την οδηγία και πάντως πολύ πριν από το 2010. «Είμαστε υποχρεωμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εναρμονίσουμε το δίκαιό μας με τη Συνθήκη της Στοκχόλμης που μιλά για αξιοπλοΐα. Αυτός είναι ο μπούσουλας, αυτό είναι το ευαγγέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αξιοπλοΐα. Η εναρμόνιση μπορεί να γίνει μέχρι το 2010. Εμείς όμως θέλουμε να υιοθετήσουμε αυτήν την οδηγία νωρίτερα γιατί έτσι ενισχύουμε την αξιοπλοΐα και μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είναι στις προθέσεις μας. Μέσα από αυτά τα κονδύλια θα μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα για καλύτερα πλοία, πιο αξιόπλοα».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Περιφέρεια Β. Αιγαίου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής
Επόμενο άρθροΕκδήλωση Μαθηματικής Εταιρείας