Αρχική Νέα Τοπικά Νέες μονάδες στα Γιάννενα, ενώ λείπουν στα νησιά…

Νέες μονάδες στα Γιάννενα, ενώ λείπουν στα νησιά…

7


Με άρθρο του δημοσιογράφου κ. Τσακίρη, η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στο σημερινό της φύλο, αναφέρεται στο πρόβλημα μη επαρκούς στελέχωσης των μονάδων στα νησιά. Ενώ τα κριτήρια για την δημιουργία νέων μονάδων δεν είναι επιχειρησιακά αλλά εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων των τοπικών κοινωνιών.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει:

“Μετά την απόφαση επαναλειτουργίας της 4ης μεραρχίας στην Τρίπολη, ο υπουργός προχθές, κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα, ανακοίνωσε της επανίδρυση δύο μονάδων, που κατά κοινή ομολογία δεν μπορούν να έχουν κανέναν επιχειρησιακό ρόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έδωσε εντολή για επανίδρυση της 144 Αυτοκινούμενης Πυροβολαρχίας Βαρέος Πυροβολικού καθώς και του 705 τάγματος Μηχανικού.


Οι δύο αυτές μονάδες είχαν καταργηθεί, καθώς κανένα σενάριο δεν προβλέπει πόλεμο στα βόρεια σύνορα της χώρας και μάλιστα τέτοιο που να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί μια πυροβολαρχία βαρέων πυροβόλων. Τέτοιες μονάδες στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον μόνο στον Εβρο και θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση εκτεταμένου πολέμου. Το ίδιο ισχύει και για τη μονάδα Μηχανικού, η οποία στα Ιωάννινα δεν έχει κανένα ρόλο.


Οι μονάδες αυτές είναι σε περιοχές όπου στρατηγικά αναμένονται βομβαρδισμοί γεφυρών και έχουν σκοπό να δημιουργούν ζεύξεις δύο περιοχών με πρόχειρες στρατιωτικές γέφυρες.


Την ίδια ώρα στο υπουργείο Αμυνας σχεδιάζεται η στράτευση στα 18 για να καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει σήμερα στις μονάδες των νησιών και του Εβρου. Οπως μας έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του Στρατού Ξηράς, οι μονάδες στα νησιά μας είναι γυμνές από προσωπικό. Το ποσοστό επάνδρωσης δεν ξεπερνά το 42%, ενώ υπάρχουν και μονάδες όπου η επάνδρωση φτάνει μόλις στο 27%.


Αντί λοιπόν να ακολουθήσει το υπουργείο ένα σχεδιασμό ενδυνάμωσης των μονάδων αυτών, δημιουργεί άλλες δύο που εντός των επομένων μηνών θα ζητήσουν συνολικά 360 άτομα.


Παραβιάσεις


Και ενώ το υπουργείο συνεχίζει να κοιτά προς το Βορρά, χθες 18 τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 παρέβησαν 18 φορές τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και παραβίασαν 8 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο.”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Περιφέρεια Β. Αιγαίου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής
Επόμενο άρθροΕκδήλωση Μαθηματικής Εταιρείας