Αρχική Νέα Οικονομία Άλλοι ζήτησαν “δικαίωμα στη παρανομία” και άλλοι μίλησαν υπέρ της νομιμότητας στο...

Άλλοι ζήτησαν “δικαίωμα στη παρανομία” και άλλοι μίλησαν υπέρ της νομιμότητας στο Επιμελητήριο

10

Υπογραφές μάζεψαν οι επαγγελματίες στις οδούς Ροδοκανάκη και Βενιζέλου και ζητούν να μην γράφουν κλήσεις οι τροχονόμοι σε όσους παρκάρουν παράνομα εμποδίζοντας την διέλευση τόσο των οχημάτων όσο και των πεζών.

Ακούστηκαν μάλιστα φωνές ότι το θέμα ανακινεί η εφημερίδα “Αλήθεια” η οποία ίσως και να έχει συμφέροντα από την όλη ιστορία.

Ανεξαρτήτως του αν έχει ή δεν έχει συμφέροντα η “Αλήθεια“, καλό είναι εκτός του ασαφούς παρασκηνίου να δούμε το πολύ σαφές προσκήνιο.
Εδώ έχουμε δύο σημαντικούς δρόμους για την κυκλοφορία στην πόλη  στους οποίους ισχύει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παντού στην Ελλάδα. Η Τροχαία, οφείλει να φροντίζει για την τήρηση του ΚΟΚ. Σε αυτούς, και όλους τους άλλους δρόμους. Αυτή είναι η δουλειά της.

Από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που πρέπει να βγάλουν το ψωμάκι τους. Ιδιέταιρα κάποια μαγαζιά που στηρίζονται στο ότι ο πελάτης θα σταματήσει για λίγο θα πάρει κάτι και θα φύγει (σουβλατζίδικα, video clubs, κλπ). Μπορεί να βρεθεί μία λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας με συζήτηση μεταξύ Δήμου, Τροχαίας και Επιμελητηρίου. Ίσως κάποιοι χώροι σε δύο-τρία σημεία στους δρόμους αυτούς που να επιτρέπεται η ολιγόλεπτη στάση. Όχι όμως να παρκάρει ο καθένας όπου τον βολεύει και μετά ν’ αναγκάζεται  το Επιμελητήριο να  συζητά αν πρέπει η δεν πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι!!

Το Chiosnews.com φιλοξενεί ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση στο Επιμελητήριο με τίτλο Καταγγελίες Καταστηματαρχών  Ροδοκανάκη – Βενιζέλου αλλά … με υπόνοιες και ταυτοχρόνως αναδημοσιεύει και το άρθρο του δημοσιογράφου κ. Δ. Μυωτέρη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ για το ίδιο θέμα, το οποίο έχει ως εξής:

“Να σταματήσει η μονομερής και υπέρ του δέοντος αυστηρή αστυνόμευση και βεβαίωση τροχαίων παραβάσεων στις οδούς Βενιζέλου και Ροδοκανάκη, ζητούν το Επιμελητήριο και επιτροπή των θιγόμενων επαγγελματιών των δύο οδών από την Αστυνομική Δ/νση Χίου.
«Η πιεστική συμπεριφορά της Αστυνομίας, που έχει ενταθεί κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά από εκβιαστικά δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού τύπου, μας οδηγεί στον επαγγελματικό αποκλεισμό σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη», τόνισαν οι επαγγελματίες, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Επιμελητηρίου. «Ζητάμε την στήριξή σας», τόνισαν στα μέλη του Επιμελητηρίου.
Παράλληλα, αν και φάνηκαν ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή, εξέφρασαν την αντίθεση τους για τα μέτρα της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων και της τοποθέτησης κιγκλιδωμάτων που προτίθεται να εφαρμόσει.

Δύο επιστολές
Στις επιστολές που θα «φύγουν» από το Επιμελητήριο προς την Αστυνομία και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου, θα διευκρινίζεται ότι στηρίζουν την ορθή, ισότιμη και επιβεβλημένη αστυνόμευση. Επεκτείνοντας τον προβληματισμό τους θα ζητήσουν κι από τη Δημοτική Αρχή όμως την επανεξέταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Σωστότερα έπιασαν τον σφυγμό των θεμάτων οι Σύμβουλοι Ισ. Τρικύλας και Ι. Κούνουπας. Ο πρώτος τόνισε ότι όλα τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από την αναπόφευκτη διεύρυνση του εμπορικού κέντρου, γι’ αυτό και η εφαρμογή των νόμων πρέπει να γίνεται με κατανόηση από όλες τις πλευρές. «Σε 5-6 χρόνια Βενιζέλου και Ροδοκανάκη θα έχουν γίνει η Απλωταριά του Εμπορικού Κέντρου. Γι΄ αυτό συμφέρει η επέκταση των πεζοδρομίων και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων», είπαν. Σκέψη με την οποία φάνηκε να συμφωνεί και ο Ν. Δηράκης.
Ο Ι. Κούνουπας, τόνισε ότι μόνο ο ορισμός χωροταξικής ζώνης θα λύσει μακροπρόθεσμα και σοβαρά το πρόβλημα.
Στον αντίποδα ο πρόεδρος Αν. Ζαννίκος απάντησε ότι πρέπει να βρεθεί λύση που δεν θα απομακρύνει τον πελάτη από το εμπορικό κέντρο.

Σύγχυση
«Όλα οφείλονται στη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Τροχαίας και Δημοτικής Αστυνομίας στην ζώνη της ελεγχόμενης στάθμευσης. Είναι λάθος να ζητήσουμε ανοχή της αστυνομίας σε παρανομίες», υποστήριξε ο Π. Λαμπρινούδης. Πρότεινε μάλιστα το θέμα να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις από την αρμόδια Επιτροπή που αποτελούν η Τροχαία, το Γραφείο Συγκοινωνιών και ο Δήμος Χίου.
Η επιτροπή των επαγγελματιών τόνισε ότι δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο την τελευταία 20ετία (Ι. Μπουρλούκος) κι ότι επισημάνθηκε μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού τύπου. «Μπορεί να έχουν σαν σκοπιμότητα την καταχώρηση διαφημίσεων», ισχυρίστηκε ο Ι. Φερεντίνος, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο παρουσιάζεται. «Η πεζοδρόμηση των οδών, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, θα είναι καταστρεπτικά για μας και θα μεταφέρουν το πρόβλημα σε άλλους δρόμους με το φαινόμενο του ντόμινο», τόνισε.
Όλοι δέχθηκαν ότι οι επαγγελματίες πρέπει να διευκολύνονται στην καθημερινή τους λειτουργία. Ο κ. Κ. Δηράκης υποστήριξε ότι η κυκλοφοριακή τάξη έχει διαταραχθεί από τότε που εφάρμοσε ο Δήμος τα μέτρα της ελεγχόμενης στάθμευσης. «Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή που δεν θα διαταράσσει τις λεπτές ισορροπίες. Δεν δέχομαι ότι πιέζεται η αστυνομία. Είναι υποχρέωσή της να τηρεί το νόμο».
«Υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα αστυνόμευσης», τόνισαν οι Μ. Φράσκος και Γ. Γεωργούλης, καλώντας τους επαγγελματίες να καταθέσουν όποια στοιχεία έχουν για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων κι εκβιασμούς, αν υπάρχουν. «Δεν είναι λύση να απαιτήσουμε να μην γράφει η Αστυνομία. Ίσως πρέπει να απαγορευθεί ολοσχερώς η στάθμευση», υποστήριξε ο Γ. Γεωργούλης.
Τέλος, ο πρόεδρος Αν. Ζαννίκος ξεκαθάρισε ότι κύριο μέλημα του Επιμελητηρίου είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μελών του και κατέθεσε την πρόταση που εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα.”


Κ.Α.