Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Διακήρυξη από το “Ρεύμα Κοινωνικής Αριστεράς” του ΠΑΣΟΚ

Διακήρυξη από το “Ρεύμα Κοινωνικής Αριστεράς” του ΠΑΣΟΚ

28“Δεν είναι άκριτη η στήριξή μας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στην προσπάθειά του να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε νικηφόρα στρατηγική τετραετίας. Διατηρούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να παρεμβαίνουμε είτε ατομικά είτε συλλογικά καταθέτοντας τις απόψεις μας, όπου αυτό επιβάλλεται. Γιατί μέσα στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι, αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι”.
Είναι απόσπασμα από τη διακήρυξη αρχών και θέσεων της νέας τάσης του ΠΑΣΟΚ “Ρεύμα Κοινωνικής Αριστεράς”, την ίδρυση της οποίας ανακοίνωσαν την Πέμπτη το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι πρώην υπουργοί Αν. Κοτσακάς και Γ. Κατσιμπάρδης και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ. Δρόσος. Οπως είπαν, εκπροσωπούν πολλούς άλλους και οδηγήθηκαν στην κίνηση αυτή γιατί ανησυχούν για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.


Στη διακήρυξη αναφέρεται μεταξύ άλλων:


– Το συνέδριο δεν μπορεί να είναι τελετουργικό γεγονός επικύρωσης φιλοδοξιών και συσχετισμών, αλλά ανοιχτό ζωντανό πεδίο αντιπαράθεσης ιδεών.


– Στο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής έχουν θέση όλοι, όμως προμετωπίδα της ανασυγκρότησης δεν μπορεί να είναι εκείνοι οι αξιωματούχοι που υπηρέτησαν διαχειριστικές λογικές του συστήματος και οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική απαξίωση και στην ήττα.


– Οι κυβερνητικές επιλογές της τελευταίας τετραετίας οδήγησαν στην αποκοπή του ΠΑΣΟΚ από τα κοινωνικά στρώματα και τις τάξεις που αποτέλεσαν τις παραδοσιακές κοινωνικές και πολιτικές μας συμμαχίες.


– Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε και πρέπει να παραμείνει ένα ανοιχτό κίνημα της σοσιαλιστικής δημοκρατικής Αριστεράς, είναι και παραμένει η μεγάλη κοινωνική και κυβερνητική δύναμη.ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/02/2005