Αρχική Νέα Οικονομία Διήμερο στην Τουρκία, Γράφει η Ευγενία Ασλανίδου

Διήμερο στην Τουρκία, Γράφει η Ευγενία Ασλανίδου

31


        Τα ταξίδια προβληματίζουν, διδάσκουν, φρονιμεύουν…
Με τα λόγια αυτά του Τάσου Φούτσου, που μας συνόδευε ως διερμηνέας (αποδείχτηκε στην πορεία και ιδανικός ξεναγός, ένεκα που γνωρίζει πολύ καλά και, επιτρέψτε μου να το πω, αγαπά και τους δύο τόπους) ξεκίνησε το ταξίδι μας  στην Τουρκία  το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Την ευκαιρία γι αυτό το ταξίδι δημοσιογράφων από τα χιώτικα ΜΜΕ, την έδωσαν η Τουρκική ναυτιλιακή εταιρία  ERTURK, που με δύο πλοία της κάνει το δρομολόγιο Χίο- Τσεσμέ και το χιώτικο ταξιδιωτικό πρακτορείο ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΟΥΡΣ., στο πλαίσιο της συνεργασίας που ξεκίνησαν εδώ και λίγους μήνες.
Μαζί μας  ήταν ο ιδιοκτήτης του Πρακτορείου κ. Μπόλλας, και ο διευθυντής του ξενοδοχείου “Χανδρής”, κ. Παντελούκας. Βέβαια  καθ όλη την παραμονή μας στη γειτονική χώρα, μας συνόδευε και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Fazil Erturk, προσφέροντάς μας άριστη φιλοξενία.
Πολύ νωρίς, προτού ακόμα ξεκινήσουμε ήρθαμε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα των νησιών ,αυτή που μας θέλει “κρεμασμένους”από ένα δελτίο καιρού, κάθε που θέλουμε να ταξιδέψουμε.
Ίσχυε απαγορευτικό το πρωί του Σαββάτου, αλλά όχι και για τα πλοία με ξένη σημαία. Έτσι του τουρκικό πλοιάριο έκανε το δρομολόγιο ανενόχλητο από την ελληνική νομοθεσία, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς αποδείχτηκε καλοτάξιδο και με τα πολλά “μποφόρια”.
Βεβαίως μιλάμε για μισή ώρα διαδρομή, αλλά αυτή ακριβώς η μικρή διαδρομή, η κοντινή απόσταση μεταξύ  των δύο πλευρών, είναι που προκαλεί και γίνονται τόσες ενέργειες για οικονομικές συνεργασίες φορέων και ιδιωτών και από τις δύο χώρες.

Φτάνοντας στη Σμύρνη, πήγαμε κατευθείαν στο  ελληνοτουρκικό συνέδριο στο πλαίσιο του προγράμματος  INTERREG III που λάμβανε χώρα εκεί. Πέσαμε πάνω στην ώρα που μιλούσε ο Νομάρχης Λέσβου κ. Βογιατζής και αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Έλληνας Πρόξενος στη Σμύρνη κ. Σέκερης. Στη συνάντηση τη Νομαρχία Χίου εκπροσώπησε η κ. Λύκου, που  είχε μιλήσει λίγο νωρίτερα.
Η απίστευτη ταλαιπωρία, γραφειοκρατική αλλά και οικονομική που υφίσταται ένας Τούρκος για να έρθει στην Ελλάδα ακόμα και για ημερήσιο ταξίδι, ήταν  το ζήτημα που κυριάρχησε στο λόγο τους, αλλά όπως μάθαμε και γενικότερα. Από πλευράς Ελλάδας όπως ειπώθηκε  γίνονται προσπάθειες να διευκολύνονται οι Τούρκοι επισκέπτες  όσον αφορά τις διατυπώσεις, αλλά η Τουρκία δε φαίνεται διαθέσιμη να “ανοίξει”εύκολα το δρόμο προς τη Δύση, στους υπηκόους της, κάτι που μάλλον δεν ακούγεται καλά, τη στιγμή που πασχίζει να γίνει μέλος της Ε.Ε.
Μοιραία το μυαλό όλων μας πάει στο στρατοκρατούμενο έστω και…αφ υψηλού, καθεστώς της Τουρκίας, κάτι που το αισθανθήκαμε στη σύντομη παραμονή μας στη Σμύρνη. Με την είσοδό μας στην κεντρική αγορά  στην  “παρέα” μας μπήκε και μας συνόδευε  μέχρι που βγήκαμε από αυτή, μια ομάδα αστυνομικών .
Λίγο πριν μας…αναλάβουν βρεθήκαμε μπροστά σε διαδήλωση ανέργων και κάποιοι από εμάς εκδήλωσαν τη στήριξη τους εγγράφως, σε βιβλίο που είχαν ανοίξει γι αυτό το σκοπό οι διαδηλωτές. Μια αμυδρά υποψία που μας μπήκε, ότι η αστυνομική συνοδεία έχει σχέση με αυτό, μάλλον θα μείνει υποψία…


Ταξίδι στην Τουρκία, δεν νοείται χωρίς, έστω μια, βόλτα στην αγορά ,και γιατί να το κρύψομε. Άλλωστε διανύουν και εκείνοι περίοδο εκπτώσεων. Η λέξη  INTIRIM  που σημαίνει εκπτώσεις στα Τουρκικά, φιγουράριζε σε όλα τα καταστήματα απέξω. Από μέσα μία από τα ίδια, όπως και στα δικά μας. Ισχνή κίνηση. Κι από τιμές; Θα τις χαρακτήριζα ακριβές για τους Τούρκους, και λογικές για τους Έλληνες. Εννοούμε πάντα τη μεσαία τάξη, αν και η Τουρκία δεν διαθέτει από δαύτη. Μόνο πολύ πλούσιους και πολύ φτωχούς, διαθέτει, κάτι που ένα  “παρθένο” βλέμμα  μπορεί να το διακρίνει  εύκολα…
Ο, τι άλλο λέγεται για πάμφθηνα προϊόντα είναι μύθος! Ασφαλώς υπάρχουν αγοραστικές ευκαιρίες, όπως άλλωστε υπάρχουν και εδώ, αλλά να μην τρελαινόμαστε., κανείς δε  τα  χαρίζει!
Σάββατο μεσημέρι γευματίσαμε  στο Prenses Otel, από το κοσμοπολίτικο περιβάλλον του οποίου, βρεθήκαμε Σάββατο βράδυ σε ταβερνάκι  δίπλα στο κύμα στην Κάτω Παναγιά. Άλλος κόσμος θαρρείς και όμως ο ίδιος ήταν. Σε ένα γλέντι κοινό Τούρκοι-Έλληνες, όλοι ίδιοι!!!
Με ένα ενδιάμεσο σταθμό στα Αλάτσατα, το χωριό που μοιάζει τόσο πολύ σε αρχιτεκτονική με τη Χίο, διανυχτερεύσαμε στο Τσεσμέ, στο επίσης κοσμοπολίτικο Maiesty Otel, και πρωί- πρωί την Κυριακή ξεκινήσαμε για ένα προσκύνημα στην  Έφεσο, εκεί όπου η ανθρωπότητα κλείνει το γόνυ στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.
Ήταν ένα διήμερο γεμάτο πλούσιες  εμπειρίες και συναισθήματα.. Θα έχει η σκέψη δουλειά, για πολύ καιρό, μέχρι να επεξεργαστεί  και να βάλει σε τάξη όλες τις πληροφορίες που πήρε και κυρίως με τον τρόπο που τις πήρε. Ο Τάσος Φούτσος  με τον Τούρκο ξεναγό Αϊγκαν Τζαντεμίρ, αποδείχτηκαν ένα ιδανικό δίδυμο στην ξενάγηση, και γι’ αυτό τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ!.
Απόγευμα  της Κυριακής με το απαγορευτικό να ισχύει ξανά για τα ελληνικά πλοία, ξεκινήσαμε  για το ταξίδι της επιστροφής με το Erturk. Λίγο νωρίτερα στον  ολοκαίνουργιο και λειτουργικότατο χώρο του τελωνιακού ελέγχου , έδωσαν μια αποχαιρετιστήρια συνέντευξη ο Fazil Erturk ,και ο Κώστα Μπόλλας. Μας μίλησαν για τα σχέδιά τους, που έχουν  να κάνουν με την προώθηση τουρισμού από και προς τις δύο πλευρές. Μια προσπάθεια που ξεκινά τώρα, και υπάρχουν πολλές προοπτικές να αναπτυχθεί. Τον Απρίλιο μπαίνει στη γραμμή και το δεύτερο πλοίο της  εταιρείας, που θα μικρύνει ακόμη περισσότερο τη διαδρομή Χίου- Τσεσμέ  με τις καινούριες μηχανές  που διαθέτει, ενώ το  πρόγραμμα των δρομολογίων θα προβλέπει καθημερινά δρομολόγια και διανυχτερεύσεις στη Χίο. Μια πολύ χρήσιμη συμβουλή προς  τους Χιώτες , είναι αυτό  που είπε ο κ. Μπόλλας. Να επιδιώκετε να κλείνετε τις εκδρομές  σας μέσω τουριστικών γραφείων, που διαθέτουν εμπειρία, συνεργάτες και υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα  δεν θα έχει να κάνει μόνο με την έκπτωση, αλλά και την ποιότητα της εξυπηρέτησης. Από αυτή την ποιότητα πήραμε μια γεύση σ αυτό το διήμερο, που  ομολογουμένως  μας άρεσε. Γι’ αυτό και ευχαριστούμε  για τη φιλοξενία, και βεβαίως χαιρετίζουμε αυτή την συνεργασία, που για εμάς τους ακρίτες έχει και εθνικό εκτόπισμα. Από τέτοιες μικρές  ελληνοτουρκικές συνεργασίες, κτίζεται ο νέος ειρηνικός  κόσμος  στην περιοχή του Αιγαίου.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της Ευγενίας ΑΣΛΑΝΙΔΗ