Αρχική Νέα Τοπικά Πανηγυρική εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Κάρολου Παπούλια

Πανηγυρική εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Κάρολου Παπούλια

16Πανηγυρική εκλογή του Κάρολου Παπούλια ως 6ου Προέδρου της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας
Με τη μεγαλύτερη έως τώρα πλειοψηφία και με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η Βουλή των Ελλήνων εξέλεξε στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον κ. Κάρολο Παπούλια.


Διακόσιοι εβδομήντα εννέα βουλευτές, επί συνόλου 296 παρόντων, εξέφρασαν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Εξωτερικών.


Το σύνολο των παρόντων βουλευτών της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (163 της ΝΔ και 114 του ΠΑΣΟΚ) καθώς και οι δύο από τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές (Στ. Παπαθεμελής και Στ. Μάνος) ψήφισαν τον κ. Παπούλια. Οι δεκαεπτά παρόντες βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης (11 του ΚΚΕ και 6 του ΣΥΝ) δήλωσαν “παρών”.


Από την ψηφοφορία έλειπαν ο κ. Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης, ΝΔ) που βρίσκεται σε επίσημη αποστολή στο εξωτερικό, ο κ. Κώστας Τσίμας (Καβάλας, ΠΑΣΟΚ) λόγω ασθενείας, ο Αντώνης Σκυλλάκος (Β’ Αθηνών, ΚΚΕ) λόγω ασθενείας και ο Α. Ανδριανόπουλος (Επικρατείας, ανεξάρτητος). Ο κ. Ανδριανόπουλος είχε δηλώσει ότι θα υπερψήφιζε τον κ. Παπούλια μόνο εάν του το ζητούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, αλλιώς, ήταν αποφασισμένος να τον καταψηφίσει.


Με επιστολές τους, οι κ.κ. Ιλχάν Αχμέτ και Κώστας Τσίμας δήλωσαν ότι εάν ήταν στην αίθουσα θα ψήφιζαν τον κ. Παπούλια.


Η ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής άρχισε με την ανάγνωση των επιστολών των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, με τις οποίες πρότειναν για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον κ. Κάρολο Παπούλια.


Ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία με την κλήση των βουλευτών οι οποίοι είτε εξέφραζαν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του κ. Παπούλια είτε δήλωναν “παρών”.


Η συνεδρίαση έληξε με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από την πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, το οποίο έγινε δεκτό με θερμά χειροκροτήματα.


Εν συνεχεία, η κ. Μπενάκη μετέβη μετά των πέντε αντιπροέδρων του κοινοβουλίου, στο γραφείο του κ. Παπούλια όπου και τον ενημέρωσαν επισήμως για την εκλογή του.


Ο κ. Παπούλιας θα ορκιστεί ενώπιον της Βουλής στις 12 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.


Ο Κάρολος Παπούλιας θα είναι ο όγδοος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από συστάσεως ελληνικού κράτους και ο έκτος από τη μεταπολίτευση.


Από το 1974 και εντεύθεν εξελέγησαν κατά σειρά ο ακαδημαϊκός Μ. Στασινόπουλος (ως προσωρινός Πρόεδρος 1974-75), ο επίσης ακαδημαϊκός Κ. Τσάτσος (1975-80), ο ιδρυτής της ΝΔ Κ. Καραμανλής (1980-85 & 1990-95), ο Αρεοπαγίτης Χρ. Σαρτζετάκης (1985-90), ο Κωστής Στεφανόπουλος (1995-2000 & 2000-2005) και ο Κάρολος Παπούλιας.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΕ