Αρχική Νέα Τοπικά Παρόν & Μέλλον: εδραιώνεται το παρακράτος

Παρόν & Μέλλον: εδραιώνεται το παρακράτος

7


Πρωτοφανής, σε πανελλήνιο επίπεδο, μεθόδους εφαρμόζει ο Νομάρχης Χίου με άμεσο αποτέλεσμα τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στον τομέα της εκτέλεσης των έργων, καταγγέλει ο συνδυασμός της Ν.Α. “Παρόν & Μέλλον”.
Σήμερα, συνεχίζει το δελτίο τύπου, εκτελούνται έργα της Ν.Α. εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, παράνομα, χωρίς συμβάσεις, χωρίς στοιχειώδη επίβλεψη και με παρασκηνιακές συμφωνίες ανάθεσης μέσα από το γραφείο του Νομάρχη. Τα αιρετά όργανα βρίσκονται στη γωνία. Ούτε αποφασίζουν ούτε ρωτώνται για την εκτέλεση των έργων.
Η περίπτωση του δρόμου στο Βίρι, η λιμνοδεξαμενή στα Κουρούνια, ο δρόμος στα Νενητούρια και άλλα, όπως στον Κοκκαλά, εκτελούνται χωρίς ίχνος νομιμότητας με το έωλο αιτιολογικό του κατεπείγοντος.
Το πρόβλημα όμως του δρόμου στο Βίρι παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε από το Νοέμβριο να ενταχθεί σε έργο ύψους 500.000 €. Μέχρι σήμερα ουδεμία διαδικασία δημοπράτησης έχει γίνει και ουδεμία έγκριση ανάθεσης έχει λάβει από τα αρμόδια όργανα της Ν.Α. και το έργο εκτελείται.
 Το πρόβλημα στον Κοκκαλά το ανακάλυψαν ξαφνικά με τις τελευταίες βροχές, όταν εδώ και δύο χρόνια έχουν κάνει προγραμματικές συμβάσεις η νομαρχία και ο δήμος Χίου για την αντιπλημμυρική προστασία της κεντρικής Χίου και κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει. Σήμερα εκτελούνται χωματουργικές εργασίες στον Κοκκαλά χωρίς να έχει δημοπρατηθεί το έργο επειδή “οι εργολάβοι τα βρίσκουν μεταξύ τους”, όπως δηλώνει ανερυθρίαστα στον τοπικό τύπο ο νομάρχης.
Στη λιμνοδεξαμενή Κουρουνίων ενώ εκκρεμούν οι εγκρίσεις των υπουργείων για το έργο, ενώ δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες, το έργο εκτελείται από υπαλλήλους του δήμου Ομηρούπολης, χωρίς την παραμικρή επίβλεψη.
Κάτω από την ανοχή ή ανικανότητα των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών έχει εδραιωθεί το παρακράτος του νομάρχη και του δημάρχου Χίου, το οποίο περιφρονεί κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους και διασπαθίζει ανενόχλητο το δημόσιο χρήμα. Περιφρονεί την Περιφέρεια, περιφρονεί τα Υπουργεία, περιφρονεί τους ίδιους τους αιρετούς θεσμούς, περιφρονεί εντέλει τους πολίτες. Η μόνη ελπίδα είναι η Δικαιοσύνη, η οποία παρά τη βαθιά “ηθική” κρίση που διέρχεται εξακολουθεί να αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ