Αρχική Πολιτισμός ΦΙΛΟΖΩΪΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ποιοί εγκαταλείπουν τα “αδέσποτα”

ΦΙΛΟΖΩΪΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ποιοί εγκαταλείπουν τα “αδέσποτα”

35Στις αυλές δύο Κυριών με ζωοφιλικά αισθήματα εγκατέλειψαν τον προηγούμενο μήνα τέσσερα σκυλιά. Το γεγονός πως ένας άνθρωπος έχει σκύλο δεν σημαίνει πως θέλει να αποκτήσει και δεύτερο.
Κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν και με παρόμοιες κουτοπόνηρες και απερίσκεπτες τακτικές προσπαθούν να ξεφορτωθούν το ζώο που οι ίδιοι αγόρασαν. Η μία από τις δύο Κυρίες είδε τον άνθρωπο που άφησε το σκύλο, η άλλη μόνο τον αριθμό του αυτοκινήτου του. Είναι στη διάθεση τους να κινηθούν νομικώς εναντίον των υπευθύνων.
Αυτά προς ενημέρωση όλων όσων διαμαρτύρονται για το “πρόβλημα των αδέσποτων” στη Χίο. Τα σκυλιά δεν είναι αδέσποτα, είναι εγκαταλειμμένα. Στις προηγούμενες περιπτώσεις τα εγκατέλειψαν σε αυλή, συνήθως τα αφήνουν στη Χώρα.
Χάρη στις προσπάθειες του Φιλοζωικού Συλλόγου, τον Οκτώβριο υπήρχαν στο κέντρο της πόλης δώδεκα στειρωμένα σκυλιά. Σήμερα έχουν τριπλασιαστεί και όπως παρατηρείται ο αριθμός τους θα αυξηθεί.
Πάραυτα, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου θεωρεί πως είναι προτιμότερο να αφεθεί ένα ζώο στην πόλη παρά σε κάποιο χωριό ή βουνό όπου σίγουρα θα πεθάνει από ασιτία. Όσοι νομίζουν, πως ένα σκυλί μπορεί να επιβιώσει μόνο του, εφησυχάζουν απλώς την συνείδηση τους. Θεωρούν αμαρτία την ευθανασία, που είναι μία ένεση με υπερβολική δόση υπνωτικού από κτηνίατρο, και αγνοούν ή δεν θέλουν να φανταστούν τον μαρτυρικό θάνατο που θα έχει το σκυλί από την ασιτία και τη δίψα.
Τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου έχουν μαζέψει σκύλους από τα πλέον απομακρυσμένα μέρη, τα οποία μέσα στο αυτοκίνητο προς την πόλη ξερνούσαν αγκάθια, πευκοβελόνες και πέτρες. Οι πιο τυχεροί πεθαίνουν πιο γρήγορα, μα εξίσου βασανιστικά, από τα δηλητήρια που τοποθετούν χρόνια τώρα ασυνείδητοι στα χωριά.
Όποιος θέλει να αποκτήσει κατοικίδιο ζώο πρέπει να σκεφτεί πως μαζί με τις χαρές που θα απολαύσει θα επωμιστεί και τις ευθύνες που προϋποθέτει η φροντίδα του. Είναι παράνομο και ανήθικο να το ξεφορτώνεται αργότερα, καταδικάζοντας το σε αφάνταστα μαρτύρια, και δημιουργώντας προβλήματα στους συνανθρώπους του.
Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου επικοινώνησε με το Φιλοζωϊκό Σύλλογο κύριος που θέλει να χαρίσει μολοσσό γιατί λόγω υποχρεώσεων πρέπει να εγκαταλείψει τη Χίο. Στην ερώτηση του Β. Αγιαννίδη γιατί πήρε τον σκύλο αφού δεν ήταν διατεθειμένος να υποστεί και την ταλαιπωρία που προϋποθέτει η φροντίδα του απάντησε πως τον ήθελαν τα παιδιά του. Όταν πληροφορήθηκε ότι είναι απίθανο να βρεθεί οικογένεια για να πάρει ενήλικο ζώο τέτοιου μεγέθους, και πως η μόνη λύση είναι η ευθανασία για να μην ταλαιπωρείται ο ίδιος και κυρίως το ζώο με άγνωστους και αμφιβόλων ζωοφιλικών αισθημάτων ιδιοκτήτες, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν θα το έκανε ποτέ και πως θα έδινε το σκυλί σε κάποιο “ίδρυμα” (;;;!) στην Αθήνα. Έκλεισε το τηλέφωνο και δεν πρόλαβε να μάθει πως τέτοιου είδους “ιδρύματα” δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Αν πάντως υπάρχει κάποιος που επιθυμεί μολοσσό και είναι σίγουρος πως μπορεί να τον φροντίζει και θα τον κρατήσει για πάντα, χωρίς να τηλεφωνήσει στον Φιλοζωϊκό Σύλλογο του χρόνου για να τον ξεφορτωθεί ας επικοινωνήσει με κάποιο από τα μέλη του Συλλόγου.
ΦΙΛΟΖΩΪΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ
Τ.Θ. 41 ΧΙΟΣ 82100
Βασίλης Αγιαννίδης, τηλ.6977429622, e-mail:vassag@otenet.gr
Γιάννης Μακριδάκης, τηλ.6977000744, e-mail:pelineo@chiosonline.gr
Κλαίρη Κοσσένα, τηλ.6972028247, e-mail:kossena@otenet.gr