Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον

Ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον

14



Ανάπτυξη και περιβάλλον είναι έννοιες οι οποίες πρέπει να συνδέονται και σε αντίθεση με ότι θεωρούταν στο παρελθόν το ένα δεν πρέπει να αποκλείει το άλλο.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ημερίδας που στα πλαίσια της Ημέρας Εθνικού Διαλόγου για το Περιβάλλον διοργάνωσε η Νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Την Παρασκευή το βράδυ με ομιλητή τον πρώην υπουργό Σταύρο Μπένο και συντονιστή τον βουλευτή Παναγιώτη Σγουρίδη έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, στην αίθουσα συνεδρίων στο ΟΜΗΡΕΙΟ, που δυστυχώς όμως δεν γέμισε και ασφυκτικά έτσι όπως θα έπρεπε.
Ο κ. Μπένος φάνηκε ιδιαίτερα ενημερωμένος για τα θέματα της Χίου, χάρη και στην έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την αειφόρο ανάπτυξη, ενώ  εξήρε το γεγονός ότι η Χίος έχει γλιτώσει από την αλόγιστη ανάπτυξη.
Ο κ. Μπένος σημείωσε ότι σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων, όπως και του υδάτινου δυναμικού φαίνεται πως η Χίος έχει κατανοήσει τα προβλήματα και εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Ως πλέον σημαντικά ζητήματα όμως τόνισε το θέμα της διαχείρισης του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος και που πρέπει να είναι κορυφαίο θέμα για τη Νομαρχία και τους Δήμους ώστε μέσα από τα Σχέδια Πόλης να ορίσουν δράσεις και να προστατεύσουν το περιβάλλον.
Ειδική αναφορά έκανε στον πρωτογενή τομέα και ότι πρέπει οι αγρότες μας να κατανοήσουν την ανάγκη των βιολογικών προϊόντων. Σημείωσε ότι η Χίος είναι τυχερή γιατί μπορεί να στηρίξει τον αγροτοτουρισμό και πως πρέπει ο στόχος να είναι την επόμενη δεκαετία να μην υπάρχει προϊόν που να βγαίνει στο νησί και να μην είναι με ονομασία προέλευσης.
Δεν υπάρχει καλύτερη ανάπτυξη από τον πολιτισμό και το περιβάλλον σημείωσε ο πρώην υπουργός Αιγαίου που τόνισε ότι άλλα νησιά, για παράδειγμα στις Κυκλάδες ή στα Δωδεκάνησα έχουν πληγωθεί ανεπανόρθωτα από την αλόγιστη ανάπτυξη.
Χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή η οποία επαίνεσε τη Νομαρχιακή Επιτροπή για τη συνεισφορά της στον προσυνεδριακό διάλογο.
“Η λήψη μέτρων για το περιβάλλον και η ανάπτυξη ήταν για χρόνια αντίθετα αλλά αυτές οι δύο έννοιες είναι αλληλένδετες”, σημείωσε η κα Τσουρή, ενώ τόνισε ότι ο ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος πολίτης είναι αυτός που μπορεί καλύτερα να προστατεύσει το περιβάλλον.
Τη συζήτηση συντόνισε άψογα ο κ. Σγουρίδης που κωδικοποίησε τις θέσεις που στη συνέχεια ακούστηκαν από το Νομάρχη, Δημάρχους και πολίτες που πήραν το λόγο. Τόνισε εξάλλου ότι όπως του είπε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πίττας λόγω υποχρεώσεων στην Αθήνα δεν θα βρισκόταν στη Χίο για να παρακολουθήσει την ημερίδα.
Τόσο ο Νομάρχης όσο και οι Δήμαρχοι που τοποθετήθηκαν επέμειναν ιδιαίτερα σε αναφορά στα έργα που έχουν κάνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη μιλώντας θετικά για το ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Δυστυχώς όμως αυτή την οικολογική ευαισθησία των τοπικών αρχόντων δεν τη βλέπουμε και κατά τή διάρκεια συζήτησης των έργων στα συμβούλια, πέρα από τη γενική ρήση ότι και οι ίδιοι είναι ευαίσθητοι για το περιβάλλον.
Εξάλλου ενώ ο κ. Μπένος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ενεργών πολιτών δεν νομίζουμε ότι έχουν θετική αντιμετώπιση και λαμβάνονται υπόψη όταν καταθέτουν άποψη για τα τοπικά δρώμενα.
Από τα πρόσωπα που δεν ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και που πήραν μέρος στη συζήτηση να σημειώσουμε τον επικεφαλή του συνδυασμού Παρόν & Μέλλον Γιάννη Γαϊσίδη, το Δήμαρχο Αμανής Γιάννη Μαλαφή, τον κ. Λεωνίδα Καρακούρο.

Διαφήμιση