Αρχική Νέα Τοπικά Οίκος Αγάπης: μετά τον ΨΥΧΑΡΓΩ και Στέγη για Διανοητικά καθυστερημένα άτομα

Οίκος Αγάπης: μετά τον ΨΥΧΑΡΓΩ και Στέγη για Διανοητικά καθυστερημένα άτομα

29


Στον ΟΙΚΟ ΑΓΑΠΗΣ, σε  χώρο 500 τ.μ. από τα 2500 τ.μ. του οικήματος, θα  εγκατασταθεί  το οικοτροφείο ατόμων με νοητικά προβλήματα, του Νομού μας.
Μία είδηση με διπλό περιεχόμενο.
Πρώτο  αξιοποιείται ένα ακόμα τμήμα του επί πολλά χρόνια αχρησιμοποίητου οικήματος, και δεύτερο  δημιουργείται μια στέγη για τα άτομα εκείνα, που σήμερα κρέμονται κυριολεκτικά από τους γονείς τους.
Η αγωνία  για το μέλλον  των παιδιών τους, όταν οι ίδιοι δε θα υπάρχουν πια ή δε θα είναι σε θέση να τα στηρίζουν, οδήγησε τους γονείς στη δημιουργία της Εταιρείας η οποία ως Αστική μη Κερδοσκοπική, πήρε νομική υπόσταση τον περασμένο Σεπτέμβρη, και αμέσως μετά, στο Μητροπολίτη Χίου ο οποίος πολύ πρόθυμα έκανε δεκτό το αίτημα τους για τη συγκεκριμένη παραχώρηση.
Το συμφωνητικό της παραχώρησης από τη Μητρόπολη Χίου που ανήκει ο ΟΙΚΟΣ ΑΓΑΠΗΣ στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΟΗΤΙΚΑ ΥΣΤΕΡΟΥΝΤΩΝ, υπογράφτηκε  από το Μητροπολίτη  κ. Διονύσιο και την πρόεδρο της Εταιρείας κ. Άννα Κώσταλου στις 28 Δεκεμβρίου του 2004  και προβλέπει:
Την παραχώρηση  του ανατολικού τμήματος του ισογείου ορόφου, επιφάνειας 500 τ.μ. που είναι διαμορφωμένο σε δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους με χωριστή είσοδο από την Βορειοανατολική πλευρά, επίσης και το δικαίωμα χρήσης των κουζινών που ευρίσκονται στο υπόγειο  και ήδη χρησιμοποιούνται από το Σκυλίτσειο για το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ.
Σημειωτέον ότι το παραχωρηθέν τμήμα είναι απομονωμένο από το υπόλοιπο τμήμα του ίδιου ορόφου που επίσης χρησιμοποιείται από το Σκυλίτσειο.
Η διάρκεια της παραχώρησης γίνεται για έξη χρόνια, αρχής γενομένης της 1 Ιανουαρίου του 2005, όρος που θα ισχύσει μόνο στην περίπτωση που μέσα στο διάστημα αυτό  δεν λειτουργήσει.
Για τη διαμόρφωση του χώρου, τον εξοπλισμo και τη λειτουργία του, η Εταιρεία έχει ήδη υποβάλει πρόταση στο υπουργείο Υγείας ώστε να τύχει της απαιτούμενης χρηματοδότησης.
Στο οικοτροφείο όπως το χαρακτήρισε η κ. Κώσταλου με δηλώσεις στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, σε πρώτη φάση θα φιλοξενήσει 45  άτομα, χωρισμένα σε τρεις ομάδες. παιδιά, έφηβοι, ενήλικες.
Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα να φιλοξενηθούν και περισσότερα εφόσον υπάρχουν αιτήσεις. Ήδη αυτή τη στιγμή γίνεται απογραφή από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση των ατόμων αυτών, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει στη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.


ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ