Αρχική Νέα Τοπικά Σωτήρης Τζούμας: Πολυλογάς ο Χριστόδουλος

Σωτήρης Τζούμας: Πολυλογάς ο Χριστόδουλος

18


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Χίου, από όπου κατάγεται, ο επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούμας άλλοτε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, αφού σχολιάζει τόσο τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία όσο και την υπόθεση του Μητροπολίτη Χίου κ. Διονυσίου.

Στη επισήμανση των δημοσιογράφων Νίκου Κατσαράκη και Νίκου Γεωργούλη του ΧΙΟΣ- FM ότι “στη Χίο δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι επιδιώξατε να κρατήσετε αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στον εκκλησιαστικό χώρο” ο κ. Τζούμας απαντά:

“Έχω πράγματι κρατήσει γενικά αποστάσεις, όχι όμως από την υπόθεση του Μητροπολίτη μας (σ.σ. Χίου). Για την περίπτωση του από την αρχή έκανα τις παραστάσεις μου και τις παρεμβάσεις μου εκεί που έπρεπε. Δεν πρόκειται για μια καλοστημένη σκευωρία αλλά για μία καλοστημένη ανοησία. Το θετικό είναι ότι μας δόθηκε η δυνατότητα να αποδείξουμε μέσα από αυτήν την κρίση σαν μικρή κοινωνία, πόσο ενωμένοι και δυνατοί είμαστε σε περιπτώσεις ανθρώπων που θίγονται άμεσα”

Στην ερώτηση γιατί να μην κρύβεται κάτι πιο σημαντικό πίσω από τις καταγγελίες για το Μητροπολίτη Χίου κ. Διονύσιο, ο κ. Τζούμας σχολίασε:

“Τον Διονύσιο όλοι τον γνωρίζουμε. Μπορεί κανείς να του αναγνωρίσει δεκάδες ελαττώματα, δεκάδες παραλείψεις, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην του αναγνωρίσει υψηλό αίσθημα φιλανθρωπίας, που δεν το είχε κανείς ποιμενάρχης που πέρασε από τη Χίο την τελευταία πεντηκονταετία. Δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσεις μια απλότητα, μια ταπεινότητα, λέξεις που είναι του συρμού τον τελευταίο καιρό και που ακούγονται κατά κόρον από στόματα της πολιτικής ηγεσίας και της εκκλησίας και κανείς δεν τις τηρεί… Λοιπόν αυτόν τον άνθρωπο εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα τον έβαζα στον κορβανά με όλους αυτούς του αθλίους που ακούμε τον τελευταίο καιρό να διασύρουν την εκκλησία και τον τόπο μας και δεν θα τον έβαζα επίσης και στο χώρο των τιμητών της εκκλησίας”.

Σε ερώτηση για τον αν το περιστατικό με το Μητροπολίτη Χίου θίγει την φερεγγυότητά των ΜΜΕ, απαντά και για την επίθεση που δέχεται ο Αρχιεπίσκοπος:

“Πολλά Μέσα έχουν τραυματιστεί από αυτή την κρίση. Κάποια έχουν διαχειριστεί με θρησκευτική ευλάβεια τα θέματα, χωρίς να τα αποσιωπούν, αλλά τα βλέπουν με μια άλλη οπτική γωνία. Κάποια άλλα όμως, που δεν το περίμενα, με έχουν απογοητεύσει τόσο πολύ, γιατί βγάζουν από μέσα τους μία κακότητα προς την εκκλησία και μία εμπάθεια προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου.
Αλλά και αυτός πληρώνει σήμερα τα επίχειρα των πράξεών του, γιατί 7 ολόκληρα χρόνια δεν βγήκε να πει μια καλή κουβέντα για έναν άνθρωπο. Όλους τους πήρε σβάρνα και με το απύλωτο στόμα του γκρέμιζε από όπου και να περνούσε τα πάντα, σαν οδοστρωτήρας. Με αποτέλεσμα σήμερα που έχει ανάγκη να βρεθούν δυο άνθρωποι να πουν μια καλή κουβέντα γι’ αυτόν, δεν βρέθηκε ούτε ένας.
Αντιθέτως, είδαμε τον Άρη Δαβαράκη, έναν πνευματικό άνθρωπο, να περνάει μια κρίση με το εστιατόριο- μπαρ που διαθέτει και ξεσηκώθηκαν 150 διανοούμενοι να τον υπερασπιστούν. Και όμως για τον πνευματικό πατέρα της ορθοδοξίας δεν βρέθηκε ούτε ένας πνευματικός πατέρας να πει μια κουβέντα. Και αυτό για μένα είναι πολύ απογοητευτικό για τους ανθρώπους της διανόησης, αλλά και για το πώς τα κατάφερε ο Χριστόδουλος όλα αυτά τα 7 χρόνια. Και αυτό είναι μια απογοήτευση.

“Είστε αισιόδοξος για την έκβαση που θα έχει το εκκλησιαστικό ζήτημα”, ρωτούν οι δύο χιώτες δημοσιογράφοι και απαντά:

“Οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν παραιτούνται επειδή το θέλουν κάποια Μέσα. Είναι τέτοια η κατάσταση που εάν ο Αρχιεπίσκοπος οδηγηθεί σε μια προσωπική απόφαση να παραιτηθεί, θα το κάνει. Δεν θα το κάνει επειδή του το ζητούν κάποιοι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης. Νιώθω ότι ο άνθρωπος αυτός χειρίζεται με μια σοφία τα θέματα που προέκυψαν και νομίζω ότι είναι σοφότερος όσο ποτέ, απλά χρειάζεται να είναι πιο γρήγορος στα αντανακλαστικά του και αυτά που έχει υποσχεθεί να τα πράξει, να τα υλοποιήσει γρηγορότερα και να αγκαλιάσει την ιεραρχία…. Ο εχθρός του δεν είναι απέναντι αλλά εντός του. Αυτό που έλεγα πάντοτε”.

Για το ότι ο ίδιος είναι απών από τα “τηλεπαράθυρα” δίνει τη δική του εξήγηση:

“…Αυτή η απουσία δεν είναι σημερινή, είναι από πέρσι το Μάρτιο, τότε που και πάλι εγώ μπήκα στο στόχαστρο της διένεξης της εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι, βρήκα το μπελά μου και αυτό λειτούργησε ως σωσίβιο, ώστε να μην είμαι μέσα στην κρίση αυτή τη στιγμή. Διότι και θα ήμουν μέσα και θα μιλούσα και δεν θα ήμουν αποξενωμένος από όλο αυτό το σκηνικό”.


Επιμέλεια: Θοδωρής Πυλιώτης