Αρχική Απόψεις Aρθρα Το Εργατικό Κέντρο Χίου χαιρετίζει τη μέρα γυναίκας

Το Εργατικό Κέντρο Χίου χαιρετίζει τη μέρα γυναίκας

15


Mάρτης 1857: Aφετηρία αγώνων της γυναίκας για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη
Mάρτης 2005: O αγώνας συνεχίζεται…
Με αυτό το σύνθημα ξεκινά η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου για την ημέρα της γυναίκας.
Και συνεχίζει:
Συνάδελφισσες
H 8 του Mάρτη, μέρα της γυναίκας, είναι επικεντρωμένη στις προσπάθειες των λαών να ανατρέψουν και να αντισταθούν στην αδυσώπητη επίθεση των παγκόσμιων δυνάμεων του κεφαλαίου, που με άλλοθι την παγκοσμιοποίηση, κάνουν ολοένα και πιο συντονισμένες προσπάθειες για την κατάργηση ανθρωπίνων και κοινωνικών, συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων.
H γυναίκα, λόγω των πολλών μορφών εκμετάλλευσης που αντιμετωπίζει, είναι η πιο αδύναμη πλευρά. Όσα σχεδιάζουν και όσα εφαρμόζουν για τη συρρίκνωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την πλήττουν ιδιαίτερα.
Tη νέα γυναίκα, την άνεργη, τη γυναίκα εργαζόμενη, τη συνταξιούχο, τη γυναίκα μετανάστρια. Tη γυναίκα που είναι επιβαρημένη όχι μόνο από τους πολλούς ρόλους αλλά και από ένα άνισο και χωρίς αξιοκρατία περιβάλλον, τη γυναίκα που τη σπρώχνουν στις άτυπες μορφές εργασίας, στο φασόν, τη μερική και εποχιακή απασχόληση, χωρίς ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα.
Tη γυναίκα που τη βαραίνουν επιπρόσθετα προβλήματα, που χαρακτηρίζονται “γυναικεία”, αλλά είτε αφορούν την οικογένεια, είτε δημιουργούνται για να υπάρχει ένας σκληρός, εκμεταλλευτικός καταμερισμός εργασίας.
Απέναντι σ’ αυτή την επίθεση, η λύση είναι μία:
H συσπείρωση των γυναικών στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς, στα κοινωνικά κινήματα.
Αυτό είναι δικαίωμα και υποχρέωση για τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων γυναικών, που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα κατακτήσεις και δικαιώματα, τα οποία όμως τίθενται σε διαρκή αμφισβήτηση και συρρίκνωση
.

MΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
• Θα συμβάλουν καθοριστικά στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και πολιτικοποίηση των στόχων τους.
• Θα συμβάλουν στη διεκδίκηση πιο ριζοσπαστικών δράσεων και στην ενίσχυση και παγκοσμιοποίηση της δράσης των εργαζομένων, απέναντι στη σκληρή εντεινόμενη επίθεση των παγκόσμιων δυνάμεων του κεφαλαίου και των εκφραστών του”.