Αρχική Νέα Τοπικά Ανακοίνωση ΠΕΔΥΕ με αφορμή την τελευταία κινητοποίηση για την ΕΙΡΗΝΗ

Ανακοίνωση ΠΕΔΥΕ με αφορμή την τελευταία κινητοποίηση για την ΕΙΡΗΝΗ

7


ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με αφορμή την εκδήλωση της αποκαλούμενης Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων Χίου 19.3.2005.


Η Αντιπολεμική Επιτροπή Μαζικών Φορέων Χίου συγκροτήθηκε πριν από 6 χρόνια, με πρωτοβουλία της Παγχιακής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, για να καλύψει την ανάγκη του χιώτικου λαού για συντονισμένη αντίδραση στον τότε πόλεμο και συντονισμό δράσης για την υπεράσπιση της ειρήνης.
Η πρωτοβουλία αυτή της ΠΕΔΥΕ αποδείχτηκε πετυχημένη, επειδή κάλυπτε το κενό συντονισμού των φιλειρηνιστών της Χίου,  γι αυτό και είχαν ανταποκριθεί όλοι οι φορείς της Χίου, από τους συνδικαλιστικούς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς. Και επειδή το πλήθος των σωματείων, συλλόγων, φορέων κλπ, που συμμετείχαν ήταν πολυπληθές, από την εκδήλωση για την Παλαιστίνη (2001) και πέρα θεωρούμε ότι σ’ αυτήν την επιτροπή είναι μέλη όλοι οι φορείς κι όλα τα σωματεία και οι σύλλογοι του νησιού.
Βασικές αρχές λειτουργίας της ήταν και είναι πρώτ’ απ’ όλα η ισοτιμία των φορέων, συλλόγων και σωματείων – άσχετα από τον αριθμό των μελών τους – και η σύγκληση της επιτροπής πριν από κάθε εκδήλωση, με στόχο την ενημέρωση των μελών της, την συμφωνία όλων στο πολιτικό πλαίσιο της εκδήλωσης και η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Μέχρι τώρα η ΠΕΔΥΕ για κάθε αντιπολεμική – φιλειρηνική εκδήλωση συγκαλούσε την επιτροπή και καταλήγαμε στις εκδηλώσεις (πολιτικό πλαίσιο, χρόνος, τόπος,), δρώντας πάντα με σεβασμό σ’ αυτές τις αρχές. Ποτέ δεν απόκλεισε κανένα από σύσκεψη ή εκδήλωση, εφόσον υπήρχε το μίνιμουμ τουλάχιστον συμφωνίας στο πολιτικό πλαίσιο.
 Μόνο στις κινητοποιήσεις για την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, πριν από δυο χρόνια δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, αφού το πρωτοεμφανιζόμενο Κοινωνικό Φόρουμ (ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ κλπ) αρνιόταν πεισματικά να καταγγείλει την υποκριτική στάση της Ε.Ε. -σιωπή για την επίθεση και τη συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στην επίθεση άμεσα ή έμμεσα (παραχώρηση διευκολύνσεων στους Αμερικάνους και Άγγλους), προδιαγραφόμενη συμμετοχή στη λεία των πολεμικών λαφύρων. Αλλά αρνιόταν να καταδικάσει  και την ελληνική κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ τότε- που είχε δώσει ελληνικό έδαφος, ελληνικά λιμάνια και εναέριο χώρο στους φονιάδες, που είχε παραχωρήσει πληρώματα για τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ κλπ.
Η ΠΕΔΥΕ που αγωνίζεται για την ειρήνη σ’ όλο τον κόσμο και κατά του πολέμου δεν κάνει διακρίσεις στο ποιος προκαλεί ή ποιος συμμετέχει σ’ αυτόν, για να καθορίσει εκ των υστέρων τη θέση της. Ο πόλεμος, όπου κι αν γίνεται, όποιοι κι αν συμμετέχουν σ’ αυτόν, έχει θύματα τους λαούς της γης. Έτσι είχαμε προχωρήσει σε χωριστές εκδηλώσεις, αλλά μετά από διάλογο των φορέων της επιτροπής όπου διαπιστώθηκαν οι ανυπέρβλητες διαφορές της ΠΕΔΥΕ με το Κ.Φ.


Πρώτη φορά στην ιστορία της Αντιπολεμικής Επιτροπής δεν έγινε καμία σύσκεψη, αλλά η εκδήλωση της 19ης του Μάρτη αποφασίστηκε στα γραφεία κάποιων συνδικαλιστών.
Στην σύσκεψη φορέων που είχε συγκαλέσει η ΠΕΔΥΕ για το συντονισμό δράσης για την Παγκόσμια Μέρα κατά του Πολέμου, το Σάββατο 5 του Μάρτη, οι φορείς και τα άτομα που συμμετείχαν αποφασίσαμε να παραβρεθούμε στο ΕΚ Χίου τη Δευτέρα 7 Μάρτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά του. Στην σύσκεψη αυτή δεν έγινε καμιά συζήτηση για την αντιπολεμική εκδήλωση, αν κι αυτή αναφερόταν στην πρόσκληση. Θέμα της σύσκεψης στο Εργατικό Κέντρο ήταν η κινητοποίηση των εργαζομένων την  17η Μάρτη.
Αυτήν είναι η δημοκρατία που ευαγγελίζονται ότι στηρίζουν;
Αυτό είναι η συσπείρωση και η μαζικότητα στο κίνημα;
Έτσι εννοούν τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων;
Ο ρόλος των εμπνευστών του σημερινού εγχειρήματος αποκαλύφθηκε. Για αυτό και ο χιώτικος λαός ’τίμησε’ την εκδήλωσή τους με την απουσία του.
Τις ευθύνες γι αυτό ας τις επωμιστούν όσοι νομίζουν ότι ο λαός κοιμάται, αυτοί που λανσάρουν νέα φρούτα στην πολιτική όπως τη ’συμμετοχική δημοκρατία’ ή τους ’ενεργούς πολίτες’, αλλά δε σέβονται όπως ποτέ τους δε σεβάστηκαν έστω κι αυτές τις αρχές της αστικής δημοκρατίας.
Αν οι συνδικαλιστές – στηρίγματα της εκάστοτε κυβέρνησης, θέλουν να αναγορευτούν και σε απολογητές της, είναι δικαίωμά τους. Όπως είναι δικαίωμά τους να στηρίζουν πολιτικές που οδηγούν σε πολέμους ή που τους στηρίζουν, επειδή έτσι ’βλέπουν’ τη χώρα τους να “ισχυροποιείται”.
Όμως δεν έχουν το δικαίωμα να αποπροσανατολίζουν το κίνημα της ειρήνης δίνοντας ψεύτικη εικόνα στο λαό.
Ας έχουν το θάρρος της γνώμης τους και την ανδρεία να την πουν στο λαό.
Δεν έχουν όμως το δικαίωμα και ασφαλώς η Παγχιακή Επιτροπή Ειρήνης Χίου δε θα τους το επιτρέψει, να εκφυλίζουν το κίνημα της ειρήνης. Ακόμα δε θα τους επιτρέψουμε να καπηλευτούν τους φιλειρηνικούς, αντιπολεμικούς αγώνες του χιώτικου λαού, ούτε να διαλύσουν την Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Χίου.
Οι αγώνες για την ειρήνη συνεχίζονται.
Η στρατηγική του ιμπεριαλισμού αποβλέπει, από τη μια μεριά να αντιμετωπίσει τη δυσκολία που έχει σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα να αναπαράγει το κοινωνικό κεφάλαιο με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια σχετική ευκολία που είχε πριν, και, από την άλλη, να παρεμποδίσει έγκαιρα κάθε αμφισβήτηση του συστήματος σε μια χώρα, σε έναν κύκλο χωρών. Να παρεμποδίσει την πορεία χειραφέτησης των λαών, προς όφελος της ειρήνης, του σοσιαλισμού.
Το κίνημα ειρήνης, πιο έμπειρο, πιο ώριμο και πιο ατσαλωμένο, καλείται σήμερα να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια και ικανότητα στις σύγχρονες ανάγκες του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, στη νέα κατάσταση της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και επιθετικότητας.
Αυτό φοβούνται, γι αυτό θέλουν να διαλύσουν το φιλειρηνικό κίνημα. Νοιώθοντας την ανάσα της μαζικοποίησης του κινήματος ειρήνης στο σβέρκο τους, βλέποντας πως αυτό αρχίζει να ενώνεται με το ασυμβίβαστο συνδικαλιστικό κίνημα που διεκδικεί αγωνιστικά και απαιτεί, αισθανόμενοι κάποιοι πως τα πολιτικά αφεντικά τους χάνουν την εξουσία και κάποιοι άλλοι πως τα αφεντικά αυτά θα τους αποκλείσουν από μελλοντικές συνεργασίες, θέλουν να ποδηγετήσουν το κίνημα.
Ο λαός θα τους απαντήσει, όπως απάντησε σήμερα στις κουτοπονηριές τους.