Αρχική Νέα Τοπικά Νεοκλής Σαρρής: “Αγώνας επικυριαρχίας στο Αιγαίο η επανάσταση του 1821”

Νεοκλής Σαρρής: “Αγώνας επικυριαρχίας στο Αιγαίο η επανάσταση του 1821”

24

Το «sea power», το ποιος θα έχει δηλαδή το πάνω χέρι στον ζωτικό χώρο του Αιγαίου χαρακτήρισε ως κινητήριο μοχλό της ελληνικής επανάστασης του 1821 ο καθηγητής της Παντείου κ. Νεοκλής Σαρρής σε επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το απόγευμα το Ομήρειο σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Βορείου Ηπείρου Χίου.
Ο Κωνσταντινοπολίτης ιστορικός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. διαπίστωσε κοινά συμφέροντα εκείνης της εποχής με τη σημερινή και προέβλεψε ότι το Σχέδιο Ανάν – το οποίο χαρακτήρισε «τερατούργημα»- συνοδεύεται από συμφωνίες για τον διαμοιρασμό του Αιγαίου κάτω από ψευδεπίγραφες επικυριαρχίες.

«Πιστεύω στην συνύπαρξη των δυο λαών αλλά με σχέση ισότητας. Εδώ γίνεται μια συνεργασία κάθετη και φοβάμαι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για την Ελλάδα να μετατραπεί σε δορυφόρο της Τουρκίας», επεσήμανε. Κατά τον κ. Σαρρή η χώρα μας σήμερα καλείται να πληρώσει «τα σπασμένα» των υποχωρήσεων της Τουρκίας στο Ιράκ και προέβλεψε ότι τις οδύνες από την υπογραφή συμφωνιών που βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα θα τις πληρώσουμε μετά την παρέλευση δεκαετιών. Ο ίδιος μάλιστα διαπιστώνει και σκοπιμότητες γύρω από την διαχείριση της κρίσης στον χώρο της εκκλησίας, με στόχο να τρωθεί το γόητρο ενός φορέα που υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια.

«Χρειάζεται ειλικρίνεια»
Ο καθηγητής κατέθεσε και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα άποψη για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών εμπορικών σχέσεων, θέμα που αφορά και τις νησιωτικές περιοχές μας. «Η οικονομική συνεργασία δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λειτουργούσαν ως πολιτιστική και οικονομική ενότητα με τις πόλεις της Μικράς Ασίας ακόμα κι όταν εξέλιπε η πολιτική ενότητα του χώρου.
«Κάποιοι όμως πίστεψαν ότι θα πάνε οι έξυπνοι Έλληνες να κατακτήσουν και να επικυριαρχήσουν των αμαθών επιχειρηματικά Τούρκων. Διαπιστώθηκε όμως ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Τουρκία παρουσιάζουν και ισχυρή δομή και μεγάλη ευρωστία. Αν ξεκινήσουμε επομένως με τη νοοτροπία της κερδοσκοπίας, θα βρεθούμε εμείς στην τσέπη τους. Χρειάζεται ειλικρίνεια και αυτοσεβασμός στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων».

«Δεν θα μπουν»
Ο κ. Σαρρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για την Τουρκία μια ουτοπία, μια μυθική λύση, την οποία όμως δεν θα αγγίξει. «Και επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα μπουν προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος με περιστατικά όπως τις επιθέσεις των Γκρίζων Λύκων κατά του Πατριαρχείου». Τέλος σε ερώτηση του «π» απέδωσε τις σκέψεις για κατάργηση των παρελάσεων σε λογικές ημιμαθών ανθρώπων. «Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι εορτάζουμε την απελευθέρωση όχι από τους Τούρκους αλλά από το απάνθρωπο Οθωμανικό σύστημα της εποχής», εξήγησε.

Το παρόν άρθρο του δημοσιογράφου κ. Νίκου Γεωργούλη δημοσιεύθηκε στην καθημερινή τοπική εφήμερίδα  ΠΟΛΙΤΗΣ, στις 24 Μαρτίου 2005