Αρχική Νέα Τοπικά Ξενάγηση ΔΕΥΑΧ στην Ψαρόπετρα

Ξενάγηση ΔΕΥΑΧ στην Ψαρόπετρα

61


Ξενάγηση και ενημέρωση στο φράγμα της Ψαρόπετρας σχετικά με τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή για την κατασκευή του Ανοικτού Διυλιστηρίου, διοργανώνει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΧ την Πέμπτη, 7 Απριλίου στις 11.30 π.μ..
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση έτσι υλοποιείται το αίτημα που εκφράσθηκε στο τελευταίο ΔΣ της ΔΕΥΑ. Μάλιστα για όσα μέλη του ΔΣ δεν έχουν δικό τους μεταφορικό η εκκίνηση θα γίνει από τα γραφεία της ΔΕΥΑΧ στις 11.00 το πρωί.

Εντατικές εργασίες στο ταχυδιϋλιστήριο της Ψαρόπετρας
Κρίσιμο τεστ αναμένεται να αποτελέσει πάντως ο Απρίλιος για το θέμα της υδροδότησης της πόλης, αφού αναμένεται μέσα στο μήνα να λειτουργήσει η πρώτη μονάδα του Ανοικτού Ταχυδιύλιστηρίου στο φράγμα της Ψαρόπετρας (Κακό ποταμό) και παράλληλα να έχουμε τις πρώτες αντλήσεις νερού από το πηγάδι του Καστρομηνά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΥΑΧ υπογράφηκε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση του νερού του πηγαδιού και το αργότερο την Τρίτη, αναμένεται να δοθεί η άδεια υδροδότησης από τον Περιφερειάρχη.
Πυρετωδώς όμως ετοιμάζονται και οι εγκαταστάσεις του Ανοικτού Ταχυδιϋλιστηρίου. Παρά την ανοιξιάτικη κακοκαιρία οι εργασίες γίνονται κανονικά με την τοποθέτηση των ειδικών σιδερένιων πλεγμάτων στη δεξαμενή όπου θα έχουμε καθίζηση των προϊόντων της κροκίδωσης.
Ο επισκέπτης στην περιοχή του φράγματος θα διαπιστώσει καταρχήν το νερό να τρέχει από την υπερχείλιση του φράγματος. Κλιμακωτά, στο υψηλότερο σημείο της μονάδας βρίσκεται το ανοξείδωτο φίλτρο που θα κρατά π.χ. φυλλαράκια κλπ.
Εν συνεχεία το νερό θα οδηγείται στη στρογγυλή δεξαμενή όπου θα έχουμε την κροκίδωση των μορίων των στερεών που στη συνέχεια θα καθιζάνουν στη μεγάλη δεξαμενή. Το σύστημα είναι τέτοιο που θα αξιοποιείται και το βάθος της δεξαμενής, αφού θα υπάρχουν κλιμακωτά φίλτρα. Το καθαρό νερό στη συνέχεια θα περνά από τις δύο τετράγωνες δεξαμενές όπου εκεί υπάρχουν 4 φίλτρα χαλαζιακής άμμου, δυναμικότητας παραγωγής το καθένα 100 κ.μ.νερού/ώρα.
Όπως μας είπε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μιχάλης Φυτούσης το σύστημα σε πλήρη εξέλιξη θα δίνει 300 κ.μ. νερού την ώρα, αφού κυκλικά θα βγαίνει ενα από τα φίλτρα εκτός λειτουργίας για καθαρισμό.
Μετά το νερό θα φτάνει στην τελική δεξαμενή, χωρητικότητας 150 κ.μ., όπου αφού θα χλωριώνεται θα δίνεται στην κατανάλωση.
Εξάλλου στο χώρο του λατομείου Κουνέλλη βρίσκεται ο “πύργος φόρτωσης” από όπου θα πέφτει νερό με πίεση για την απομάκρυνση της λάσπης που θα συσσωρεύεται στην τετράγωνη δεξαμενή.
Στόχος είναι να λειτουργήσει πειραματικά μέσα στον Απρίλιο, ώστε το επόμενο Φθινόπωρο (και ανάλογα το πότε θα βρέξει) να μπει σε πλήρη λειτουργία δίνοντας μέχρι και 300 κ.μ. πόσιμου νερού/ ώρα στην πόλη.