Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Δεν επιτρέπεται η συστέγαση σχολείων στο 4ο Γυμνάσιο

Δεν επιτρέπεται η συστέγαση σχολείων στο 4ο Γυμνάσιο

24


Οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας του 4ου Γυμνασίου Χίου αλλά και των Συλλόγων Γονέων των εμπλεκόμενων σχολείων προβληματίζουν έντονα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το θέμα της συστέγασης του νεοϊδρυθέντος Μουσικού Γυμνασίου με το 4ο Γυμνάσιο.
Το θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα και όπως ήδη έχει δημοσιεύσει η “Δ” απασχολεί τη σχολική κοινότητα, χθες απασχόλησε και την Ένωση Γονέων που συνεδρίασε παρουσία και εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων των σχολικών κοινοτήτων των επίμαχων περιοχών.
Είναι σημαντικό επίσης ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου αποφάσισε με 26 ψήφους υπέρ και 1 κατά να ταχθεί ενάντια στη συστέγαση, αλλά και της χωροταξικής κατανομής της περιοχής του Σχολείου έτσι όπως προτείνεται από το Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχολιάζοντας ότι τυχόν μείωση του δυναμικού θα σημάνει και υποβάθμισή του.
Το πιο δυνατό “χαρτί” για να μη στεγαστεί το Μουσικό Γυμνάσιο στο 4ο είναι όμως μια απόφαση που ελήφθη πριν από 4,5 περίπου χρόνια, από τους συλλόγους καθηγητών και γονέων- κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου επί Διεύθυνσης του νυν Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παύλου Καλογεράκη.
Εξετάζοντας τότε οι δύο σύλλογοι την πρόταση της τότε Δημοτικής Αρχής Χίου για μεταστέγαση των σχολείων 3ου & 8ου Δημοτικών χαρακτήριζαν απαράδεκτη και αστήρικτη την πρόταση, την οποία και απέρριπταν με το εξής αιτιολογικό:
“Σημειώνουν (σ.σ. οι σύλλογοι καθηγητών και γονέων του 4ου γυμνασίου) κατηγορηματικά το ανέφικτο της υλοποίησης της πρότασης του κ. Δημάρχου αφού το 4ο Γυμνάσιο λειτουργεί ως Σχολείο Εφαρμογής Πειραματικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης και από τη Βασική νομοθεσία ίδρυσης και λειτουργίας του ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να συστεγάζεται με άλλο σχολείο”.
Αυτοί βεβαίως οι λόγοι χρειάζεται να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο και σήμερα από τον κ. Παύλο Καλογεράκη και ας βρίσκεται σε μια διαφορετική θέση όπου έχει την αγωνία και ευθύνη πλέον όχι μόνο της εύρυθμης λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας αλλά του συνόλου αυτών.
Το συγκεκριμένο θέμα φέρνει βέβαια στην επικαιρότητα και το συνολικό πρόβλημα σχολικής στέγης  που υπάρχει στο Δήμο Χίου.
Σε ότι αφορά το Μουσικό Γυμνάσιο σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν εντοπιστεί δύο τουλάχιστον κτήρια (ένα εξ αυτών είναι διατηρητέο και ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα λόγω των παράνομων εργασιών που εκτελούνταν), ενώ σε περίπτωση που δεν βρεθεί εναλλακτική λύση τότε θα αναζητηθούν μέσω σχετικής πρόσκλησης κτήρια προς ενοικίαση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση..


ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ