Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος “Προ των Πυλών” η συμφωνία για τo όνομα της FYROM

“Προ των Πυλών” η συμφωνία για τo όνομα της FYROM

16


Το πλέον κρίσιμο 48ωρο, ύστερα από 13 χρόνια παλινωδιών εκ μέρους και της ελληνικής και της σκοπιανής πλευράς, στην υπόθεση της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει αρχίσει την αντίστροφη μέτρησή του.


Διπλωματικός πυρετός σε Αθήνα, Σκόπια και έντονη κινητικότητα  σε Ουάσιγκτον και Έδρα ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν 3 ονόματα που παίζουν στο τραπέζι ακόμη αλλά το πιθανότερο είναι το εξής ένα: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΣΚΟΠΙΑ.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον καμιά από τις ενδιαφερόμενες πλευρές, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, δεν θα ήθελαν «να προκαλέσουν» το αλβανικό στοιχείο, μάλλον θεωρείται σίγουρο ότι η  εκδοχή Σλαβομακεδονία – Σκόπια οδεύει προς το καλάθι των αχρήστων. Ενώ η Ονομασία “Νέα Μακεδονία  – Σκόπια” μάλλον δεν γίνεται αποδεκτή από τα Σκόπια που έχουν ήδη κερδίσει την αναγνώριση της μοναδικής Υπερδύναμης του πλανήτη, των ΗΠΑ. παρότι τους ασκούνται ισχυρές πιέσεις.

Με δεδομένο όμως ότι επι κυβερνήσεως Μητσοτάκη (με την στήριξη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών) η Ελλάδα επέδειξε μεγάλη ακαμψία στις διαπραγματεύσεις και δεν αποδέχονταν ούτε ονομασία με συνθετικό την λέξη “Μακεδονία” και βέβαια οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν απλά “διαχειρήστηκαν” το θέμα,  είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι ουσιαστικά γίνεται αποδεκτή σήμερα ώς η καλύτερη λύση η πρώτη πρόταση που είχε κατατεθεί πριν απο 14 χρόνια και είχε απορριφθεί.