Αρχική Πολιτισμός Απολογισμό έτους στο ΟΜΗΡΕΙΟ από τον Αντώνη Λάρδα

Απολογισμό έτους στο ΟΜΗΡΕΙΟ από τον Αντώνη Λάρδα

11“Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου βρίσκεται σε εξαιρετικά ανοδική πορεία. Η δραστηριότητα του καλύπτει, κατά γενική ομολογία τις ανάγκες της τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα έχει μεταβληθεί σε σημείο πολιτιστικής αναφοράς και παραδείγματος για όλη την Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύεται εκτός των άλλων από την κατακόρυφη αύξηση της αλληλογραφίας του, από τις εκατοντάδες αιτήσεων καλλιτεχνικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, από τις πάρα πολλές συγχαρητήριες επιστολές και τηλεφωνήματα που απευθύνονται στο Κέντρο”, τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χίου και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΗΡΕΙΟΥ Αντώνης Λάρδας κατά τη διάρκεια του απολογισμού δραστηριοτήτων του Πνευματικού Κέντρου για το προηγούμενο έτος.
Σχολιάζοντας ότι αν και προσκλήθηκαν στην παρουσίαση δεν έδωσαν το παρόν τους τα άλλα μέλη του Δ.Σ., σημείωσε ότι το Ομήρειο αποτελεί τον κύριο μοχλό πολιτιστικής  ανάπτυξης του Δήμου αλλά και ολόκληρου του Νομού.
“Στόχος του Πνευματικού μας Κέντρου είναι η αναγνώριση, η ανάδειξη και η υποστήριξη πνευματικού, καλλιτεχνικού και επιστημονικού έργου, το οποίο αφ’ ενός θρέφει το συναίσθημα και το μυαλό ιδιαίτερα των νέων, αφ’ ετέρου τους ενθαρρύνει στην αναζήτηση και βίωση μιας ζωής ποιοτικά ανώτερης. Στόχος του επίσης είναι η προώθηση της πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Χίου και άλλων πόλεων καθώς και του συνεδριακού τουρισμού”, τόνισε ο κ. Λάρδα.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο πλήθος των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ομήρειο. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι χώροι θεάτρου, συνεδρίων, συνεδριάσεων και γκαλερί του Πνευματικού Κέντρου χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο από 350 φορές σε διάστημα 280 εργάσιμων ημερών. Γεγονός που σημαίνει ότι πολλές φορές πραγματοποιήθηκαν περισσότερο από 1 εκδηλώσεις ημερησίως στους χώρους του.


Λειψή χρηματοδότηση από ΥΠΠΟ
Επίσης πέρυσι έγιναν και μια σειρά παρεμβάσεων στην υλικοτεχνική υποδομή, όπως διαφύλαξη εξωτερικού χώρου καθόδου στα υπόγεια του Κέντρου, αντικατάσταση και νέος εξοπλισμός ήχου, φωτισμού, οπτικοακουστικών μέσων για εξυπηρέτηση συνεδριών.
Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα  550.000 € ετησίως. Οι 115.000  προέρχονται από διάφορες επιχορηγήσεις και τα εργαστήρια και τα υπόλοιπα (435.000) καλύπτεται σχεδόν στο σύνολο από το Δήμο Χίου, γεγονός που δείχνει την ευαισθησία της Δημοτικής μας αρχής σε θέματα πολιτισμού.
Ερωτώμενος ο κ. Λάρδας για το θέμα του πολιτιστικού τέλους σημείωσε ότι μπορεί να μην προσφέρει ψήφους σε αυτούς που το εισηγούνται, αλλά πρέπει να βάλουμε όλοι ένα μικρό ποσό για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή την κίνηση.
Επισήμανε επίσης ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του για παράδειγμα στο ΔΗΠΕΘΕ (έχει δώσει λιγότερα από τα μισά των 100.000 της Πρ. Σύμβασης) και στο Θερινό Κινηματογράφο (δεν έχει δώσει ΕΥΡΩ τα 2 τελευταία χρόνια).
Σημείωσε εξάλλου ότι μέσω των συνεργασιών που γίνονται από τη μια πλευρά το Ομήρειο δεν ξοδεύει τεράστια ποσά και από την άλλη προσφέρονται πολύ καλές εκδηλώσεις στους πολίτες.