Αρχική Νέα Τοπικά Απόφαση ΔΑΕΧ για ιδιωτικοποίηση… αμερικανοποίηση του cine- Κήπος

Απόφαση ΔΑΕΧ για ιδιωτικοποίηση… αμερικανοποίηση του cine- Κήπος

56Το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων από το υπουργείο Πολιτισμού προς τη ΔΑΕΧ για τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς και το ότι με δυσκολία καταφέρνει να καλύψει τα έξοδά του ο cine- κήπος έφεραν το ΔΣ της ΔΑΕΧ να εξετάζει θετικά το ενδιαφέρον ιδιώτη επιχειρηματία για ενοικίαση του χώρου.
Μάλιστα χθες βράδυ η ΔΑΕΧ κατά τη συνεδρίασή της πήρε θετική απόφαση -κατά πλειοψηφία- για να προχωρήσει στη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού έτσι ώστε με νόμιμες διαδικασίες να γίνει η ενοικίαση του χώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχει δείξει τουλάχιστον ένας ομογενής επιχειρηματίας που συνεργάζεται με αλυσίδα κινηματογράφων και που όπως λέγεται σχεδιάζει την κατασκευή- λειτουργία 2 χειμερινών αιθουσών στην περιοχή του Ριζαρίου. Παράλληλα ενδιαφέρεται να λειτουργήσει και θερινό κινηματογράφο και για αυτό το λόγο έκανε κρούση και προς το Δήμο Χίου. Όπως μας ανέφεραν από τον κύκλο του επιχειρηματία έτσι και αλλιώς υπήρχε η πρόθεση να γίνει θερινός κινηματογράφος από την πλευρά τους, οπότε σκέφτηκαν αντί να υπάρχει ανταγωνισμός με μια δημοτική επιχείρηση να εξεταστεί πως αυτά θα συνδυαστούν.
Το γεγονός ότι “έρχεται ίσα- ίσα” ο κινηματογράφος, όπως μας είπε ο Πρόεδρος της ΔΑΕΧ Στέλιος Ηλιαδάκης και με κύριο επιχείρημα ότι η Προγραμματική Σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού που έγινε επί Δημαρχίας Γιώργη Βαρκάρη (και λήγει το 2006) δεν την έχει τηρήσει το ίδιο το ΥΠΠΟ τα δύο προηγούμενα χρόνια (2003-2004) όπου δεν έδωσε ούτε λεπτό από τα ΕΥΡΩ που αντιστοιχούν στα 3 εκ. δραχμές όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία, κάνουν τη ΔΑΕΧ να το εξετάζει.
Το κύριο θέμα που θέσαμε στον κ. Ηλιαδάκη είναι πως θα γίνει δυνατή μετά την ενοικίαση του χώρου σε ένα ιδιώτη να μπορέσει ο Δήμος Χίου να κρατήσει τη φιλοσοφία που έχει ο θεσμός των δημοτικών κινηματογράφων, όπου προχώρησε πάνω σε όραμα της Μελίνα Μερκούρη και που είχε σαν κύριο στόχο να φτάσει στον πολίτη ο ευρωπαϊκός και ελληνικός κινηματογράφος.
Με δεδομένο ότι οι κινηματογραφικές αίθουσες “πνίγονται” από αμερικάνικες παραγωγές, η Προγραμματική Σύμβαση με το ΥΠΠΟ προβλέπει ως όρο ότι το 50% των ταινιών θα είναι ευρωπαϊκός κινηματογράφος, με το 15% να το κατέχει ο ελληνικός.
Με γνώμονα το κέρδος ένας ιδιώτης, που θα πάρει στην ουσία το franchise στη Χίο κάποιας μεγάλης αλυσίδας, μπορεί να φέρνει ταινίες πρώτης προβολής σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα μπορεί να ελεγχθεί για τον παραπάνω όρο.
Αν και το ΥΠΠΟ δεν δείχνει διάθεση να διατηρήσει το θεσμό αλλά με δεδομένο ότι στο δίκτυο δημοτικών κινηματογράφων (που τα τελευταία χρόνια είχε σημαντική παρουσία η Χίος) είναι περί τους 60 κινηματογράφους και άλλοι τόσοι δημοτικοί λειτουργούν εκτός δικτύου, φαντάζει γρήγορη και χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό η απόφαση της ΔΑΕΧ να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με ιδιώτη.
Βέβαια μέσα στους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος θα είναι και η ανακαίνιση του θερινού κινηματογράφου κάτι που έτσι και αλλιώς θα γίνει αφού ως γνωστόν οι “αλυσίδες” της 7ης τέχνης έχουν τη δική τους σφραγίδα στις αίθουσες τους.
Έτσι μπορεί να καθόμαστε σε αναπαυτικότερα καθίσματα αλλά η έξοδος μας για ένα θερινό σινεμά το πιο πιθανόν να είναι επιλογή “αμερικάνικη”.Θοδωρής Πυλιώτης