Αρχική Νέα Τοπικά Από την Ευρώπη της Ελευθερίας στην Ευρώπη των “πανικών”, εκδήλωση με την...

Από την Ευρώπη της Ελευθερίας στην Ευρώπη των “πανικών”, εκδήλωση με την Ιωάννα Κούρτοβικ

13Μια εκδήλωση ξεχωριστή που καθήλωσε το ακροατήριο ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός ήταν αυτή που διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής στο ΟΜΗΡΕΙΟ ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων του νομού, με ομιλητές τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ και τον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα Σιράν Σιμπράν.
Γνωστή στο ευρύ κοινό από τη δίκη της “17 Νοέμβρη” ως υπεράσπιση του Κουφοντίνα, η κα Κούρτοβικ είναι μέλος του Δικτύου υπεράσπισης κοινωνικών & πολιτικών δικαιωμάτων- Δικτύου υποστήριξης προσφύγων & μεταναστών. Έκανε λόγο για την ανάγκη που υπάρχει σήμερα -περισσότερο από ποτέ- η κοινωνία, οι ενεργοί πολίτες να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν η Ευρώπη ήταν συνυφασμένη με την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
“Σήμερα η Ευρώπη έχει γίνει ένα φρούριο περίκλειστο, όπου περικόπτονται οι ελευθερίες και ζει με το φόβο απέναντι στο διαφορετικό. Η Ευρώπη ζει μια εποχή πανικού και είναι δέσμια αυτού” τόνισε η κα Κούρτοβικ.
Με ειδική αναφορά στο ευρωσύνταγμα, που επιβάλλει την ελεύθερη αγορά απαγορεύοντας οποιαδήποτε απόκλιση και θεωρώντας ως “τρομοκρατία” την όποια αλλαγή και ως “τρομοκρατικό αδίκημα” την όποια αμφισβήτησή της, σημείωσε πως δυστυχώς το ζήτημα της ασφάλειας έγινε πιο ισχυρό από το ζήτημα της ελευθερίας.
Απαντώντας κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και για τη δίκη της “17 Νοέμβρη” η Ιωάννα  Κούρτοβικ σημείωσε πως αλλοιώθηκε το σύστημα των δικαστικών τεκμηρίων και εξευτελίστηκαν βασικές αρχές της δικονομίας. Τόνισε δε τη διαφορά που υπάρχει όταν κάποιος παρανομεί σε μια δομημένη στιγμή (και στη συνέχεια τιμωρείται) από ότι με αφορμή κάποια γεγονότα η ίδια Πολιτεία στην ουσία να δρα παράνομα.


“πανικός” κατά μεταναστών
Τόνισε ότι σήμερα κυρίως απειλούνται οι συλλογικοί τρόποι διεκδίκησης, ενώ ο μεγαλύτερος “πανικός” είναι απέναντι στους μετανάστες (αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης και της επιλογής της ελεύθερης αγοράς).
Σημείωσε ότι μετά το μεγάλο αριθμό αδειών παραμονής σε 680.000 μετανάστες ( η εγγραφή των οποίων στα ασφαλιστικά ταμεία τα έσωσαν προσωρινά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κρατικών ιδρυμάτων) το 1998 έχουμε πλέον μία ελεγχόμενη νομιμοποίηση, ενώ ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα μέτρα για την παροχή πολιτικού ασύλου. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι αναγνωρίστηκαν μόλις 3 πρόσφυγες.
Ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας Σιράν Σιμπράν έδωσε πολύ παραστατικά τους λόγους που αναγκάζουν κάποιον να γίνει πρόσφυγας αλλά και γιατί επιλέγει την Ελλάδα ή γιατί θέλει να φύγει για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
“Η βία, η καταπίεση, η εθνική εξαφάνιση μας κάνει να φεύγουμε από τις χώρες μας”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σιμπράν. Τόνισε ότι οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές, αλλά δεν υπάρχει μια δομημένη κοινωνία στην Ελλάδα που θα κάνει τους πρόσφυγες να νιώθουν μια σιγουριά (και δίνοντας για παράδειγμα το ότι ενώ στην Ευρώπη με το κόκκινο φανάρι ο οδηγός σταματά στην Ελλάδα αυτό μπορεί και να μην γίνει).
Το μεσημέρι του Σαββάτου η Ιωάννα Κούρτοβικ μαζί με μέλη του Δικτύου και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες επισκέφθηκαν το Κέντρο κράτησης των προσφύγων στο Μερσινίδι.