Αρχική Νέα Τοπικά Αθώοι για την ανάρτηση πανό

Αθώοι για την ανάρτηση πανό

59Με εντολή εισαγγελέα έγινε η σύλληψη από λιμενικούς δύο μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες επειδή ήθελαν να αναρτήσουν πανό στο λιμάνι της Χίου το βράδυ της Μ. Τρίτης, λίγο πριν την άφιξη του πλοίου της γραμμής από τη Μυτιλήνη.
Η ορθογραφία της λέξης “δολοφονεί” που χρεώθηκε καταρχήν από τα λιμενικά όργανα ως “δολοφόνοι”, τα έκανε να θεωρήσουν πως το πανό καταφερόταν κατά της υπηρεσίας του Λιμενικού, σχετικά με το πρόσφατο δυστύχημα  στην περιοχή όπου ναυάγησε βάρκα με πρόσφυγες (μετά τον εμβολισμό της από διερχόμενο πλοίο) με  αποτέλεσμα 2 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και άλλα 5 να αγνοούνται.
Έτσι επικοινώνησαν με την Εισαγγελέα Χίου κα Ευσταθία Σάλμα η οποία διέταξε την κράτηση των δύο ακτιβιστών, αφού βάση του άρθρου 192 του Ποινικού Κώδικα (του 1950) μπορούσαν να είναι υπαίτιοι για “πρόκληση των πολιτών σε βιαιοπραγίες μεταξύ τους, πρόκληση διχόνοιας και  διατάραξη της κοινής ειρήνης”.
Το επίμαχο πανό που αναρτήθηκε ελεύθερα πάντως στα κάγκελα του περιβόλου του Πρωτοδικείου έγραφε: “Η Ευρώπη- Φρούριο δολοφονεί, στον πάτο του Αιγαίου
κρύβεται η ασφάλεια του κάθε νοικοκυραίου”.
Το κατηγορητήριο κατέπεσε στη δικαστική αίθουσα αφού και οι δύο λιμενικοί που είχαν προχωρήσει στη σύλληψη, ανέφεραν ότι παρανόησαν το σύνθημα, δεν δημιουργήθηκε καμιά ένταση και οι δύο κατηγορούμενοι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση κατά τη μεταφορά τους στο Λιμεναρχείο.
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου δια της Προέδρου της κας Ταρσίτσα Μπέκα αθώωσε τους Σιδερή Λοϊζο και Μαρία Σταμούλη. Είχε προηγηθεί η εισαγγελέας της έδρας κα Ιωάννα Τσάλη που ζήτησε την απαλλαγή τους αφού δεν απεδείχθη η αντικειμενική στοιχειοθέτηση του αδικήματος.
Αυτό άλλωστε είχαν υποστηρίξει και οι δικηγόροι του Σ. Λοϊζου Σιδερής Τσούρος και Ξένος Πιπίδης.
Ο κ. Τσούρος σημείωσε ότι τα γεγονότα οδήγησαν στην ανάρτηση του πανό, με το οποίο ήθελαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών.
Ενώ ο κ. Πιπίδης σημείωσε την υποχρ΄΄εωση που έχουν τα νεαρά παιδιά “προτιμώ να έιναι ενεργά από το να είναι βολεμένα στο fast-food και στην τηλεόραση”, σημείωσε.
Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή, που τόνισε πως η ανάρτηση ενός πανό είναι μια καθαρά πολιτική πράξη, που μπορεί να είναι ακτιβιστική αλλά έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του πολίτη. “Τι θα πω στους μαθητές μου; πως πρέπει να είμαστε απαθείς, να μην σηκώνουμε ένα πανό;” αναρωτήθηκε ο Γιάννης Καλογεράς. Τα γεγονότα είναι αυτά που οδήγησαν σε αυτή την κίνηση από μέλη της επιτροπής, έστω και μεμονωμένα, σημείωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Δέσποινα Τσαρδάκα και ότι η Επιτροπή με φυλλάδιο είχε ενημερώσει τον κόσμο για το ναυάγιο. “Είναι ένας καταγγελτικός λόγος με οξύτητα, αλλά είναι ένα μήνυμα που επιχειρεί να περάσει στην κοινωνία”, πρόσθεσε ο 4ος μάρτυρας υπεράσπισης Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Ο Σιδερής Λοϊζος τόνισε την ανάγκη που είχε να εκφράσει όλα αυτά που ένιωθε μετά τα τελευταία συμβάντα.
“Περίμενα πως αφού ο δύτης που έπεσε δεν βρήκε τίποτα για το ναυάγιο, πως θα έρχονταν οι ειδικές δυνάμεις να βουτήξουν, όπως θα έκαναν αν ήταν έλληνες, αν ήταν ψαράδες”, σημείωσε.
Αντίθετα η 2η κατηγορούμενη ακτιβίστρια, δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις της εισαγγελέως, μένοντας σταθερή στις αρχές της ότι αρνείται τη διαδικασία του δικαστηρίου και πιστεύει πως είναι μια πολιτική δίκη.
Από την πλευρά της η εισαγγελέας της έδρας επισήμανε ότι ανάλογα με τα δικαιώματά της θα πρέπει να γνωρίζει και τις υποχρεώσεις της ως πολίτης που βρίσκεται στο δικαστήριο.
Να σημειωθεί πως το δικαστήριο διακόπηκε όταν στην πρώτη συνεδρίαση, στις 12.30 μ.μ., και μετά τη δήλωση της κας Σταμούλη ότι αρνείται την όλη διαδικασία, σύντροφοί της από το ακροατήριο φώναξαν συνθήματα κατά του Κράτους. Η Πρόεδρος προχώρησε σε διακοπή της συνεδρίασης για τις 4.00 μ.μ., οπότε και πραγματοποιήθηκε η ακροαματική διαδικασία που κατέληξε στην αθώωση και των δύο.


ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυμπαράσταση ΣΕΣΝΟΧ στα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες
Επόμενο άρθροΕργατικό Κέντρο Χίου: η δίκη για ανάρτηση πανό μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω…