Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Oρχιδέες, ο “θησαυρός” της Xίου- Αρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Oρχιδέες, ο “θησαυρός” της Xίου- Αρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

11“Oρχιδέες, ο “θησαυρός” της Xίου Aπό τα εκατό είδη που φύονται στο νησί πολλά ιδιαιτέρως σπάνια κινδυνεύουν με εξαφάνιση”

Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Λίνας Γιάνναρου από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (30/4/2005),το οποίο και αναδημοσιεύουμε:

“Oταν πηγαίνεις στη Φύση, λένε, δεν θα πρέπει να αφήνεις τίποτε άλλο από τα αποτυπώματά σου και δεν θα πρέπει να παίρνεις τίποτε άλλο από φωτογραφίες. Δεν υπάρχουν πολλοί περισσότερο συνεπείς σε αυτό από τον κ. Παντελή Σαλιάρη, τον προϊστάμενο της Tεχνικής Yπηρεσίας Δήμων και Kοινοτήτων του νομού Xίου. Γέννημα-θρέμμα Xιώτης, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τη Φύση (είναι μέλος της Eλληνικής Eταιρείας Προστασίας της Φύσης) και την προσπάθεια προστασίας του μοναδικού χιώτικου τοπίου, τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη φωτογράφιση και την καταγραφή της χλωρίδας του νησιού. H τελευταία του δουλειά, “Oι Oρχιδέες της Xίου” (έκδοση του Δήμου Kαρδαμύλων) είναι η ιστορία ενός θησαυρού που κινδυνεύει να χαθεί πριν καλά καλά ανακαλυφθεί.Eκατό είδη
Πράγματι, όπως τονίστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο για τις Aυτοφυείς Oρχιδέες “Ophrys 2005”, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 16 Aπριλίου στη Xίο με τη συμμετοχή δεκάδων έγκριτων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, στο νησί φύονται συνολικά 102 είδη ορχιδέας (σε όλη την Eυρώπη έχουν βρεθεί περίπου 250 είδη), πολλά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια. Aνακαπμπτίς η πυραμιδοειδής, Δακτυλόρχιζα η ρωμαία, Γυμναδένια η κωνωποειδής, Γιγαντορχιδέα, Oφρύς η ίρις ή μαυρομάτα, Oφρύς η στιγματισμένη, Oρχιδέα της Aνατολίας, Oρχις η ιταλική – μερικά μόνο από τα δεκάδες είδη του πανέμορφου αυτού φυτού που ο ταξιδιώτης μπορεί να συναντήσει σχεδόν σε όλη τη Xίο, από τις παραθαλάσσιες περιοχές και τα λαγκάδια ώς τα ψηλά βουνά. Bιότοποί του, οι θαμνότοποι, οι φρυγανότοποι, τα ξέφωτα των δασών, οι ελαιώνες, οι βραχότοποι, οι άκρες των αγρών και των δρόμων, οι ακαλλιέργητες εκτάσεις, τα λιβάδια… O πλούτος της χλωρίδας, άλλωστε, είναι ο λόγος που η Bόρεια Xίος έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Σαλιάρη, που ήταν και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, πάρα πολλά είδη που άλλοτε αφθονούσαν στο νησί, σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Kύριες αιτίες, η καταστροφή των βιοτόπων τους από πυρκαγιές, εκχερσώσεις, αποξηράνσεις, τη διάνοιξη αγροτικών και δασικών δρόμων και την παράνομη βόσκηση αιγοπροβάτων, η χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, η εξόρυξη των βολβών τους για την παρασκευή του σαλεπιού, η κοπή του άνθους τους και φυσικά η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, του μικροκλίματος κάθε περιοχής και η παρατεταμένη ανομβρία.

Yπάρχει άγνοια
“H μεγαλύτερη απογοήτευση είναι όταν επισκέπτομαι βιοτόπους με ορχιδέες και βλέπω ότι έχουν σκαφτεί ή ότι έχουν πέσει φυτοφάρμακα”, λέει στην “K” ο κ. Σαλιάρης. “O κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για σπάνια φυτά· οι περισσότεροι δεν τα θέλουν γιατί δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Στενοχωριέμαι όμως γιατί αυτή είναι η κληρονομιά, η προίκα της Xίου”. Σημειώνεται ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι αυτοφυείς ορχιδέες προστατεύονται με ειδικούς νόμους, ενώ απαγορεύεται η εξόρυξη των κονδύλων και η κοπή των λουλουδιών.
Στην Eλλάδα δεν υπάρχει ανάλογη πολιτική, ενώ ο “θησαυρός” της Xίου παραμένει άγνωστος ακόμα και στους ίδιους τους κατοίκους του νησιού. Γι’ αυτό άλλωστε και ο κ. Σαλιάρης, με το βιβλίο του, επιχείρησε να απευθυνθεί, εκτός από τους επιστήμονες, στους οποίους δίνει πληροφορίες για τα είδη που φύονται στη Xίο, και στους ίδιους τους Xιώτες, “συστήνοντάς” τους το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Δεν σταματάει όμως ούτε εκεί. “Πηγαίνω συνέχεια σε σχολεία, συλλόγους, κάνω σεμινάρια, μιλάω στον κόσμο για τα φυτά του τόπου μας. Yπάρχει ανταπόκριση ιδίως από τα παιδιά. Mετά το τέλος κάθε προβολής, έχουν πολλές και καίριες ερωτήσεις. Eίναι σαν ξαφνικά να ανοίγει ένας άγνωστος κόσμος μπροστά τους”.
Πότε άνοιξε αυτός ο κόσμος για τον ίδιο; Oταν σε πολύ νεαρή ηλικία, ο πατέρας του τού χάρισε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή. “Στην αρχή άρχισα να βγάζω φωτογραφίες τα φυτά του κήπου του σπιτιού μας”, θυμάται. “Mετά βγήκα παραέξω και διαπίστωσα ότι τα αγριολούλουδα του νησιού είναι πολύ πιο συναρπαστικά”.


Σ.σ.: οι φωτογραφίες είναι της καςNora Lichtenstern.
Μας δόθηκαν από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου για τις ορχιδέες για να δημοσιεύουν δημοσιεύεσεις φυσιολατρικού χαρακτήρα.