Αρχική Νέα Τοπικά Κήρυξη απεργίας την 11η Μαίου, λόγω Πρωτομαγιάς, από ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ

Κήρυξη απεργίας την 11η Μαίου, λόγω Πρωτομαγιάς, από ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ

11


Υπό το βάρος της κυβερνητικής ρύθμισης με την οποία ουσιαστικά καταργείται φέτος η αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στον ιδιωτικό τομέα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για τις 11 Μαΐου, διεκδικώντας μέτρα κατά της ανεργίας και της ακρίβειας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απέκλεισε κάθε συζήτηση για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει αντιμέτωπα τα συνδικάτα αν προχωρήσει μονομερώς σε ρυθμίσεις που να επιδεινώνουν τη σημερινή πραγματικότητα, ενώ στη συνέχεια επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, όφειλε για λόγους σεβασμού και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης να ορίσει ως επίσημη αργία την 11η Μαΐου.
Ο κ. Πολυζωγόπουλος ανέφερε σχετικά ότι με την έλλειψη απόφασης για καθορισμό αργίας την 11η Μαΐου ωφελούνται οι επιχειρηματίες κατά 125 εκατ. ευρώ, που έρχονται να προστεθούν, όπως είπε, στα 800 εκατ. ευρώ που τους “χαρίστηκαν” με τις φοροαπαλλαγές που δόθηκαν το 2004.
Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, η κυβέρνηση με την φόρμουλα της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών δεν επηρεάζει τους δημόσιους υπάλληλους (αφού όπως τονίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις από τη συμμετοχή τους στην απεργία) αλλά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, καθώς, εφόσον η 11η Μαΐου δεν ορίζεται αργία, οι εργαζόμενοι που δεν θα δουλέψουν θα χάσουν το μεροκάματο τους.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έθεσε επίσης ως προτεραιότητα για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων το θέμα της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης ζητώντας να αντληθούν πόροι με ευθύνη του κράτους από το ιδιωτικό κεφάλαιο και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν πιο σκληρές εισοδηματικές πολιτικές στο μέλλον, ενώ χαρακτήρισε αναποτελεσματικά τα μέτρα για την απασχόληση και την ανεργία.
Ο κ. Παπασπύρος πρότεινε “η διαχείριση της ημέρας της Πρωτομαγιάς να φύγει από το κράτος και από την εργοδοσία και να ανήκει στην απόλυτη αρμοδιότητα των συνδικάτων που να την κηρύσσουν ως απεργία χωρίς παρακράτηση των αμοιβών τους”.

Κόντρα για την Πρωτομαγιά
Στη συνέντευξη Τύπου των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ τονίστηκε ότι τα συνδικάτα καλούν την κυβέρνηση -“έστω και τώρα”- να ανακηρύξει ως αργία την 11η Μαΐου, ενώ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΑΚΕ (πρόσκειται στη ΝΔ), κάνοντας λόγο για αναποφασιστικότητα των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών που δημιουργεί δίκαιη αγανάκτηση.
Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΣ την Πέμπτη αναφέρεται ότι η αργία της Πρωτομαγιάς που συνέπεσε με την Κυριακή του Πάσχα δεν μεταφέρεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα και κατά συνέπεια η Τετάρτη 11 Μαΐου θα είναι κανονικά εργάσιμη ημέρα τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αργίας για την 11η Μαΐου, διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα υπάρξει μισθολογική ή άλλη επίπτωση στους εργαζομένους του Δημοσίου που θα απουσιάσουν από την εργασία τους.
Αντιθέτως στον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει διευκόλυνση των εργαζομένων, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης επιμένει ότι η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία και συνεπώς όσοι θα συμμετάσχουν στον εορτασμό θα χάσουν το ημερομίσθιο τους.
Η απόφαση του ΥΠΕΣ προκάλεσε και ενδοκυβερνητική κόντρα. Ο υπουργός Oικονομίας Γ.Αλογοσκούφης και ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον αρμόδιο υφυπουργό του Απ.Ανδρεουλάκο επέλεξαν να μην κηρυχθεί η ημέρα εορτασμού ως υποχρεωτική αργία, ενώ αντίθετη άποψη είχε ο Π.Παναγιωτόπουλος.
Τη διαφωνία του με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τον διαχωρισμό των εργαζομένων εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην ηγετικό στέλεχος της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης.
Σημειώνεται ότι η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς λόγω Πάσχα έχει γίνει και στο παρελθόν, όπως υπενθύμισε την Τετάρτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕGΑ ο καθηγητής εργατικού δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, βάσει νόμου του 1975, να μεταφέρει την αργία. Όπως είπε, το 2002 η εν λόγω αργία συνέπιπτε με τη Μεγάλη Τετάρτη και με απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας μεταφέρθηκε στις 7 Μαΐου.

ΠΗΓΗ: news.in.gr, ΑΠΕ