Αρχική Πολιτισμός Εκδήλωση για τον “Πύργο Negreponte στον Κάμπο της Χίου”

Εκδήλωση για τον “Πύργο Negreponte στον Κάμπο της Χίου”

5


Με αφορμή τη διπλωματική εργασία στα πλαίσια του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών στην Προστασία Μνημείων του Ε.Μ.Π., με θέμα “Αποτύπωση και πρόταση αποκατάστασης και επανάχρησης πύργου Negreponte στον Κάμπο της Χίου”, επιχειρείται η εξευρεύνηση ενός ακόμη από τα σπάνια δείγματα καμπούσικης αρχιτεκτονικής.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Σύλλογο Οικολογίας & Περιβάλλοντος Χίου και το ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Δ. Χίου, το Σάββατο 7 Μαίου στις 7.30 μ.μ. στο ΟΜΗΡΕΙΟ.
Μέσω της σχεδιαστικής προσέγγισης και ανάλυσης του κτίσματος, τόσο όσον αφορά το μορφολογικό, όσο και το οικοδομικό μέρος, γίνεται παράλληλα προσπάθεια ανάγνωσης της ιστορίας του, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση γραπτών ή προφορικών πηγών.
Στη συνέχεια, η εργασία πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη αρχιτεκτονική, με τη βοήθεια των εργαλείων που έχει να διαθέσει στον τομέα των αποκαταστάσεων, έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στη διατήρηση και διάσωση σημαντικών κτισμάτων σαν τον πύργο Negreponte, όπως επίσης και στην επανάχρησή τους.
Ιδιαίτερη σημασία, δίνεται στους λεπτούς χειρισμούς που πρέπει να προηγηθούν μιας τέτοιας επέμβασης και οι οποίοι, ναι μεν οφείλουν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά συγχρόνως να διέπονται από σεβασμό για όλες εκείνες τις αξίες που διαφυλάσσει μετά από τόσους αιώνες κάθε πύργος του Κάμπου και οι οποίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μυστηριακής ατμόσφαιρας που τυλίγει τον επισκέπτη ή τον μελετητή και κανένα σχέδιο δεν μπορεί να αποτυπώσει.