Αρχική Πολιτισμός Κάλεσμα Πρωτοβουλίας Δημοτών ενάντια στο ξεπούλημα του CINE-ΚΗΠΟΣ

Κάλεσμα Πρωτοβουλίας Δημοτών ενάντια στο ξεπούλημα του CINE-ΚΗΠΟΣ

6ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ CINE ΚΗΠΟΣ!


Την Τετάρτη 4 Μαΐου, μέσα στις διακοπές του Πάσχα, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΑΕΧ αποφάσισε το ξεπούλημα του δημοτικού θερινού κινηματογράφου “Cine Κήπος” για τα επόμενα 10 χρόνια με το γελοίο αντίτιμο των 16.100 ευρώ.
Τη στιγμή που οι “τοπικοί μας άρχοντες” δηλώνουν ότι κόπτονται για τον πολιτισμό και επιβάλλουν πολιτιστικά χαράτσια στους δημότες, ξεπουλάνε το μοναδικό ίσως επιτυχημένο δημοτικό θεσμό, το “Cine Κήπος”, και μάλιστα με εξευτελιστικούς όρους και για 10 χρόνια, σαν να ήταν χωράφι τους, δείχνοντας σε όλους ότι ο πολιτισμός γι’ αυτούς είναι εμπόρευμα κι η δημόσια περιουσία, φθηνά οικόπεδα για ιδιώτες.


Μάλιστα, ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι και το γεγονός ότι δεν δίστασαν να παραδεχτούν μπροστά στους πολίτες που διαμαρτύρονταν για το ξεπούλημα και στα τοπικά ΜΜΕ ότι θα ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα – με πρώτο το δημοτικό θέατρο Καστρομηνά – αν υπάρξουν προσφορές ιδιωτών.


Τα επιχειρήματά τους (“το δημόσιο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους ιδιώτες” και “ο ιδιώτης εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κινηματογράφου”) είναι σαθρά, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το Cine Κήπος είχε πέρσι έσοδα 12.000 ευρώ, σε ένα καλοκαίρι που με το Euro και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμα και παραδοσιακοί θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας έψαχναν τους θεατές με το φακό.
Ακόμα κι έτσι όμως, η διαφορά των 4.000 ευρώ από την προσφορά των ιδιωτών θα μπορούσε να καλυφθεί με μια μικρή προσαύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 1 ευρώ.
Προφανώς λοιπόν δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του δημοτικού κινηματογράφου αλλά μάλλον η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στη γενικότερη λογική του ξεπουλήματος της δημόσιας γης και της αντιμετώπισης του πολιτισμού ως εμπόρευμα που πρέπει να πωληθεί με κάθε μέσο και με όποιο τίμημα.


Απέναντι σε αυτό το πραξικοπηματικό ξεπούλημα του “Cine Κήπος”, οι πολίτες της Χίου θα πρέπει να διεκδικήσουν η ιδιωτικοποίηση να μείνει στα χαρτιά, η δημόσια περιουσία να παραμείνει στους δημότες και η πιο λαϊκή τέχνη, ο κινηματογράφος, να μην παραδοθεί στη σύγχρονη βιομηχανία του θεάματος.


Γι’ αυτό το λόγο, καλούμε όλους τους πολίτες της Χίου σε ανοιχτή και αμεσοδημοκρατική Γενική Συνέλευση με σκοπό το συντονισμό της δράσης μας ενάντια στο ξεπούλημα, την Κυριακή 8 Μαϊου στις 19:00, έξω απ’ το “Cine Κήπος”.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ CINE ΚΗΠΟΣ