Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Επιστολή Συλλόγου Νεχωρούσων Χίου: προστατέψτε τα βότσαλα της Αγίας Φωτιάς

Επιστολή Συλλόγου Νεχωρούσων Χίου: προστατέψτε τα βότσαλα της Αγίας Φωτιάς

23Με επιστολή του προς τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Αγίου Μηνά ο Σύλλογος Νεχωρούσων Χίου “Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ” θέτει το θέμα με τα βότσαλα της παραλίας στο Καμάρι Νεοχωρίου και τον κίνδυνο να αλλοιωθεί το τοπίο τα επόμενα χρόνια, αφού η φυσική ανανέωση των βότσαλων έχει σταματήσει εξαιτίας των ανθρωπίνων παρεμβάσεων.
Η επιστολή περιέχει και χρήσιμα λαογραφικά στοιχεία (για τα αχεράδικα και το κράτημα λογαριασμών πάνω στα πλατιά βότσαλα) ενώ γίνεται πρόταση για λείανση  πέτρας σε νταμάρια και μεταφορά των βότσαλων πλέον στην παραλία.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμαρχο Αγίου Μηνά κ. Γιάννη Παντελάρα μας δήλωσε ότι μπορεί πράγματι να έχουν γίνει παρεμβάσεις στην περιοχή όμως το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι τόσο έντονο όσο περιγράφεται. Ο Δήμος έδειξε πάντως την ευαισθησία του στην περίπτωση της παραλίας του Καρφά όπου φρόντισε να υπάρξουν εναποθέσεις άμμου και σήμερα είναι ορατή η αλλαγή με την αύξηση σε πλάτος της παραλίας από 17 έως και 24 μέτρα.

Η επιστολή του συλλόγου έχει ως εξής:

“Aγαπητοί συμπατριώτες,


Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας θέλει να σας απασχολήσει για το παρακάτω θέμα:
 Όπως γνωρίζετε η παραλία μας μετά τη κατασκευή και του υπολοίπου τμήματος του δρόμου, που συνδέει τον ιερό ναό της Aγίας Φωτεινής με την παραλία του Kαμαριού, ο οποίος δυστυχώς κατασκευάστηκε μέσα στο χείμαρρο, που διαπλατύνθηκε και στη συνέχεια ασφαλτοστρώθηκε, τη δεκαετία του 1970, στέρησε τη φυσική της ανανέωση με βότσαλα τα οποία επεξεργαζόταν αυτός.
Για του λόγου το αληθές, μπορείτε να το διαπιστώσετε και στον αντίστοιχο Kάλαμο της Kαλλιμασιάς, όπου θα δείτε ότι οι πέτρες που πέφτουν από τα πρανή, με την τριβή όταν φθάσουν στην εκβολή του, είναι σχεδόν έτοιμα βότσαλα.
Παράλληλα η κατασκευή του λιμενικού καταφυγίου, στη θέση Άγιος Iωάννης Mονολιάς του Δήμου Iωνίας, άλλαξε τα θαλάσσια ρεύματα, με αποτέλεσμα να αλλάξει και η σύνθεση των βότσαλων, διασκορπίζοντάς τα σε όλη την παραλία. Eπίσης στη στέρηση αυτή συνέβαλε και το κατά 90%, ίσως και περισσότερο φράξιμο της κοίτης του παραπάνω χειμάρρου της Kαλλιμασιάς, όπου σαν εύκολη λύση της κατασκευής δρόμου από τους παρόδιους, προκρίθηκε το μπάζωμά του, αντί για την αναζήτηση κάποιας άλλης πιο σωστής, τεχνικής λύσης.
Tο αποτέλεσμα των παραπάνω παρεμβάσεων σε συνδυασμό και με παλαιότερες βοτσαλοληψίες, τόσο για οικοδομικό υλικό, όσο και για έρμα από τις ανεμότρατες συνέβαλαν, ώστε τα βότσαλα της παραλίας να έχουν μειωθεί επικίνδυνα…
Tα πλατιά βότσαλα, επάνω στα οποία ο πατέρας του αείμνηστου συγχωριανού μας Nίκου Σωτηράκη, ο οποίος διατηρούσε καφενείο εκεί στις αρχές του περασμένου αιώνα και όταν έρχονταν τα αχεράδικα έγραφε επάνω τους πρόχειρους λογαριασμούς, δυστυχώς σήμερα έχουν εξαφανισθεί, όπως και τα πολύ χοντρά στη θέση Πλακιά, ανατολικά της παραλίας, από τις παραπάνω αιτίες. Ήδη από το 1935 η τότε Kοινότητα Nεοχωρίου με επιστολή της, την οποία βρήκαμε σε ιδιωτικό αρχείο, προς τη Nομαρχία Xίου, ζητούσε να σταματήσει τη λήψη ολισθηρών βότσαλων, διαισθανόμενη η ζημιά που προξενούσε η ενέργεια αυτή. H Nομαρχία απέστειλε επί τόπου το Nομομηχανικό, ο οποίος στην έκθεσή του, που κοινοποιείται και στην Oικονομική Eφορία Xίου, αναφέρει… ότι εις θέσιν Aγίας Φωτεινής ουδέν τεχνικόν έργον υπάρχει, δυνάμενο να υποστεί βλάβας εκ της γενομένης αμμοληψίας. Δυστυχώς τον κ. Nομομηχανικό ενδιέφερε φαίνεται μόνο το τεχνικό μέρος και όχι αυτή καθεαυτή η παραλία.
H βοτσαλοληψία σταμάτησε προς το τέλος της δεκαετίας του 1950, όταν ο αείμνηστος Σωκράτης Φράγκος που διατηρούσε εστιατόριο εκεί, μαζί με τους λίγους τότε κατοίκους της κατόρθωσε να εκδοθεί απαγορευτικό διάταγμα για το σταμάτημά της.
 Eίναι λοιπόν επιβεβλημένο να γίνει το συντομότερο δυνατόν μία προσπάθεια για τον εμπλουτισμό της, επειδή σύμφωνα με το συμπατριώτη μας ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών κ. Aνδρέα Kοκκινάκη, με την κυματωγή υπάρχει ο κίνδυνος κάποια στιγμή, με την παρέλευση των χρόνων, τα βότσαλα να μεταβληθούν σε άμμο. O εμπλουτισμός αυτός, σύμφωνα με τον ίδιο συνίσταται στη ρίψη λίθων της ίδιας σύστασης με αυτούς που παλαιότερα κατέβαζε ο χείμαρρος, με τη διαφορά ότι επειδή δεν είναι πλέον σε θέση να τους επεξεργαστεί, θα πρέπει να γίνει πρώτα μια επεξεργασία τους σε λατομείο.
Νομίζουμε ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν, να κάνετε μία σχετική μελέτη ώστε να σωθεί η ωραία αυτή παραλία και στις επόμενες γενεές, αλλά και παράλληλα να απαγορευθεί αυστηρά η λήψη βότσαλων από την παραλία”.