Αρχική Πολιτισμός Κινδυνεύει να πέσει το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου

Κινδυνεύει να πέσει το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου

9


Τη χρηματοδότηση έργου για την αποκατάσταση των ζημιών που παρουσιάζονται στο μικρό πετρόκτιστο εκκλησάκι του Αγίου Ισίδωρου στο κεντρικό δρόμο Χίου- Καλλιμασιάς στο Νεοχώρι, ζητά από το Νομάρχη πολύδωρο Λαμπρινούδη ο Σύλλογος Νεχωρούσων Αττικής “Η Αγία Φωτεινή”.
Το μικρό εκκλησάκι, θεωρείται από τους παλαιότερους ναούς του πρωτομάρτυρα της Χίου Αγίου Ισιδώρου, στο νησί όπου μαρτύρησε.
Για το θέμα είχε υπάρξει ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από την αρχιτέκτονα Μαρία Ξύδα. Μάλιστα είχε ανακοινωθεί ότι η Ενοριακή Επιτροπή είχε προχωρήσει σε μελέτη αποκατάστασης του ναού που μάλιστα είχε εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως είχε τονιστεί τότε τα κύρια προβλήματα δημιουργούνται από τις συνεχείς δονήσεις λόγω της διέλευσης βαρέων μηχανημάτων, αφού ιδιώτης έχει πολύ κοντά μάντρα όπου φυλάσσει τα οχήματα αυτά.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Παντελάρας σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή έχει βοηθήσει ποικιλοτρόπως το εκκλησάκι, ενώ έχει κάνει και παρέμβαση προς τον ιδιώτη έτσι ώστε να μην οδηγεί στη μάντρα που διαθέτει τα πολύ μεγάλα οχήματα.
Με αφορμή πάντως ότι το προσεχή Σάββατο 14 Μαίου γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου καλούνται όλοι οι φορείς να σταθούν στο πλευρό του Συλλόγου Νεχωρούσων. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή του Συλλόγου που επικαλείται τις μαρτυρίες ιστορικών και συγγραφέων όπως των Γ. Ζολώτα, Δ. Ροδοκανάκη, Κ. Σγουρού, Α.Πασπάτη και Π. Μαυρογιώργη αλλά και μαρτυρίες όπως των αείμνηστων πρωτοπρεσβύτερου Μάρκου Αγαπητού Βασιλάκη και καθηγητού μαθηματικών Νίκου Σωτηράκη, θεωρείται “σύμφωνα με την παράδοση πως στο σημείο αυτό έγινε η αποτομή της κεφαλής του Αγίου Ισιδώρου και εν συνεχεία ερρίφθη στο φρέαρ που βρίσκεται κάτω από το συγκεκριμένο ναό του Νεοχωρίου και το οποίο δυστυχώς σήμερα έχει επιχωματωθεί από παρόδιους”.
“Το εκκλησάκι αυτό σήμερα κινδυνεύει να καταπέσει, κυρίως λόγω της αστάθειας των χωμάτων του λόφου επάνω στο οποίο είναι κτισμένο. Ήδη η Επιτροπή του ναού έπειτα από μελέτη της αρχιτέκτονος μηχανικού κα Μαρίας Ξύδα, άρχισε τις εργασίες στήριξής του. Δυστυχώς όμως τα χρήματα που διέθετε η επιτροπή τελείωσαν, καθώς επίσης και η μικρή οικονομική βοήθεια του ποσού των 338 ΕΥΡΩ -προϊόν εράνου των μελών του Συλλόγου μας”, τονίζεται στην επιστολή.
Ζητείται έτσι από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης και παράλληλα να περιλάβει το ναίσκο στα ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νομού, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών”.