Αρχική Νέα Τοπικά Δεσμεύσεις υφυπουργού Γεωργίας σε αγρότες και συνεταιρισμούς Χίου

Δεσμεύσεις υφυπουργού Γεωργίας σε αγρότες και συνεταιρισμούς Χίου

9

Θετικός στα αιτήματα που τέθηκαν από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και δείχνοντας κατανόηση για τα προβλήματα που του παρέθεσαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του νησιού ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός άφησε καλές εντυπώσεις κατά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου.
Μένει βέβαια να δούμε να προχωρούν στην πράξη οι εξαγγελίες όπως για παράδειγμα στο αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοκαλλιεργητών Κάμπου για εκσυγχρονισμό της μονάδας εμφιάλωσης (τέθηκε από τον Πρόεδρο του ΑΣΕΧ Ζαννή Κλειδά κατά την ξενάγηση στο εργοστάσιο).
Η επίσκεψη στην ΕΜΧ συνέπεσε με τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων των Μαστιχοπαραγωγών.
Συνοδευόμενος ο κ. Κοντός από το βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Πίττα, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΜΧ Κώστα Γανιάρη για την πορεία της Ένωσης που φέτος συμπληρώνει 68 χρόνια συνεχούς προσφοράς.
Ο κ. Γανιάρης καταθέτοντας τα αιτήματα των Μαστιχοπαραγωγών ζήτησε:
1. Ενδυνάμωση του θεσμικού ρόλου της ΕΜΧ,
2. Εγκριση της πρότασης για την προώθηση και προβολή της μαστίχας σε τρίτες χώρες (Αμερική, Ιαπωνία και χώρες αραβικού κόσμου) και
3. Χρηματοδότηση μελέτης για το Μουσείο Μαστίχας.

Ο κ. Κοντός αφού εξήρε τη δουλειάς την ΕΜΧ, σημείωσε ότι μέσα από πολυνομοσχέδιο προωθούν την ενδυνάμωση του θεσμικού ρόλου των συνεταιρισμών. Σε ότι αφορά τις προτάσεις που έγιναν από τον κ. Γανιάρη δήλωσε κατηγορηματικά ότι αυτές  θα προχωρήσουν όπως και όποια άλλη πρόταση γίνει από τους συνεταιρισμούς.
Στις εξαγγελίες από πλευράς υπουργείου ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης ανά νομό που θα είναι στελεχωμένο από γεωπόνους και κτηνιάτρους. Εξάλλου “έταξε” να είναι  η Χίος από τους πρώτους νομούς που θα φιλοξενήσει ένα από τα κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ που έχουν σκοπό την συνεχή εκπαίδευση του αγροτη.
Σε ότι αφορά το θέμα της μεταφοράς των ζωοτροφών και των λιπασμάτων που τέθηκε έντονα και από τον Παναγιώτη Κρητικό στη συνάντηση με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο κ. Κοντός σημείωσε ότι θα υπάρξει σύντομα αλλαγή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και θα επεκταθεί το ποσοστό κάλυψης των μεταφορικών στις ζωοτροφές, ενώ θα συμπεριλάβει και τα λιπάσματα.
Πάντως το αίτημα που “καίει” τους Καμπούσους με το ζήτημα της προκαταβολής των 3 ΕΥΡΩ ο κ. Κοντός προτίμησε να απαντήσει μετά τη συνάντησή του με το ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών…