Αρχική Πολιτισμός Προτάσεις βιβλίων από τον ΠΑΠΥΡΟ για τη ΜΝΗΜΗ ΠΟΝΤΟΥ 16-25 ΜΑΪΟΥ

Προτάσεις βιβλίων από τον ΠΑΠΥΡΟ για τη ΜΝΗΜΗ ΠΟΝΤΟΥ 16-25 ΜΑΪΟΥ

32


Με την ευκαιρία των ημερών μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, το βιβλιοπωλείο Πάπυρος προτείνει κάποια βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας.


* “ΠΟΝΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑ” – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΥΣΗ ΜΠΡΑΤΖΙΩΤΗ
Φωτογραφικό οδοιπορικό με φωτογραφίες από την Λίζα Έβερτ, την Ντόρα Μηναΐδη & Μαρία Φακίδη , κείμενα της Μαριάννας Κορομηλά.
* “ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΠΟΝΤΟΥ” – ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΕΦΗ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΧΛΙΑΣ
Αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, έθιμα και παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού.
* “ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ” -ΕΚΔΟΣΕΙΣ EXPLORER
Πλήρης αρχαιολογικός Άτλας για τα παράλια της Μικράς Ασίας, από την Τροία ως τις πόλεις της Λυκίας.
* “ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ” – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ
Η ιστορία του Παντελή Καψή (1880-1963) πατέρα του δημοσιογράφου και τέως βουλευτή Γιάννη Καψή. 
* “1922, Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ” -ΚΑΨΗΣ Π. ΓΙΑΝΝΗΣ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ
Η ιστορία της καταστροφής, το χρονικό της συγκλονιστικής γενοκτονίας του 1922.
* “ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ” -ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ
Επεξηγηματικά κείμενα πηγών και νεώτερων ερευνητών, από χρονολόγιο της περιόδου και από βιβλιογραφία πηγών – βοηθημάτων.
* “Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ” -ΨΥΡΟΥΚΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΑΙΟΝ Y ΚΟΥΚΙΔΑ
Το πρόβλημα του μικρασιατικού ελληνισμού ήταν πρόβλημα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και της Ελλάδας αποτελούσαν ένα και το αυτό έθνος. Η ύπαρξη όμως του προβλήματος αυτού έδινε τη δυνατότητα στην ελληνική χρηματιστική ολιγαρχία να βάλει κάτω από την ιδεολογική κηδεμονία της όλους τους Έλληνες. Με την ιδεολογία της Μεγάλης Ιδέας η κατοχύρωση των εθνικών δικαιωμάτων του μικρασιατικού ελληνισμού συνταυτιζόταν με την επεκτατική πολιτική.
* “ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ” -ΝΤΕΜΙΡ ΧΟΥΛΙΑ & ΑΚΑΡ ΡΙΝΤΒΑΝ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ
Πέρασαν ακριβώς δέκα χρόνια από τότε που το βιβλίο αυτό εκδόθηκε στην Τουρκία. Γράφοντάς το ένα από τα πράγματα που μας συγκίνησε πιο πολύ ήταν ότι κάποτε θα το διάβαζαν αυτοί που “έφυγαν”, αυτοί που εκπατρίστηκαν στην Ελλάδα. Γράφοντάς το σκεφτήκαμε ως Τούρκοι διανοούμενοι ότι έτσι θα αποτείαμε φόρο ευγνωμοσύνης σε αυτούς που έφυγαν. Τώρα αυτό το βιβλίο ανταμώνει με τον πραγματικό του αποδέκτη, τον Έλληνα αναγνώστη.
* “Η ΝΙΟΒΗ ΘΡΗΝΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ” -ERBIL PERVIN- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ
Η συγγραφέας προσπάθησε να δει την Μικρά Ασία ως ενιαίο σύνολο, υιοθετώντας μια κριτική προσέγγιση της ιστορίας ενταγμένη στα πλαίσια της σχέσης αιτίας και αποτελέσματος, παραμένοντας όσο ήταν δυνατόν πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές της.
* “Ο ΑΝΕΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑΣ” -ΔΙΛΜΠΟΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΗ
Ιστορικές μαρτυρίες ηρωϊσμού και θυσίας της Μικρασιατικής Καταστροφής.
* “ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΖΕΛ ΚΟΥΡΤΙΑΝ” -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΛΕΘΡΟΝ
Μαρτυρία που αναφέρεται σε μια κρίσιμη δεκαετία της ιστορίας του αρμενικού λαού και του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Η συγγραφέας καταγράφει με κάθε ειλικρίνεια τις εμπειρίες της από τα συγκλονιστικά γεγονότα που έζησε παιδί.
“ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΙΑ” -ΠΛΟΥΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ INFOGNOMON
Ο οδηγός είναι δομημένος σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Τουρκίας. Στην αρχή περιέχονται πληροφοριακά στοιχεία τόσο για την Τουρκία όσο και για την Κεντρική Ανατολία. Στη συνέχεια ακολουθούν οι νομοί που ξεκινούν με τον αντίστοιχο χάρτη. Στο τέλος του οδηγού υπάρχουν οι προτεινόμενες διαδρομές, κατάλογος εστιατορίων ανά πόλη, ευρετήριο τουρκικών και ελληνικών λέξεων καθώς και πίνακας χιλιομετρικών αποστάσεων.
* “ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ” -ΡΑΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ
Τα χρόνια πριν και μετά τον ξεριζωμό από το Μοσχονήσι, η νέα πατρίδα στη Θερμή της Λέσβου. Μια δραματική ιστορία δυναμισμού και αναδημιουργίας, γραμμένη από την συγγραφέα, στο κτήμα της οποίας βρέθηκαν τελικά τα οστά των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
* “ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΝΤΟΣ” -ΚΑΛΝΤΕΡΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ INFOGNOMON
ΣΑΜΣΟΎΝΤΑ, ΣΙΝΩΠΗ, ΑΜΑΣΕΙΑ, ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ, ΝΙΚΟΜΉΔΕΙΑ. ΓΑΓΓΡΑ, ΠΟΝΤΟΗΡΆΚΛΕΙΑ, ΠΑΡΘΕΝΙ, ΠΑΥΡΑ, ΣΑΦΡΑΜΠΟΛΗ, ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ.
* “ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ” -ΚΑΡΖΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ
Οι χαμένες πατρίδες των Ελλήνων συνθέτουν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, που ακόμη ψάχνει να βρει μια θέση στις σελίδες. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, με κίνητρο την προαιώνια δίψα της φυλής για εξάπλωση, περιπέτεια και καλύτερη ζωή, εκατομμύρια Έλληνες αποχωρίζονται – φυσικά, όχι όμως και συναισθηματικά – από τον εθνικό κορμό και σαν αστέρευτος ποταμός πορεύονται σε άλλους τόπους. Άποικοι πρώτα, μέτοικοι έπειτα, κάτοικοι αργότερα, ντόπιοι τέλος, ριζωμένοι κατάβαθα στην καινούρια γη που πότισαν με τον ιδρώτα τους και συχνά, με το αίμα τους.
* “ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ” -ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Μια αναλυτική μελέτη για την παρουσία των Ελλήνων στη Μαύρη θάλασσα από την εποχή του Χαλκού ως τις αρχές του 20ου αιώνα.