Αρχική Νέα Τοπικά Δωρεά εφοπλιστικής οικογένειας το “Καραμαούνικο”

Δωρεά εφοπλιστικής οικογένειας το “Καραμαούνικο”

64


Μια σημαντική δωρεά ύψους 1.225.000 που ανταποκρίνεται στην αγορά του βυρσοδεψείου Καραμαούνα, στα Ταμπάκικα, έγινε προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανοίγοντας τα φτερά του για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης στη Χίο.
Από την ALL OCEAN SHIPPING συμφερόντων οικογένειας Καλαμωτούση, αγοράστηκαν τα 11,5 στρέμματα του πρώην βυρσοδεψείου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Λίτινα,  τον πρόεδρο του Συλλόγου Διδασκόντων Γιάννη Γκιάλα και την προϊσταμένη της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Γεωργία Ζούντα, το Πανεπιστήμιο ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους δωρητές. Όπως τόνισε ο κ. Λίτινας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα τους τιμήσει όπως άλλωστε είχε πράξει και με την οικογενεία Λω.
Σύμφωνα με πληροφορίες καθοριστικό ρόλο έπαιξε η μητέρα του εφοπλιστή που βοήθησε ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία. Αλλά και οι πωλητές δηλώνουν ικανοποιημένοι που η ιδιοκτησία τους πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Άλλωστε η τιμή μονάδα για τα 11,5 στρέμματα -όπως μας έλεγε γνώστης της αγοράς- είναι πολύ μικρότερη με αυτές της αγοράς αφού αναλογεί σε τιμή οικοπέδου στην περιφέρεια της πόλης.
Με την αγορά αυτή το Πανεπιστήμιο διαθέτει πλέον περίπου 28 στρέμματα στα Ταμπάκικα και υπολείπονται ακόμα 7 στρέμματα για να έχει την πλήρη έκταση των 35,5 στρεμμάτων. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης επισημάνθηκε ότι αυτό θα γίνει σε 3 φάσεις και ότι το σύνολο των χώρων επαρκεί για τη φιλοξενία 1.600- 2.000 φοιτητών.
Ήδη πάντως έχουν προχωρήσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια  τα οποία και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Κύριο στοιχείο είναι η διατήρηση και αναβάθμιση των παραδοσιακών κτηρίων. Στα 18,3 στρέμματα θα αναπτυχθούν οι εκπαιδευτικοί χώροι, των τριών υφισταμένων τμημάτων αλλά και του Ινστιτούτου Ναυτιλιακών Ερευνών Κ.Μ.Λω.
Στη συνέντευξη τονίστηκε από τον κ. Λίτινα ότι χρειάζεται η σημαντική ενίσχυση από την Πολιτεία ειδικά των Περιφερειακών Πανεπιστημίων. Η δε δημιουργία Πανεπιστημιούπολης θα εξασφαλίσει ποιότητα και βιωσιμότητα.
Ο κ. Γκιάλας ενόψει και των αλλαγών στην Πανεπιστημιακή παιδεία σημείωσε ότι χρειάζεται να είναι ανταγωνιστικό και να μπορεί να προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο γνώσης για να είναι βιώσιμο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Μιλώντας τέλος για την υλοποίηση του οράματος που διαμορφώθηκε το 1987, η κα Ζούντα σημείωσε και το συμβολικό χαρακτήρα που έχει η μετατροπή μιας βιομηχανικής περιοχής, σε ένα χώρο όπου θα πάνε οι εργάτες της γνώσης.