Αρχική Πολιτισμός Σύλλογος Οικολογίας: Καταστρέφονται τα μνημεία του παρελθόντος

Σύλλογος Οικολογίας: Καταστρέφονται τα μνημεία του παρελθόντος

22


Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικολογίας τονίζει:


” Με λύπη ερχόμαστε για πολλοστή φορά να παρατηρήσουμε:
1. Χώροι αρχαιολογικοί θάβονται δίχως ποτέ η Αρχαιολογία να έχει εξηγήσει ή τέλος πάντων δημοσιεύσει και ενημερώσει τους πολίτες της Χίου για τη σπουδαιότητά τους. Αυτό θα συντελεστεί σε λίγες μέρες στο νοσοκομείο της Χίου. Παλαιότερα βέβαια είχαμε και χειρότερες παρεμβάσεις όπως στην οδό Οινοποίονος που η ίδια η Δημοτική Αρχή με μπουλντόζες κατέστρεψε τα όποια ευρήματα στο οικόπεδο του Δήμου.
2. Ουδεμία εξήγηση δόθηκε για τη σπουδαιότητα ενός από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία (1ου έως και 3ου αι. π. Χ.) που βρέθηκαν στο Αιγαίο, στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Μαμούνα στο Ριζάρι, και για τις προθέσεις της Αρχαιολογίας. Υπενθυμίζουμε ότι η Χίος πιθανά είναι η μόνη πόλη στην οποία δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος αρχαιολογικός που έχει ανασκαφεί και μείνει επισκέψιμος.
3. Υπενθυμίζουμε ταυτόχρονα ότι τα περισσότερα μνημεία της Χίου ή καταστρέφονται με το χρόνο ( Κάστρο Χίου, Βολισσού, Απολίχνων, Ωριάς Καμπιών, οι Πύργοι Δοτιών Πισπιλούντας κ.λ.π.) ή επι χρόνια μένουν κλειστά  αναμένοντας τη φροντίδα της πολιτείας (Μονή Μουνδών, Αγ. Γιώργης Πραστιά, Βασιλικά) Τα υπόλοιπα επί δεκαετίες συντηρούνται (Ανάβατος, Νέα Μονή, Κρήνα)
Αν σε αυτά προσθέσουμε και την καταστροφή που έχει φέρει ο ίδιος ο άνθρωπος σε χώρους αρχαιολογικούς ( Αγ. Πάντες Καμπιών, Αγ. Απόστολοι Βίκιου κ.λ.π.) και υποβάθμιση των χώρων όπως στη Δασκαλόπετρα και τονν Ναγό βλέπουμε μετά λύπης μας ότι η Πολιτεία ελάχιστα ενδιαφέρεται για το χθες, την ιστορία και τα μνημεία αυτού εδώ του τόπου.”



 

Διαφήμιση