Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών- εκδηλώσεις Κέντρου Πρόληψης

Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών- εκδηλώσεις Κέντρου Πρόληψης

10


Ενας στους 10 μαθητές στην Ελλάδα, ηλικίας 14-17 ετών, έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στον μαθητικό πληθυσμό, αναλογία που καταδεικνύει τον υπερδιπλασιασμό των αντίστοιχων δεικτών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Τα συντριπτικά αυτά στοιχεία, ενδεικτικά των πρωτοφανών διαστάσεων που έχει προσλάβει το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας, οδήγησαν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας στην απόφαση συνεργασίας με προγράμματα πρόληψης και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με στόχο τη συστηματική αντιμετώπιση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, σημειώνει στο χθεσινό σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, τόσο η Μαριέττα Γιαννάκου όσο και ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκαν εκ νέου στα αδιάσειστα στοιχεία (προερχόμενα τόσο από επιδημιολογικές έρευνες όσο και από έρευνες μέσα στα σχολεία) όχι μόνο σχετικά με τις παράνομες ουσίες και τη δραματική αύξηση της χρήσης τους στις νεαρές ηλικίες αλλά και ως προς τη χρήση του καπνού και του αλκοόλ.
Το παρήγορο είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον μαθητικό πληθυσμό έχει παρατηρηθεί ότι:
* Η κάνναβη είναι η περισσότερο διαδεδομένη ουσία.
* Οι εισπνεόμενες ουσίες είναι δημοφιλείς.
* Περί τους 200.000 μαθητές ηλικίας 14-17 ετών καταναλώνουν αλκοόλ 2-3 φορές την εβδομάδα.
* Το 24,6% των εφήβων είναι καθημερινοί καπνιστές με έστω ένα τσιγάρο την ημέρα, ενώ το 14% με τουλάχιστον 10.


Εκδηλώσεις από το κέντρο Πρόληψης Χίου
Για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών το Κέντρο Πρόληψης Χίου σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ θα πραγματοποιήσουν σειρά εκδηλώσεων μέχρι και την Κυριακή, 26 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ομιλία για τα στελέχη του στρατού με θέμα “Το προφίλ του χρήστη εξαρτησιογόνων ουσιών”, με ομιλητή τον κ. Αχιλλέα Ρούσσο, υπεύθυνο της Μονάδας Πρόληψης “ΙΚΑΡΟΣ” του ΚΕΘΕΑ.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν από τις 9.00 π.μ.- 12.00 το μεσημέρι στη Λέσχη Αξιωματικών Χίου.
Την Παρασκευή επίσης θα στηθεί “καλλιτεχνικό εργαστήρι” στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Βουνακίου, πάνω σε μια ιδέα της Δέσποινας Καλαγκιά. Μισή ώρα αργότερα (7.30 μ.μ.) θα ξεκινήσουν και μουσικές εκδηλώσεις με συναυλίες των συγκροτημάτων: ΥΠΟΝΟΙΑ και ΓΥΑΛΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ και αμέσως μετά συναυλία με τον Παντελή Καβύρη και τους μουσικούς του.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με ποδοσφαιρικό αγώνα παίδων την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο Χίου, σε συνεργασία με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων.
Εν τω μεταξύ κυκλοφόρησαν τα πρακτικά της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στις 24 Απριλίου για τα 6 χρόνια από τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Χίου με θέμα “Εξάρτηση από Ναρκωτικά και Αντιμετώπιση”.