Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη “Τα νωθρά βήματα της ανακύκλωσης σκουπιδιών”, του Τάσου Σαραντή

“Τα νωθρά βήματα της ανακύκλωσης σκουπιδιών”, του Τάσου Σαραντή

15


Το μεγάλο χάσμα που υπάρχει από χώρα σε χώρα  στο θέμα της ανακύκλωσης των σκουπιδιών καταδεικνύει έρευνα που πραγματοποίησε το BBC. Σε ότι αφορά τη χώρα μας, φαίνεται ότι η ανακύκλωση σχεδόν παραμένει μια άγνωστη έννοια.


Στην έρευνα αναφέρεται ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς το 60% των απορριμμάτων ενός νοικοκυριού θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν αλλά στη Βρετανία για παράδειγμα μόνο το 14,5% ανακυκλώνεται.


Ελβετία: Η Ελβετία είναι δικαιολογημένα περήφανη για τις επιδόσεις της. Ο μέσος Ελβετός δεν πετάει ποτέ γυαλί ή χαρτί. Υπάρχουν κάδοι για μεταχειρισμένα μπουκάλια σε κάθε σούπερμαρκετ στα οποία παραδίδονται και οι μεταχειρισμένες άχρηστες μπαταρίες. Όσοι έχουν κήπους μπορούν να αφήνουν στο πεζοδρόμιο, όχι πεταμένα φυσικά, κλαδιά ή ξερά φύλλα τα οποία οι δημοτικές αρχές μαζεύουν δύο φορές το μήνα. Τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται στην Ελβετία προέρχονται κατά 80% από ανακύκλωση, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο στην Ευρώπη που είναι 20 ως 40%.


Ελλάδα: Αντίθετη η εικόνα στην Ελλάδα όπου κάθε χρόνο ένα δισεκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια του νερού, ένα δισεκατομμύριο μπουκάλια αναψυκτικών και ένα δισεκατομμύριο μπουκάλια που περιείχαν υγρά καθαρισμού, πετιούνται στα σκουπίδια. Σχεδόν το ένα πέμπτο των σκουπιδιών στην Ελλάδα είναι φτιαγμένο από πλαστικό αλλά μονάχα το 1% ανακυκλώνεται. Η Ελλάδα παραδέχεται ότι είναι 15 χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη σε όλους τους τρόπους ανακύκλωσης και είναι πολύ απίθανο να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2006. Στην Αθήνα οι κάδοι ανακύκλωσης που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις είναι σπάνιοι. Η ανακύκλωση δεν είναι στις προτεραιότητες ή συνήθειες του Αθηναίου. Οι σακούλες των σκουπιδιών περιέχουν χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα και γυαλιά, υλικά που ενώ θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν καταλήγουν στις χωματερές που φυσικά είναι γεμάτες.
Το πιο περίεργο είναι ότι η Αθήνα διαθέτει μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες ανακύκλωσης της Ευρώπης η οποία υπολογίζεται ότι κόστισε 75 εκατομμύρια ευρώ και η οποία δεν λειτουργεί… Και ο λόγος που δεν λειτουργεί είναι οι ζημιές που υπέστη από ένα βουνό σκουπίδια που έπεσε πάνω της.


ΗΠΑ: Σήμερα το 28% των σκουπιδιών στις ΗΠΑ ανακυκλώνονται. Συγκεκριμένα, ανακυκλώνεται το 42% των χαρτιών, το 40% των πλαστικών μπουκαλιών, το 55% των κουτιών μπύρας και αναψυκτικών από αλουμίνιο, το 52% όλων των ηλεκτρικών ειδών. Πριν από 20 χρόνια υπήρχε ένα μόνο πρόγραμμα συλλογής για ανακύκλωση, το 1998 υπήρχαν 9.000 και 12 χιλιάδες κέντρα ανακύκλωσης. Σήμερα, έχουν δημιουργηθεί γύρω στις 480 μονάδες ανακύκλωσης υλικών.


Δανία: Τα σκουπίδια δεν είναι απλά σκουπίδια. Αυτή είναι η φιλοσοφία μιας από τις πιο «πράσινες» χώρες της Ευρώπης. Εδώ και δεκαετίες η Δανία θεωρεί τα σκουπίδια ως υλικά. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις χαράζουν την αυστηρή πολιτική, αλλά οι δημοτικές αρχές είναι αυτές που συλλέγουν τα σκουπίδια των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 31% των σκουπιδιών των νοικοκυριών ανακυκλώνεται, το 62% καίγεται και το 6% καταλήγει σε χωματερές.


Γερμανία: Σε κάθε αυλή πολυκατοικίας υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικοί κάδοι για τα διαφορετικά σκουπίδια που προορίζονται για ανακύκλωση. Θεωρητικά, ο γερμανικός νόμος υποχρεώνει τους πολίτες να πηγαίνουν τα «ιδιαίτερα τους σκουπίδια», μπαταρίες, χημικές ουσίες κ.λ.π. σε ειδικά κέντρα ανακύκλωσης. Ο νόμος δεν υποχρεώνει τους πολίτες να ξεχωρίζουν τα σκουπίδια τοςυ αλλά το 90% των Γερμανών το κάνουν αδιαμαρτύρητα.


Ιταλία: Οι κανονισμοί για τη συλλογή και επεξεργασία απορριμμάτων διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Στη Ρώμη οι κανονισμοί είναι αυστηροί από τις αρχές του μήνα. Όσοι δεν χωρίζουν σε κατηγορίες τα σκουπίδια τους και δεν τα βάζουν στους σωστούς κάδους αντιμετωπίζουν πρόστιμο 619 ευρώ, αν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης σε απόσταση 500 μέτρων από την εξώπορτα τους. Οι δημοτικές αρχές έχουν παραγγείλει 2.500 νέους κάδους που θα φέρουν διαφορετικά χρώματα για τα διαφορετικά σκουπίδια. Στη νότια Ιταλία οι πολιτικοί της περιοχής ισχυρίζονται ότι η συλλογή και ανακύκλωση των σκουπιδιών ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα.

Άρθρο του Τάσου Σαραντή στην Ημερησία, 28/06/2005 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για Αιγαίο, Κύπρο
Επόμενο άρθροΣυναυλία αφιερωμένη στον Τσιτσάνη με τον Παντελή Θαλασσινό