Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Ευρωβουλευτών ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης

Ερώτηση Ευρωβουλευτών ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης

20


Ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτη, Σ. Λαμπρινίδη και Ν. Σηφουνάκη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τον οικουμενικό χαρακτήρα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.


” Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Γκιούλ, επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, την αρνητική θέση της χώρας του, σχετικά με την αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Συγχρόνως, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου κ. Αiντίν, εξέφρασαν την πάγια τουρκική θέση σχετικά με τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέση που ουσιαστικά εμποδίζει την επαναλειτουργία της Σχολής και την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ενόψει της συζήτησης του “διαπραγματευτικού πλαισίου” που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία,
α) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να σεβαστεί η Τουρκία τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και το κοινοτικό κεκτημένο;
β) Γιατί δεν έθεσε, με σαφή τρόπο, τα ζητήματα αυτά, στο “διαπραγματευτικό πλαίσιο” που υπέβαλε στο Συμβούλιο;
γ) Γιατί αγνόησε το σχετικό Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Δεκέμβρη 2004;
δ) Ποια μηνύματα στέλνει στην τουρκική πλευρά, σε μια περίοδο που γίνεται ευρύτερα αποδεκτό, ότι η Τουρκική Κυβέρνηση έχει ανακόψει την προωθητική δύναμη των μεταρρυθμίσεων; “.

Διαφήμιση