Αρχική Νέα Τοπικά Καίγονται για τις Κυκλάδες στο ΥΕΝ

Καίγονται για τις Κυκλάδες στο ΥΕΝ

19


Ολο το πλέγμα της πολιτικής στην ακτοπλοΐα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μαξίμου.

Εν όψει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και της κατάστασης που εμφάνισαν το τελευταίο διάστημα ορισμένες ακτοπλοϊκές γραμμές, αλλά και της αναμενόμενης έκδοσης αιτιολογημένης γνώμης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μη συμμόρφωση στο κοινοτικό κανονισμό 3577 για την απελευθέρωση, ο υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης, φέρεται να πήρε από τον Πρωθυπουργό, το «πράσινο φως» για μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα δημιουργούν νέα δεδομένα στην ακτοπλοΐα.


Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι οριστικοποιήθηκε η απόφαση για την απελευθέρωση των ναύλων της οικονομικής θέσης και σε άλλες γραμμές, όπως ήδη έχει γράψει η «Ν», και ειδικότερα σε όσες γραμμές δραστηριοποιούνται πάνω από τρεις εταιρείες ή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. Κύκλοι του ΥΕΝ αναφέρουν ότι η απελευθέρωση αφορά κυρίως τις Κυκλάδες, ενώ σε εύθετο χρόνο ανάλογη απόφαση μπορεί να ληφθεί και για τις γραμμές της Κρήτης.


Ηδη σημειώνεται ότι στην τακτική της «βήμα το βήμα» πλήρους απελευθέρωσης έχουν απελευθερωθεί τα ναύλα για τις γραμμές που ξεκινούν από Ραφήνα, Λαύριο, Κύμη και το λιμάνι της Ελευσίνας. Σε συνδυασμό με την εξέλιξη αυτή θα πρέπει να εκτιμηθεί και η απόφαση που είχε ήδη εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά σύντομα θα γίνει και πράξη, καθώς η σχετική τροπολογία, της κατάρτισης νέων συμβάσεων στις άγονες γραμμές με διάρκεια τουλάχιστον 5 ετών είναι έτοιμη. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεχθεί ότι οι συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας μπορούν να έχουν διάρκεια μέχρι και 12 έτη. Η τροπολογία θα προβλέπει ότι αυτές μπορεί να είναι μέχρι 5 έτη τουλάχιστον.


Τα ποιοτικά κριτήρια που θα ισχύσουν για τα πλοία που θα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για τις γραμμές αυτές θα καθορισθούν συγκεκριμένα με υπουργικές αποφάσεις και θα είναι η ηλικία, η ταχύτητα, το ιστορικό βλαβών του πλοίου, ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός κ.λπ. Το θέμα βέβαια για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι ποιο θα είναι το ειδικό βάρος των κριτηρίων αυτών σε σχέση με το τίμημα που θα καταθέτει ο κάθε ενδιαφερόμενος για τη γραμμή. Πάντως σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το ΥΕΝ το τελικό κριτήριο θα είναι η «χαμηλότερη τιμή», καθώς αυτό προβλέπει ο σχετικός κανονισμός της Ε.Ε. για τους διαγωνισμούς δημόσιας υπηρεσίας.


Παράλληλα όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες το ΥΕΝ είναι έτοιμο να επεναξετάσει και το καθεστώς της 30ετίας σε συνδυασμό και με την προσαρμογή των πλοίων στις απαιτήσεις ασφαλείας που προβλέπει η «συμφωνία της Στοκχόλμης».


Επίσης το υπουργείο σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί το δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με ευνοϊκούς όρους η κατασκευή ή αγορά πλοίων που θα δρομολογούνται αποκλειστικά στις άγονες γραμμές. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη διεθνούς συμβούλου που θα προχωρήσει το έργο.


Ακόμη στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει διεθνής διαγωνισμός για τη μίσθωση πλοίου που θα είναι εφεδρικό και θα χρησιμοποιείται όπου κρίνεται αναγκαίο. Ωστόσο απομένει να διευκρινισθεί το καθεστώς λειτουργίας του συγκεκριμένου πλοίου και ποια υπηρεσία θα το μισθώσει.


Σε ό,τι αφορά τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο έχει λάβει μέτρα, ώστε αν παραστεί ανάγκη να υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια με πλοία τα οποία έχουν κενά.


Όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης μετά το τέλος της συνάντησης, «η πολιτεία λαμβάνει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την ασφάλεια των επιβατών και την απρόσκοπτη επιστροφή τους μετά τις διακοπές».


«Στις λίγες εταιρείες οι οποίες ολιγώρησαν και αμέλησαν έχουν επιβληθεί ήδη πολύ μεγάλα πρόστιμα και κρίνονται από τη συμπεριφορά τους και κατά τη διάρκεια της επιστροφής των επιβατών. Οι πολλές εταιρείες που έκαναν άριστα τη δουλειά τους, υπηρετώντας την υποχρέωσή τους απέναντι στο επιβατικό κοινό, διακίνησαν 2,5 εκατομμύρια επιβάτες για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Περιμένουμε λοιπόν όλοι να επιστρέψουν με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία από τις διακοπές τους», συμπλήρωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.


Η αντιπολίτευση


Τα θέματα της ακτοπλοΐας αποτέλεσαν και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κεφαλογιάννη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες, αντί αυτή πρώτη να ζητήσει συγγνώμη για την ανικανότητα που επιδεικνύει στη διαχείριση των θεμάτων ακτοπλοΐας».


Για το ίδιο θέμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., του ΣΥΝ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, αντί να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα σε βάρος των πλοιοκτητών για το χάος στις ακτοπλοϊκές γραμμές, εξαγγέλλει δυστυχώς νέες προκλητικές κατευθύνσεις για την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων».


Από την πλευρά του το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «όσο τα πλοία ανήκουν στους εφοπλιστές και τα λιμάνια ιδιωτικοποιούνται, καμιά ελπίδα δεν υπάρχει για σύγχρονη και ασφαλή ακτοπλοΐα με τακτικά δρομολόγια και με φθηνά εισιτήρια για το λαό. Η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει».


Απαντώντας στις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του ο ΥΕΝ σημειώνει ότι «με πυροτεχνήματα από τις παραλίες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να επιτεθούν. Συμφέροντα, χρηματιστηριακά παιχνίδια, μονοπώλια και πειρατεία στην ακτοπλοΐα είναι φαινόμενα που εξέθρεψε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και των αμφιλεγόμενων επιλογών της».
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟ ΠΑΣΚΕΔΙ στην Χίο καλεσμένος από το Επιμελητήριο Χίου
Επόμενο άρθρο1η Γιορτή Αγροτουρισμού: κεράσματα με παραδοσιακές γεύσεις