Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση Νομαρχίας προς τους εργαζόμενους της ΤΕΔΒ

Απάντηση Νομαρχίας προς τους εργαζόμενους της ΤΕΔΒ

6

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου για να απαντήσει στις κατηγορίες των εργαζομένων στην ΤΕΔΒ ότι και εκείνη ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΝΑ Χίου αναφέρει:

“Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζομένων της Τεχνικής Εταιρίας του Δήμου Βροντάδου επιρρίπτει ευθύνες και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Απαντώντας στην κατάφωρα άδικη κατηγορία, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

     Η Ν.Α. Χίου από την πρώτη στιγμή, αναγνωρίζοντας το θεσμικό ρόλο μιας εταιρίας της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Ομηρούπολης, και θέλοντας να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική του θεσμού για την τοπική κοινωνία, σε μια προσπάθεια να τη στηρίξει, προχώρησε σε συνεργασίες σε μια σειρά από έργα τα οποία της ανέθεσε.

     Δυστυχώς όμως, οι εγγενείς αδυναμίες της ίδιας της Τ.Ε Δ. Βροντάδου (οφειλές προς το Ι.Κ.Α, τους εργαζόμενους, την Εφορεία), κατέστησαν αδύνατη την είσπραξη χρημάτων από έργα και εργασίες που είχε εκτελέσει. Πιο συγκεκριμένα:

1. Η Ν.Α. Χίου ανέθεσε στην Τεχνική Εταιρία του Δήμου Βροντάδου το έργο «Τοποθέτηση χλοοτάπητα στο αθλητικό χωριό του Αίπους», προϋπολογισμού 293.500 €, έργο που κατασκευάσθηκε, παραδόθηκε και εξοφλήθηκε κανονικά.

2. Με Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Ν.Α. Χίου, του Δήμου Ιωνίας και της Τ.Ε Δήμου Βροντάδου, δρομολογήθηκε η κατασκευή του έργου «Τοποθέτηση Χλοοτάπητα στο γήπεδο Νενήτων», προϋπολογισμού 255.000 €, με φορείς χρηματοδότησης τη Ν.Α. Χίου και το Δήμο Ιωνίας, και φορέα υλοποίησης την Τ.Ε. Δ. Βροντάδου. Η τελευταία ξεκίνησε τις εργασίες, κατά την πιστοποίηση όμως του 1ου λογαριασμού του έργου, ποσού 28.273,41 €, υπήρξε αδυναμία εκ μέρους της να εκδώσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισπραχθεί ο λογαριασμός. Στη συνέχεια, και με την καλή διάθεση του προμηθευτή του χλοοτάπητα – συνεργάτη της Τ.Ε. Δ. Βροντάδου, πραγματοποιήθηκαν εργασίες επίστρωσης του χλοοτάπητα, όμως και κατά τη δεύτερη προσπάθεια πιστοποίησης  Λογαριασμού για να πληρωθούν οι εργασίες που είχαν εκτελεσθεί, υπήρξε αδυναμία εκταμίευσης των χρημάτων εκ μέρους της Τ.Ε Δ. Βροντάδου, λόγω των οφειλών της προς τη Δ.Ο.Υ, προς το Ι.Κ.Α για εργοδοτικές εισφορές εργαζομένων, καθώς και επίσχεσης εργασίας προς την εταιρία από τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η πληρωμή λογαριασμών.

Μετά από αυτά, και προκειμένου να διασωθεί η υλοποίηση του έργου, αποφασίσθηκε από κοινού η διακοπή της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης και η σύναψη νέας μεταξύ της Ν.Α και του Δήμου Ιωνίας, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιωνίας και δημοπράτηση του έργου σύμφωνα με τις διαδικασίες του Νόμου «Περί δημοσίων Έργων», ώστε να μπορέσει να παραδοθεί το έργο στους κατοίκους των Νενήτων.

3. Στην περίπτωση των έργων «Μικρό ανασχετικό φράγμα στη θέση Ρουχούνι στα Κουρούνια» και «Αρδευτικό έργο Πιτυούς», τα οποία η Ν.Α Χίου ανέθεσε στην Τ.Ε Δ.Βροντάδου με αντίστοιχες Προγραμματικές Συμβάσεις, η αλλαγή του νομικού πλαισίου (Εγκύκλιος Ελεγκτικού Συνεδρίου), καθώς  και οι ενέργειες και προσφυγές τρίτων στη Επιτροπή του άρθρου 18  επέβαλαν τη δημοπράτηση και  την ακύρωση των Προγραμματικών Συμβάσεων  (Απόφαση Επιτροπής άρθρου 18,  αριθ. 53/2005).
Στα έργα «Λιμνοδεξαμενή της Αρβανίτισσας» και στο Νοσοκομείο, τα οποία αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Ν.Α Χίου δεν είχε καμία εμπλοκή.

     Όλα τα παραπάνω, νομίζουμε ότι αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν ότι από την πλευρά μας έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, η ΝΑ. Χίου έκανε το παν για την τήρηση των συμφωνηθέντων, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που παρέχει το ισχύον νομικό πλαίσιο και οι αρμοδιότητές της,  πράγμα το οποίο και η τοπική κοινωνία είναι σε θέση να αναγνωρίσει.”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑίτημα Νομαρχίας για απολύμανση Κέντρου κράτησης προσφύγων
Επόμενο άρθροΜουσική: ΚΩΣΤΗ ΖΕΥΓΑΔΕΛΛΗ, “ο άλλος”