Αρχική Νέα Τοπικά Και επιστημονικό παράδοξο ο “δίδυμος” σεισμός της 17ης Οκτωβρίου

Και επιστημονικό παράδοξο ο “δίδυμος” σεισμός της 17ης Οκτωβρίου

19

      Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε για τα καλά στις 8.45 το πρωί της Δευτέρας τους Αιγαιοπελαγίτες.
Κυρίως τους Χιώτες, Ικαριώτες και Σαμιώτες αφού το επίκεντρο του σεισμού ήταν σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου, Ικαρίας και τουρκικών παραλίων (στον τουρκικό κόλπο Σιβρί Χισάρ).
Όλο το πρωινό κύλησε στους ρυθμούς του… Eγκέλαδου που στις 12:46 είχαμε τον ισχυρότερο -πιθανόν- μετασεισμό από τον ίδιο εστιακό χώρο μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ.
Μέχρι εκείνη την ώρα οι μετασεισμοί δεν ξεπερνούσαν τα 4,5 Ρίχτερ και σύμφωνα με δήλωση του νομάρχη Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη η σεισμική δόνηση των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εξεταζόταν ιδιαίτερα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας σύμφωνα με τα όσα του ανέφερε ο διευθυντής του κ. Σταυρακάκης.
Προληπτικά ο Νομάρχης Χίου, έναντι των μετασεισμών, έδωσε εντολή να κλείσουν τα σχολεία σε όλο το νομό μία ώρα μετά τον πρωινή σεισμική δόνηση και για το υπόλοιπο της ημέρας, κάτι που συνέβη και στο νομό Σάμου, ενώ σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά και μόνο αν χρειαστεί θα βγει νέα ανακοίνωση.
Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα ψύχραιμα λειτούργησαν τα παιδιά, που ακολούθησαν τις οδηγίες των φυλλαδίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προστατευόμενα κάτω από τα θρανία και βγαίνοντας στους προαύλιους χώρους ήρεμα μετά τη σεισμική δόνηση.

Αναστάτωση στο Χριστό Βαρβασίου
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε αντίθετα ο σεισμός στους κατοίκους των Λαϊκών Πολυκατοικιών Χριστού Βαρβασίου. Τα προβληματικά κτήρια, φτιαγμένα την περίοδο της χούντας,  κουνήθηκαν ιδιαίτερα από τις δονήσεις αναγκάζοντας τους κατοίκους να κατέβουν στο δρόμο και αγανακτισμένους να ζητούν επιτέλους να δοθεί τέλος στο μαρτύριό τους.
Ο Νομάρχης Χίου κ. Λαμπρινούδης επισήμανε ότι για την κατάσταση των πολυκατοικιών ρωτήθηκε και από τον υφυπουργό Πρόνοιας κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, που επικοινώνησε μαζί του, στον οποίο είχε την ευκαιρία να τονίσει πως χρειάζεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξεύρεσης χρηματοδότησης από το υπουργείο Πρόνοιας ώστε να προχωρήσουν σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου του ΟΕΚ σε σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια.

Διαφήμιση