Αρχική Νέα Τοπικά Αίτημα για δάνειο από τη Νομαρχία- αλλάξει όψη η περιοχή του Γαλλικού...

Αίτημα για δάνειο από τη Νομαρχία- αλλάξει όψη η περιοχή του Γαλλικού Κολεγίου

18

 Θα αλλάξει η όψη σε μια γειτονιά δίπλα στο κέντρο της πόλης, με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο οικόπεδο του Γαλλικού Κολεγίου.
Ομόφωνα εγκρίθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών του Κολεγίου, καθώς και η εξουσιοδότηση προς το Νομάρχη έτσι ώστε να διαπραγματευθεί τους όρους σύναψης δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.
Το αίτημα για δάνειο θα είναι για ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ που θα επιτρέψει την ανακατασκευή του κολεγίου, την κατασκευή οδών κύριας και δευτερεύουσας κυκλοφορίας και την κατασκευή ενός νέου καθολικού ναού (σύμφωνα με τη δέσμευση προς τους ιδιοκτήτες- καθολικό Τάγμα Αγίου Ιωσήφ- για διατήρηση της εκκλησίας του Αγίου Ιωσήφ), ενώ στα νέα κτήρια θα μπορούν να στεγαστούν μεταξύ άλλων οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρόνοιας.

 


Παρουσιάζοντας τα σχέδια ο αρχιτέκτονας της ΕΝΑ Χίου Πάρις Βελλιανίτης σημείωσε ότι με τη χάραξη του δρόμου και τη μεταφορά της υπάρχουσας εκκλησίας, δίνεται η δυνατότητα να ενωθεί η σημερινή “τυφλή” οδός Αλατίου με την οδό Κωνσταντίνου Μονομάχου μέσω της διαπλάτυνσης και της οδού Μητροδώρου!

(Στο σχέδιο η γκρίζα ζώνη με πιο σκούρα σημεία περιμετρικά είναι η οδός Αλατίου που μέσω Μητροδώρου φθάνει στην Κ. Μονομάχου. Στο πάνω σημείο το σκιαγραμμένο σχέδιο δείχνει το υπάρχων κτήριο του Κολεγίου και κάτω είναι τα νέα κτήρια που θα γίνουν).
Τονίζοντας ότι σε πρώτη φάση θα γίνει η αναπαλαίωση του κτηρίου του Κολεγίου ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης σημείωσε ότι σήμερα δίνονται ετησίως για ενοίκια από τη Ν.Α. 265.000 ΕΥΡΩ, χρήματα που θα αποταμιευθούν για άλλες παρεμβάσεις.
Πιστεύεται ότι μέχρι την προσεχή Άνοιξη θα έχει χαραχτεί ο δρόμος, ενώ έχει αναλάβει ο ν.σ. Παντελής Στεφάνου να έρθει σε συνεννόηση με το Τάγμα του Αγίου Ιωσήφ για το θέμα της Εκκλησίας.

Εντάσεις με την προγραμματική Σύμβαση
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε αντίθετα η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Ν.Α. Χίου, Δήμου Χίου και ΕΝΑ για το θέμα της υλοποίησης της μελέτης με τίτλο “Εκπόνηση μελέτης κτιριακών υποδομών Κολεγίου”. Η τροποποίηση αφορούσε τη μείωση του προϋπολογισμού στις 110. 416 ΕΥΡΩ από 120.000 και στην αλλαγή της προθεσμίας με παράταση για ένα τρίμηνο.
Η αντιπολίτευση δια του Γιάννη Γαϊσίδη ζήτησε να υπάρξει τροποποίηση και σε ότι αφορά το αντικείμενο της μελέτης, ύστερα από την αλλαγή που υπάρχει στο θέμα του νόμου περί μελετών.
Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ Γιάννη Γαϊσίδη και Παναγιώτη Καμίτση για το αν κατανοούν το κείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης.
Στην προσπάθεια του Προέδρου του σώματος Στέλιου Καμπούρη να δώσει λύση, παρενέβη ο κ. Νομάρχης ζητώντας να τηρηθεί η διαδικασία, για να προχωρήσει σε 10 λεπτά διάλειμμα ο κ. Πρόεδρος. Φανερά ενοχλημένος ο Στέλιος Καμπούρης παρέμεινε μάλιστα στο γραφείο του μέχρι την ώρα που ξανανέβηκε στην έδρα για να ξεκινήσει η συνεδρίαση.
Τελικά η εισήγηση έμεινε ως είχε για να καταψηφιστεί από την αντιπολίτευση.

Διαφήμιση