Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Μάρκος Μεννής εφ’ όλης της ύλης στην ΠΑΤΡΙΔΑ-TV

Μάρκος Μεννής εφ’ όλης της ύλης στην ΠΑΤΡΙΔΑ-TV

57


Εκτιμώντας προφανώς ότι το αποτέλεσμα στο δέκτη- πολίτη είναι καλύτερο αν η συζήτηση γινόταν σε ένα στούντιο τηλεόρασης, ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής προσκάλεσε σε συνέντευξη τύπου στο στούντιο της ΠΑΤΡΙΔΑ-TV, με πέντε τελικά δημοσιογράφους (ο ένας συντονιστής) να θέτουν ερωτήματα εκπροσωπώντας τα μέσα στα οποία εργάζονται.
Από την πρώτη στιγμή και λαμβάνοντας το λόγο θέσαμε στον κ. Μεννή το απαράδεκτο της διαδικασίας -μετά από σχετική ενημέρωση και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων- αφού με αυτόν τον τρόπο αποκλείονταν μέσα μαζικής ενημέρωσης και μόνο από το γεγονός διότι δεν ήταν δυνατόν να φιλοξενηθούν όλοι στο στούντιο.
“Οι σύμβουλοι σας, σας εκθέτουν προσωπικά κ. Δήμαρχε” τονίσαμε για να σχολιάσει ο κ. Μεννής ότι η πρόσκληση πήγε σε όλους και είχε επιλεχθεί η διαδικασία της κλήρωσης σε περίπτωση και άλλων συμμετοχών. “Υπάρχει άλλωστε ένας πλουραλισμός στη σημερινή παρέα” απάντησε για να δεχθεί το πρώτο ερώτημα.
Αυτό αφορούσε τη σχέση του πολιτικού με τα μέσα και ποιον ωφελεί η όποια κόντρα. Απαντώντας ο κ. Μεννής σημείωσε ότι εδώ και δύο χρόνια δέχεται έναν ανηλεή πόλεμο από συγκεκριμένο μέσο, λέγοντας ότι δεν είναι αυτοσκοπός για αυτόν η διένεξη. Τόνισε πως αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο μέσο είναι τάσεις ηγεμονισμού και καθοδήγησης των πάντων κάτι για το οποίο όπως είπε “στο Μεννή δεν περνάνε”.
Συνεχίζοντας ο κ. Μεννής δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται εναντίον του ώστε να μην είναι υποψήφιος Δήμαρχος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί την κομματική διαδικασία.
Έχοντας αναφερθεί σε συγκεκριμένα σημεία της πολεμικής που του ασκείται, τον ρωτήσαμε αν αποδέχεται τις παρατηρήσεις, με αφορμή τις διαφωνίες που υπάρχουν με τα πεζοδρόμια και ειδικά στο χώρο πίσω από το ΟΜΗΡΕΙΟ.
“Υλοποιούμε αιτήματα των κατοίκων σε Βενιζέλου και Ροδοκανάκη. Στο Ομήρειο η Δημοτική Αρχή έδωσε αγώνα να φύγουν τα λεωφορεία και να γίνει πάρκο. Δέχομαι ότι υπάρχει καθυστέρηση λόγω των αντίξοων συνθηκών. Η Δ.Α. θα δικαιωθεί και το μέτρο των πεζοδρομίων θα επεκταθεί προς το συμφέρον των κατοίκων”, σημείωσε.

Να πειστεί ο πολίτης
Σε ερώτηση για το θέμα του νερού, αποδέχθηκε ότι λάθη λόγω βιασύνης μπορεί να έχουν γίνει, όμως τα 3 τελευταία χρόνια έγιναν συντονισμένες ενέργειες με καλά αποτελέσματα.
“Οι αναλύσεις από Γενικό Χημείο του Κράτους και όχι μόνο από το Χημείο της ΤΕΔΚ, δείχνει ότι το νερό είναι πόσιμο. Ο Χιώτης σιγά- σιγά θα το καταλάβει”, σημείωσε τονίζοντας ότι το ταχυδιϋλιστήριο της Ψαρόπετρας έχει τις προδιαγραφές για να επεξεργάζεται επιφανειακό νερό.
Σημείωσε εξάλλου ότι το εργαστήριο που λειτουργεί στο ταχυδιϋλιστήριο προχωρεί σε ελέγχους στο νερό κάθε 4 ώρες , παραδεχόμενος ότι αποτελεί μέγιστο θέμα να πειστεί ο πολίτης.
Προς τούτο κάλεσε όποιον επιθυμεί να ζητήσει από το Χημείο της ΤΕΔΚ να κάνει ανάλυση σε δείγματα που ο πολίτης θα προσκομίσει και ανακοινώνοντας ότι σε συνεργασία με τα σχολεία θα προχωρήσουν σε εκδρομές στο χώρο ώστε τα παιδιά να ενημερωθούν για τη λειτουργία του ταχυδιϋιστηρίου.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις καθυστερήσεις (που τις απέδωσε σε παιχνίδια των εταιρειών και όχι εξαιτίας της βιασύνης της δικής του Δημαρχιακής Αρχής στο Βροντάδο) θα εγκατασταθούν οι μονάδες αφαλατώσεις.
Έτσι οι γεωτρήσεις του Κορακάρη που τώρα δεν λειτουργούν θα ανακουφιστούν αρκετά μέχρι το καλοκαίρι.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι διαρροές στα δίκτυα, λόγω του γεγονότος ότι αυτά δεν είχαν κατασκευαστεί ώστε να δέχονται πιέσεις νερού όλο το 24ώρο. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τοποθέτηση μειωτών πίεσης.


Υγιές ταμείο
Την ικανοποίησή του για τα οικονομικά εξέφρασε του Δήμου Χίου εξέφρασε ο κ. Δήμαρχος, τονίζοντας ότι αυτό το υπογράφουν και οι ορκωτοί λογιστές, ενώ τα δάνεια που έχουν ληφθεί δεν επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό αφήνοντας αντίθετα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία 9χώροι στάθμευσης).
“16 χρόνια Δήμαρχος δεν έχω καθυστερήσει ποτέ μισθοδοσία και προκαλώ γι’ αυτό οποιονδήποτε”, σημείωσε ο κ. Μεννής, που διαχώρισε τη θέση του και από τυχόν ευθύνες στο θέμα της ΤΕΔΒ.
Δέχτηκε πάντως κριτικές ερωτήσεις σε ότι αφορά την αύξηση των δημοτικών τελών. Σε ότι αφορά το πολιτιστικό τέλος τόνισε ότι αποτελεί αναγκαιότητα αν θέλει ένας Δήμος να προσφέρει πολιτισμό στους δημότες του, αναφέροντας Δήμους που εδώ και δύο δεκαετίες το έχουν εφαρμόσει (π.χ. Καλαμάτας). Τόνισε επίσης ότι δεν είχαν πρόθεση να ξεπουλήσουν το ΣΙΝΕ ΚΗΠΟΣ, φέρνοντας σαν επιχείρημα ότι έγινε διαγωνισμός.Το καλοκαίρι πάντως πολύ πιθανόν να τον δούμε να λειτουργεί στο πολυχώρο του Καστρομηνά λόγω και της ανάπλασης της πλατείας.
Σε ερώτηση για την οικογένεια Ξυλά που δημιούργησε το ΟΜΗΡΕΙΟ, ανακοίνωσε πως το όνομα Μιχαήλ & Σταματία Ξυλά θα δοθεί στην υπό ανάπλαση πλατεία. Τόνισε εξάλλου ότι σπίτι του ΔΗΠΕΘΕ θα είναι το RΕΧ, το οποίο με την ολοκλήρωση της μελέτης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.


Κατά… εμφράγματος
Υπεραμυνόμενος των κυκλοφοριακών μέτρων είπε ότι αν δεν λαμβάνονταν η πόλη θα πάθαινε έμφραγμα και οι επεμβάσεις έγιναν για να λειτουργήσει η πόλη.
Τόνισε εξάλλου ότι εξετάζεται η κατασκευή χώρου στάθμευσης στην παλιά λαχαναγορά μέσα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αξιοποιώντας και τη συμμετοχή ιδιώτη, ενώ έκανε λόγο για διαπραγμάτευση του “Χωρέμικου”. (Οι πληροφορίες μας πάντως από την οικογένεια Χωρέμη είναι ότι δεν πουλούν πλέον άλλο τμήμα του κτήματος).
“Θα έρθει η μέρα της δικαίωσης. Το όραμά μας αφορά να φτιάξουμε την πόλη. Τα πάρκινγκ έγιναν για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Δεν έχουμε το μαγικό ραβδάκι”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωσε εξάλλου ότι ως την Άνοιξη θα μπει λεωφορείο που θα συνδέεται με το χώρο στάθμευσης στη Φάρκαινα, ενώ βρίσκονται σε καλό δρόμο με το λιμενικό ταμείο για το χώρο στάθμευσης στο ΝΟΧ.
Μεταφέροντάς του το σχόλιο που ακούγεται ότι “ο Δήμαρχος κάνει δουλειά αλλά χύνει το γάλα”,παραδέχθηκε το αυθόρμητο του χαρακτήρά του, ενώ τόνισε ότι πάσχουν στον τομέα της παρουσίασης του έργου τους προς τους πολίτες.
“Ο Μεννής είναι αυθόρμητος, προσπαθώ να βελτιώνομαι”, σημείωσε ενώ σε σφήνα- ερώτηση για το αν έχει κάνει αίτηση νομιμοποίησης του αυθαίρετου  στη Βολισσό απάντησε καταφατικά.


Διαρροή…
Σχετικά με τις επόμενες δημοτικές εκλογές ο κ. Μεννής σημείωσε ότι είχε συνάντηση με τον Αντώνη Κοτσακά και συμφώνησαν ότι αν το ΠΑΣΟΚ προτείνει Μεννή για υποψήφιο, τότε θα έχει τη στήριξη Κοτσακά και το ίδιο θα κάνει από την πλευρά του στην αντίθετη περίπτωση. Ανέφερε όμως ότι η συγκεκριμένη συζήτηση την επόμενη μέρα διέρρευσε στην εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ, όχι με ευθύνη δική του.
“Δεν καίγομαι να είμαι ξανά υποψήφιος, ακολουθώ τις κομματικές διαδικασίες”, σημείωσε λέγοντας ότι προσβλέπει σε έναν ήπιο προεκλογικό αγώνα ενώ “γίνεται πόλεμος για να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος”.
Στο ερώτημα για τα “δώρα” που θα έχουμε από τη Δημοτική Αρχή το 2006, ανέφερε το νερό, την ολοκλήρωση των έργων στην πόλη, τη δημοπράτηση των 3ου και 4ου τμήματος του περιφερειακού δρόμου της πόλης.
Το τελευταίο ερώτημα αφορούσε τα 2 σοβαρότερα λάθη που έχει κάνει, για να παραδεχθεί ως σοβαρό λάθος το ότι εμπιστεύτηκαν την προηγούμενη μελέτη για το δρόμο του Κάστρου στα πρότυπα του εργοταξιακού δρόμου της Αρχαιολογίας και η υπεραισιοδοξία του για το διάστημα στο οποίο θα έδιναν νερό, κάτι που όπως είπε ήταν καθαρό δικό του λάθος.
Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι ο δρόμος του Κάστρου θα είναι έτοιμος, ενώ προσκάλεσε στις 2 Φεβρουαρίου στα εγκαίνια των 3ου-8ου δημοτικών σχολείων Βουνακίου.


του Θοδωρή Πυλιώτη, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 13/1/2006

Διαφήμιση