Αρχική Πολιτισμός “Εφυγε” ο βιβλιοδέτης Ανδρέας Γανιάρης

“Εφυγε” ο βιβλιοδέτης Ανδρέας Γανιάρης

11

 Σε ηλικία ογδόντα ετών “έφυγε” χθες ο Ανδρέας Γανιάρης. Ενας εκ των παλαιότερων και σημαντικότερων εκπροσώπων της βιβλιοδετικής τέχνης στην Ελλάδα, αφήνει κενό στην παραδοσιακή αντίληψη του βιβλίου ως καλλιτεχνικού προϊόντος. Οπως ειπώθηκε από το οικείο περιβάλλον του, βρισκόταν μέχρι χθες στο νοσοκομείο εξαιτίας οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1926, έζησε εκ του σύνεγγυς την εκδοτική διαδικασία και θεωρήθηκε δικαίως αφοσιωμένος εργάτης της βιβλιοδεσίας αφού επιδίωξε να προσδώσει υψηλό αισθητικό κριτήριο στην εργασία του. Γιος του εκδότη και λογοτέχνη Χρυσόστομου Γανιάρη, ασχολήθηκε αρχικά με τις Πολιτικές Επιστήμες αλλά ακολούθησε ως επαγγελματική επιλογή τη βιβλιοδεσία στο οικογενειακό εργαστήριο που διηύθυνε η μητέρα του Ευφημία. Δεν αρκέστηκε σ’ αυτό καθώς παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια στη Φλωρεντία και στο Παρίσι, κατά τη δεκαετία του 1950. Εκτοτε, συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό, όπως και σε ανάλογες ατομικές εκθέσεις, ενώ εξέδωσε τρία βιβλία που σχετίζονται με την τέχνη και την τεχνική “ντυσίματος” ενός βιβλίου.


Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, υπήρξε εισηγητής της λειτουργίας εργαστηρίου βιβλιοδετικής τέχνης στο πλαίσιο του ΕΟΜΜΕΧ διδάσκοντας αρχικά μαζί με την κόρη του Φρόσω και τον Γιώργο Βαρλάμο έως το 1996.

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Διαφήμιση