Αρχική Νέα Τοπικά Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη: Ναυμαχία μεταξύ ΝΕΛ – Saos – Hellenic Seaways

Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη: Ναυμαχία μεταξύ ΝΕΛ – Saos – Hellenic Seaways

46

 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ- Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ η “σύγκρουση” στη γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη. Η ΝΕΛ και Saos διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών καθώς οι δύο εταιρείες θέλουν να δρομολογήσουν στη συγκεκριμένη γραμμή δύο πλοία μεταφοράς φορτηγών (ro-ro) εντείνοντας το μεταξύ τους ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο τομέα προκαλώντας παράλληλα σοβαρές παρενέργειες και στη “Hellenic Seaways” η οποία δραστηριοποιείται στη γραμμή με το νεότευκτο επιβατηγό-οχηματαγωγό “Νήσος Μύκονος”.


Πιο συγκεκριμένα η ΝΕΛ κατέθεσε στο ΣΑΣ πρόταση να δρομολογήσει στη γραμμή το οχηματαγωγό “Aegean Sun”, που ανήκει στον εφοπλιστή Κώστα Αγαπητό, ενώ πρόταση για δρομολόγηση στη Γραμμή Πειραιάς-Χίο-Μυτιλήνη έκανε και η Saos με το οχηματαγωγό “Θεσσαλονίκη”. Τελικώς το ΣΑΣ παρέπεμψε το θέμα για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση καθώς τα δύο πλοία δεν είχαν πλήρη και τα χαρτιά τους.


Στη γραμμή σήμερα δραστηριοποιούνται επίσης τρία επιβατηγά-οχηματαγωγά της ΝΕΛ (“Ταξιάρχης” και “Θεόφιλος” και “Μυτιλήνη”) και ένα ακόμη πλοίο ro-ro το “Παναγία Κρημνιώτισα” της Saos.


Οπως πάντως τονίσθηκε στη συνεδρίαση από σχεδόν από όλους τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων της ναυτιλίας αλλά και των εταιρειών η περίπτωση της συγκεκριμένης γραμμής αναδεικνύει την ανάγκη πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς καθώς με την παρούσα κατάσταση “υπάρχει απελευθέρωση δρομολογίων ενώ δεν υπάρχει απελευθέρωση ναυλολογίων” με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο πλοία διαφορετικής αξίας, ηλικίας και κόστους να υποχρεώνονται να λειτουργούν με το ίδιο ναύλο.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα από επιχειρηματικής άποψης έχει η “Hellenic Seaways” η οποία δραστηριοποιείται στη γραμμή με νεότευκτο πλοίο το οποίο όπως χαρακτηριστικά τονίσθηκε στο ΣΑΣ “αξίζει όσο έξι ro-ro και δύο συμβατικά μεγάλης ηλικίας”.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά στα χειμερινά δρομολόγια τα φορτηγά αποτελούν ένα πολύ υψηλό ποσοστό των εσόδων ενός επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου (φθάνει μέχρι και το 75%), ενώ από την άλλη τα ro-ro είναι πολύ πιο φθηνά πλοία σε ό,τι αφορά το κόστος αγοράς και λειτουργίας ενώ δεν εμπίπτουν και στο καθεστώς του “απαγορευτικού απόπλου”.


Μία “δίκαιη” λύση στο πρόβλημα θα ήταν η απελευθέρωση της συγκεκριμένης γραμμής εκτίμησαν παράγοντες της ακτοπλοΐας.


Στο ΣΑΣ συζητήθηκε επίσης το θέμα της πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς πλοιοκτήτριες εταιρείες για τη δρομολόγηση πλοίων στους θερινούς μήνες στις γραμμές Πειραιάς-Ανατολικές Κυκλάδες, Πειραιάς-Δυτικές Κυκλάδες, Ραφήνα-Ανδρο-Τήνο-Μύκονο, Πειραιά-Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη-Σποράδες-Κυκλάδες-Ηράκλειο, Λαύριο-Κυκλάδες με προσέγγιση σε Κύθνο-Αμοργό και Θεσσαλονίκη-Σποράδες.

Διαφήμιση